MEGÚJUL A CENTRUM PARKOLÓ ÉS AZ IFJÚSÁGI HÁZ

2017. február 16.

ALÁÍRTÁK AZ IFJÚSÁGI-HÁZ ÉS A CENTRUM-PARKOLÓ FEJLESZTÉSE ÜTEM CÍMŰ PÁLYÁZAT TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSÉT.

1,2 milliárd forintot fordít a város a Centrum parkoló és az Ifjúsági ház felújítására. Dr. Páva Zsolt polgármester közleménye.

„Pécs Megyei Jogú Város belvárosában a Jókai utca, Bajcsy Zsilinszky utca, Rákóczi út és a Nagy Lajos Király útja közé eső tömbben található közterület a Centrum-parkolóval és a szintén ott található Ifjúsági ház épületével központi elhelyezkedése miatt alapvetően befolyásolja a városképet. A terület rendezése, fejlesztése kulcsfontosságú a város számára. A parkolóhelyek javarészt zúzalékkal kerültek stabilizálásra, döntő mértékben nincsenek ellátva szilárd burkolattal. A felszíni csapadékvíz elvezetés a szilárd burkolat hiánya miatt nincs megoldva, hiányzik a csapadékcsatorna, valamint a helyi rendelet szerinti olajfogóműtárgy is. A parkolóállásokat nem lehet szabályosan kijelölni, így a szűkített parkolóméretek mentén lehet várakozni. Az árnyékot adó zöldfelület jelentéktelen mennyiségben van jelen a területen, a közvilágítás hiányos.

Az akcióterület középső részén található az Ifjúsági ház épülete, amelynek felújítása, hasznosítása évek óta problémát okoz a városnak, valamint a környezetében évekkel megkezdődött, de felhagyott beruházások miatt a terület teljesen használhatatlanná vált.

A felsorolt problémák elhárítása érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016 tavaszán a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, hogy készítse elő a terület komplex, azaz a parkolófelületet és a volt Ifjúsági ház épületét egységesen kezelő fejlesztését célzó pályázatot. A Városfejlesztési Társaság Pécs Megyei Jogú Város nevében 2016. szeptember 16-án nyújtott be pályázatot, a Zöld város kialakítása tárgyú felhívásra. Az Ifjúsági-ház és a Centrum-parkoló fejlesztése című, TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00007 kódszámú pályázat 100%-os támogatásintenzitás mellett 1 216 280 393 Ft támogatásban részesült. A Támogatási Szerződés aláírására 2016. december 9-én került sor.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a projekt keretében valósítaná meg a jelenleg használaton kívüli Ifjúsági ház épületének fejlesztését, amelyet a későbbiekben magánvállalkozás(ok) részére kíván bérbe adni. A hasznosításhoz elengedhetetlen, hogy az épület teljes fejlesztése, korszerűsítése és bővítése megtörténjen.

Az Ifjúsági-ház épületében a fejlesztés során a következő beavatkozások elvégzése történik meg: az épület tartószerkezetének felülvizsgálata, szükség esetén megerősítése, az épület bővítése további egy vagy két szinttel, homlokzati nyílászárók cseréje, külső hő és vízszigetelés, homlokzatképzés, új gépészeti rendszer fejlesztése, telepítése (hűtés, fűtés), gyengeáramú rendszerek fejlesztése, telepítése, irodahelyiségek és a hozzájuk kapcsolódó szociális blokkok kialakítása, festési és burkolási munkálatok.

A jelenleg leromlott állapotú díjfizetés ellenében használható parkolók komplett fejlesztése és bővítése a tervek szerint a következő elemeket tartalmazza: a jelenlegi parkolóhelyek rendezése, parkolóhelyek számának bővítése, a parkolók szilárd burkolattal való ellátása, a csapadékvízelvezetésének megoldása, olajfogó műtárgy telepítése, növénytelepítés, amely csökkenti a városi hősziget kialakulását, javítja a mikroklímát, valamint zöldebbé, élhetőbbé teszi a belvárost. A fejlesztés magában foglalja a közvilágítás fejlesztését, akadálymentes parkoló kialakítását, 2 db elektromos gépkocsi töltőállomás kialakítását

Az érintett területen jelenleg nincs összefüggő zöldterület, így az egykori Centrum-áruház épületének déli oldalán mintegy 900m2 -es területen valósulhat meg növénytelepítés és utcabútorok elhelyezése.

Mivel a fejlesztendő terület az Árkád – Centrum – Kereskedők háza tengely mentén helyezkedik el, emiatt a környezet rendezésével új arculatot kap, a parkolás mellett pihenésre, rekreációra is lehetőséget kínál. A közvilágítás fejlesztésével, valamint utcai bútorok elhelyezésével a terület vonzóbbá válik, a kereskedelmi funkciók számára is jobb lehetőségek kínálkoznak akár utcai kitelepülésekre is.”

Páva Zsolt polgármester

További híreink

Legfrissebb galériák