FOLYTATÓDNAK A FEJLESZTÉSEK A TÜSKÉSRÉTEN

2017. február 17.

ALÁÍRTÁK TÜSKÉSRÉT FEJLESZTÉSE II. ÜTEM CÍMŰ PÁLYÁZAT TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSÉT.

155 millió forintot költ a város a Tüskésrét tovább fejlesztésére. Csizi Péter országgyűlési képviselő közleménye.

A város az elmúlt években kezdte meg a tüskésréti terület fejlesztésével kapcsolatos gondolkodást, melynek első lépésenként futópálya és wakeboard pálya jött létre a területen magánberuházás révén. A megkezdett fejlesztést Pécs városa is folytatni kívánja a meglévő sportfunkciók bővítésével, valamint a terület turisztikai funkcióbővítésével.

Pécs városa a terület tovább fejlesztése érdekében kérte fel a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, hogy térképezze fel a potenciális pályázati lehetőségeket. A Városfejlesztési Társaság Pécs Megyei Jogú Város nevében 2016. augusztus 29-én nyújtott be pályázatot, a Zöld város kialakítása tárgyú felhívásra. A Tüskésrét fejlesztése II. ütem című, TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00003 kódszámú pályázat 100%-os támogatásintenzitás mellett 155 000 000 Ft támogatásban részesült. A Támogatási Szerződés aláírására 2016. november 24-én került sor.

A pályázat célja új játszótér, szabadtéri felnőtt játszótér (edző és nyújtó) és sportpálya kialakítása. A meglévő és a most elkészülő létesítmények közvetlen kiszolgálása miatt szükségessé válik az ott pihenő, sportoló városlakók számára egy nyilvános illemhely kialakítása is. A tervezett 47 m2 nagyságú épületben egy közös előtérből nyíló férfi, női és akadálymentesített illemhelyblokk és egy szolgálati helyiség épül.

A projekt keretében egy műfüves focipálya kerül kialakításra, 1,1 m magas palánkkal, labdafogó hálóval, kézilabda kapukkal.

A pályázat célja a meglévő funkciók tovább fejlesztése, ennek érdekében a futópálya új nyújtó és erősítőeszközökkel kerül bővítésre. Beépítésre kerül többek között lépegető, dupla multifunkciós tréner, Z-tolódzkodó, szabadtéri bordásfal.

A város célja, hogy a Tüskésrét Pécs egyik legfelkapottabb szabadidőparkja legyen, melynek érdekében a projekt terhére új közösségi játszóteret hoznak létre, melyben mászóvár, kresz pálya, gumioszlopos lépegető. Pécs számára kiemelten fontos az, hogy az újonnan létrehozott beruházásai ne csak egy funkciót egészítsenek ki, ezért a játszótér úgy került kialakításra, hogy ne csak játszhassanak a gyerekek, hanem tanulhassanak is, ezért párosító játékok, óra, és napelemes, szélturbinás elektronikai rendszerek is a fejlesztés részét képezik.

A pályázat kapcsán jelenleg a kivitelezési közbeszerzés kiírása van folyamatban, a kivitelezés várhatóan 2018 nyarára készülhet el.

A város reményei szerint a Tüskésréti terület Pécs egyik legvonzóbb területévé válhat, melyhez nemcsak ez a pályázat, hanem a turisztikai funkcióbővítést szolgáló „Pécsi Haditechnikai Park kialakítása a Tüskésérten” című projekt is jelentős mértékben hozzájárulhat. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a két fejlesztéssel együttesen 439 millió forintot költ el a tüskésréti terület fejlesztésére.

Csizi Péter országgyűlési képviselő

További híreink

Legfrissebb galériák