Indul a Lauber Dezső Sportcsarnok energetikai fejlesztése

2023. június 15.

Eredményesen zárult a nyílt kivitelezői közbeszerzési eljárás, ezért 2023. június 14-én munkaterület átadás-átvétellel megkezdődött a Lauber Dezső Sportcsarnok energetikai fejlesztése tárgyú projekt kivitelezése. Az uniós pályázati forrásból támogatott beruházást Pécs városvezetése kiemelt prioritással kezeli, hiszen a sportcsarnok a pécsi sport egyik központi színhelye. A városvezetés ezért is törekszik arra, hogy 2023 végéig a pécsiek újra birtokba vehessék az

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. július 25-én nyújtotta be a TOP-6.5.1-16-PC1-2018-00008 azonosító számon regisztrált támogatási kérelmét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a „TOP-6.5.1-16 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívásra. A Közreműködő Szervezet 2018. november 26-án kelt döntése szerint támogatásban részesítette a pályázatot, amely a Széchenyi 2020 programnak köszönhetően az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 100%-os támogatási intenzitás mellett vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek összege a projekt megkezdésekor 806 005 500 Ft. A támogatási szerződést 2019. január 14-én írták alá.

A Lauber Dezső Sportcsarnok felújítására indított kivitelezési közbeszerzési eljárás előre nem tervezett okok miatt elhúzódott. A 2019 decemberében indított első kivitelezési közbeszerzési eljárás során beérkezett legkedvezőbb érvényes ajánlat nettó ajánlati ára is meghaladta a rendelkezésre álló fedezet összegét, így az eljárást 2021 januárban eredménytelennek nyilvánították. Ezt követően szükségessé vált a kivitelezés műszaki tartalmának felülvizsgálata, így legközelebb 2022 tavaszán írt ki közbeszerzést a pécsi önkormányzat, ám a nyertes cég pályázatát az ezt elbíráló központi hatóság formai okokra hivatkozva érvénytelenítette. A második helyen végző pályázó viszont 200 millió forinttal drágább ajánlatot adott, amely pluszköltséget a kormányzat nem kompenzált, így PMJV Önkormányzata a második körös pályázatot is érvénytelenítette, amiről 2022. november 29-én döntött a Költségvetési és Gazdasági Bizottság.

Pécs városvezetése viszont nem engedte el a projektet, ragaszkodott ahhoz, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnok fejlesztése megtörténhessen, ezért ugyanezen bizottság a következő hónapban, 2022. december 6-án hozott döntést az újabb kivitelezési közbeszerzési eljárás elindításáról, amely 2023. június 1-én eredményesen zárult. Ekkor kihirdették a kivitelezőt is, akivel Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megkötötte a vállalkozói szerződést. A nyertes kivitelező 2023. június 14-én a munkaterület hivatalos átvételével meg is kezdte a munkálatokat.

A projekt keretében a Lauber Dezső Sportcsarnok épület energetikai felújítása, átalakítása történik meg. Ennek keretében

  • a korszerűtlen külső homlokzati nyílászárókat új, korszerű nyílászárókra cserélik;
  • az épület külső falazataira és tetőszerkezetére hőszigetelés és vízszigetelés kerül;
  • a déli oldalon árnyékolókat és új villámvédelmet alakítanak ki és
  • a küzdőtéri és homlokzati villamos berendezéseket is korszerű LED-es fényforrásokra cserélik.

A program keretében projektarányos akadálymentesítés is történik:

  • a keleti bejárat mellett egy akadálymentesítést szolgáló emelőlapot helyeznek el;
  • egy akadálymentes mosdót alakítanak ki;
  • az infokommunikációs akadálymentesítés is megtörténik.

A felújítás során a központi szellőző rendszert is korszerűsítik, továbbá termosztatikus fejekkel ellátott, új radiátorokat helyeznek el az épületben. A parkolóban 30 KWp teljesítményű napelem rendszert építenek ki oly módon, hogy az árnyékolást biztosítson a parkoló autók számára.

Az önkormányzat a fejlesztéshez önerőt is biztosított, amelynek segítségével a pályázatból nem támogatható, de az épület korszerűsítéséhez kapcsolódó, további tevékenységek is megvalósulhatnak. Ennek keretében:

  • a meglévő tűzjelző rendszert korszerűsítik, és az újonnan beépítendő hő- és füstelvezető rendszerrel egészül ki a működése;
  • az épület pinceszinti lépcsőházára gépi hő- és füstelvezető rendszert építenek ki;
  • a menekülő útvonalakon a nyílászárókat pánikzárakkal látják el;
  • az épületben menekülő biztonsági jeleket helyeznek el;
  • az irodaépület színezése és a lapostető teljes felújítása is megtörténik;
  • az épület déli és keleti oldalán lévő rossz állapotú aszfaltos parkolókat és járdákat is felújítják.

A sportcsarnok fejlesztése forgalomtechnikai szempontból nincs befolyással a környék közlekedésére, nem jár lezárásokkal, viszont mivel az épület és annak parkolója is munkaterületnek minősül, kérjük, hogy a területekre a belépést mellőzzék, és a munkaterület közelében is körültekintően közlekedjenek.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait, a beruházás során a lakosság türelmét kérjük.

További híreink

Legfrissebb galériák