ÚJ MOBILAPPLIKÁCIÓ PÉCS TURISZTIKAI SIKERÉNEK SZOLGÁLATÁBAN

2015. március 18.

A ZSOLNAY ÖRÖKSÉGKEZELŐ NONPROFIT KFT., ÉS AZ IRÁNY PÉCS KFT. EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK KÖSZÖNHETŐEN AZ ÉRTÉKES PÉCS PROJEKT KERETÉBEN KERÜLT FEJLESZTÉSRE, TARTALOMBŐVÍTÉSRE A VISIT PÉCS MOBILALKALMAZÁS.


 

Dr. Őri László alpolgármester, Pálffy István könyvszerző, Márta István ügyvezető és Salamon Péter az Irány Pécs Kft. hálózati menedzsere közösen mutatták be az Értékes Pécs projektet és az annak keretében elkészült mobilalkalmazást.

Dr. Őri László alpolgármester beszédében kiemelte, hogy az Értékes Pécs projekt méltó zászlóshajója a „Pécs, a kultúra városa” szlogennek, hiszen a projektnek köszönhetően egyedülálló vallási összefogással valósult meg számos olyan fejlesztés, melyek jelentősen hozzájárulhatnak Pécs turisztikai vonzerejének növekedéséhez. A város második embere ismertette, hogy a projekt keretében megvalósult a Kertvárosi Református Egyházközség új orgonája, a mennyezet ornamentika mintázatú díszítése és az akadálymentesítés, majd a következőképpen folytatta beszédét:

„Az Értékes Pécs projektnek hála 2014-ben átadásra kerülhetett a Pécs és Baranya zsidóságának történetét feldolgozó kiállítás a Zsinagógában, ahol a tóra szekrény környezetének restaurálására is sor került. 2015 év elején került sor a reformációtörténeti kiállítás átadására a Sztárai teremben.”

A városvezető hozzátette, hogy különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak a májusban átadásra kerülő Zrínyi utcai szerb kápolna és egyháztörténeti kiállítás átadására, amely kapcsán magas szintű egyházvezetői részvétel várható Szerbiából.

Dr. Őri László beszéde során felhívást intézett a pécsi lakosokhoz:
„Pécs városa mindig is büszke lehetett a civilségre, tükeségére, a város lakosságának Pécs városáért érzett felelősségére. A sajtótájékoztató keretében bemutatandó mobilalkalmazás a kezdeti egy hónapot felölelő tesztidőszakban elsősorban a pécsiek véleményét, segítségét, értékelését várja. Ennek érdekében kérem, hogy minden pécsi lakos, akinek okos telefonja van, töltse le a programot és használja az alkalmazás által nyújtott funkciókat, értékelje és véleményezze azokat, ezzel is segítve, hogy az egy hónap múlva kezdődő turisztikai szezon kezdetére a programozók az esetleges problematikus részeket javíthassák.”

Az alpolgármester elmondta, hogy bízik benne, hogy a pécsiek véleményével is fejlődik az applikáció, valamint a tükék is minél több új információval gazdagodnak gyönyörű városunkkal kapcsolatosan.

A városvezető beszéde zárásaként Pálffy István számára adta át a szót, aki a következőket mondta a jelenlévők számára:
„2010-ben, amikor az „Egy kis hazai - Pécs, Európa Kulturális Fővárosa- 2010” című könyvemhez végeztem a kutatómunkát, szerkesztettem a tartalmat, már akkor is éreztem, hogy a kötet és a benne foglalt tartalom sikeres lehet. Nagy örömmel és hatalmas sikerként fogadtam, hogy Nagy Csaba alpolgármester javaslatára a könyv szövege képezheti a város turisztikai mobilalkalmazásának szövegét.”

A szerző kifejtette, hogy nagy kihívás volt számára egy olyan történelmi és egyedülálló város múltját és specialitásait feltárni, mint Pécs, valamint,  kiemelten fontosnak tartja, hogy az Értékes Pécs projekt ilyen példaértékű vallási együttműködés keretében tudott megvalósulni.

Márta István a ZSÖK NKft. ügyvezetője Pálffy István gondolataihoz kapcsolódva köszönte meg a konzorciumnak a kiváló együttműködést, majd hozzátette, hogy a város turisztikai érdekérvényesítésének szellemében a mobilalkalmazás megvalósítása során az Irány Pécs Kft.-vel a kapcsolat példa- és jövőbemutató volt, mint mondta: „a projekt során kialakult kapcsolatok biztos alapot nyújtanak a város turisztikai sikeréhez”. Az ügyvezető elmondta, hogy a konzorciumi partnerekkel közösen speciális jegycsomagot hoztak létre, a 3 napig érvényes jegynek köszönhetően a projekt keretében létrehozott fejlesztések mindegyike kényelmesen, számos más érdekes látnivalóval együtt megtekinthető lesz, így a látogatók teljes képet kaphatnak Pécs városáról és az itt található számos értékről, emlékről. A ZSÖK Kft. első embere elmondta, hogy a jegycsomag értékesítése a szerb egyháztörténeti kiállítás megnyitását követően, májusban indulhat, addig is, az adott már nyitva lévő helyszíneken lehet jegyeket váltani (Sztárai terem, kertvárosi református templom, Zsinagóga, Cella Septichora).

Márta István a mobilalkalmazás felvezetéseként elmondta, hogy az applikáció külön meglepetést kínál az Értékes Pécs jegycsomagot váltóknak, majd átadta a szót Salamon Péternek, az Irány Pécs Kft. hálózati menedzserének.

Salamon Péter kifejtette, hogy az alkalmazás magyar, angol, német, horvát és szerb nyelven is elérhető IOS és Android operációs rendszerekkel rendelkező telefonokon. Az alkalmazás Pécs teljes turisztikai kínálatát feldolgozza, tematikusan összegzi a látnivaló típusa, művészettörténeti, történelmi korszaka, vagy akár alkotója alapján (pl. Zsolnay túra), összegezte a menedzser, majd elmondta, hogy:
„Az alkalmazás lefedi a kikapcsolódásra vágyok minden igényét, így bemutatja a helyi gasztronómiai lehetőségeket, programkínálatot, hasznos információkat, Pécs környékét, szállásokat. Mindamellett multimédiás tartalmat is biztosít a letöltőknek, valamint bemutatja az Irány Pécs kártyát és annak előnyeit, elfogadóhelyeit, az általa biztosított kedvezményeket.”

A menedzser Márta István szavaira visszatérve bemutatta, hogy az Értékes Pécs közös jegyhez adott térképen található ún. QR kód külön előnyt nyújt a vendégek számára, ugyanis annak beolvasásával elérhetővé válik az Értékes Pécs helyszínek közötti útvonalakat, valamint magukat az attrakciókat bemutató audioguide is.

A sajtótájékoztató végén Dr. Őri László alpolgármester köszönetét fejezte ki a projekt megvalósítóinak, kiemelte, hogy a Vállalkozó HPM Design és Markcon kiválóan valósította meg a ZSÖK Kft., Irány Pécs Kft., és a projekt menedzseléséért felelős Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által az alkalmazás irányába támasztott igényeit. Az alpolgármester zárásként ismét kérte a pécsieket, hogy a most futó tesztalkalmazást minél többen töltsék le, használják, értékeljék, küldjék be a véleményüket, ezáltal is segítve a város turisztikai sikerességét.

További híreink

Legfrissebb galériák