Lezárult a Lauber Dezső Sportcsarnok energetikai fejlesztése projekt

2023. december 6.

Befejeződött a TOP-6.5.1-16-PC1-2018-00008 azonosító számú, Lauber Dezső Sportcsarnok energetikai fejlesztése tárgyú projekt kivitelezése. Az európai uniós pályázati forrásból támogatott beruházást Pécs városvezetése kiemelt prioritással kezeli, hiszen Pécs sportélete szempontjából a sportcsarnok a pécsi sport egyik központi színhelye.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. július 25-én nyújtotta be a TOP-6.5.1-16-PC1-2018-00008 azonosító számon regisztrált támogatási kérelmét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a „TOP-6.5.1-16 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívásra. A Közreműködő Szervezet 2018. november 26-án kelt döntése szerint támogatásban részesítette a pályázatot, amely a Széchenyi 2020 programnak köszönhetően az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 100%-os támogatási intenzitás mellett vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek összege a projekt megkezdésekor 806 005 500 Ft. A Támogatási Szerződést 2019. január 14-én írták alá.

A Lauber Dezső Sportcsarnok felújítására indított kivitelezési közbeszerzési eljárás előre nem tervezett okok miatt elhúzódott. Anno a 2019 decemberében indított első kivitelezési közbeszerzési eljárás során beérkezett legkedvezőbb érvényes ajánlat nettó ajánlati ára is meghaladta a rendelkezésre álló fedezet összegét, így az eljárást 2021 januárban eredménytelennek nyilvánították. Ezt követően szükségessé vált a kivitelezés műszaki tartalmának felülvizsgálata, így legközelebb 2022 tavaszán írt ki közbeszerzést a pécsi önkormányzat, ám a nyertes cég pályázatát az ezt elbíráló központi hatóság formai okokra hivatkozva érvénytelenítette. A második helyen végző pályázó viszont 200 millió forinttal drágább ajánlatot adott, amely pluszköltségeket a kormányzat nem kompenzált, így PMJV Önkormányzata a második körös pályázatot is érvénytelenítette, amiről 2022. november 29-én döntött a Költségvetési és Gazdasági Bizottság.

Pécs városvezetése viszont nem engedte el a projektet, ragaszkodott ahhoz, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnok fejlesztése megtörténhessen, ezért ugyanezen bizottság a következő hónapban, 2022. december 6-án hozott döntést az újabb kivitelezési közbeszerzési eljárás elindításáról, amely 2023. június 1-én eredményesen zárult. Ekkor kihirdették a kivitelezőt is, akivel Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megkötötte a vállalkozói szerződést. A nyertes kivitelező 2023. június 14-én a munkaterület hivatalos átvételével kezdte meg a munkálatokat.

A projekt keretében PMJVÖ a tulajdonában lévő, 7633 Pécs, Veress Endre utca 10. szám, 256 helyrajzi számú ingatlanon található Lauber Dezső Sportcsarnok épületenergetikai felújítása, átalakítása valósult meg. A korszerűtlen külső homlokzati nyílászárókat új, korszerű nyílászárókra cserélték, az épület külső falazatait és a tetőszerkezetet hő- és vízszigeteléssel látták el, a déli oldalon árnyékolókat helyeztek el, új villámvédelmet építettek ki, a küzdőtéren és a homlokzaton a villamos berendezéseket korszerű LED-es fényforrásokra cserélték, a központi szellőző rendszert korszerűsítették, a PÉTÁV vezetékre hőcserélőket építettek be, termosztatikus fejekkel ellátott, új radiátorokat helyeztek el az épületben, a lapostetőre 30 KWp teljesítményű napelem rendszert telepítettek, a pillérekbe rejtett ejtőcsövek és hozzájuk kapcsolódó csapadékelvezető csövek részleges cseréje is megtörtént.

Az európai uniós beruházásnak köszönhetően projektarányos akadálymentesítés is történt: a keleti bejárat mellett egy akadálymentesítést szolgáló emelőlapot helyeztek el, kialakítottak egy akadálymentes mosdót, lezajlott az infókommunikációs akadálymentesítés is.

Az Önkormányzat a fejlesztéshez önerőt is biztosított, amelynek segítségével a pályázatból nem támogatható, de az épület korszerűsítéséhez kapcsolódó, további tevékenységek is megvalósultak. Ennek keretében a meglévő tűzjelző rendszert korszerűsítették, így az újonnan beépített hő- és füstelvezető rendszerrel egészült ki a működése, az épület pinceszinti lépcsőházára gépi hő- és füstelvezető rendszert építettek ki, a menekülő útvonalakon a nyílászárókat pánikzárakkal látták el, az épületben menekülő biztonsági jeleket helyeztek el, megtörtént az irodaépület színezése és a lapos tetejének teljes felújítása is, az épület déli és keleti oldalán lévő rossz állapotú aszfaltos parkolókat és járdákat felújították, az irodaépület fém szerkezeteinek festése és felületkezelése is megtörtént.

2023. december 6-án 13 órakor, megtörtént a Lauber Dezső Sportcsarnok energetikai fejlesztése projekt hivatalos projektzáró eseménye Ruzsa Csaba, Pécs MJV alpolgármestere, a Sportért Felelős Államtitkárság képviseletében Märcz Tamás, az NSÜ Nemzeti Sportügynökség Zrt. sportszakmai és módszertani igazgatója, Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Máté János, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója részvételével. A jelen lévők megerősítették, hogy a fejlesztés összességében lehetőséget nyújtott arra, hogy az épület korszerűbbé és energia-takarékosabbá váljon. A belső terek fejlesztése a tervek szerint az energetikai fejlesztési projekt zárásával indulhat meg.

További híreink

Legfrissebb galériák