ELKÉSZÜLT A FELÚJÍTOTT HŐSÖK TERE

2015. szeptember 7.

DR. ŐRI LÁSZLÓ ALPOLGÁRMESTER 2015. SZEPTEMBER 4-ÉN ÜNNEPÉLYES KERETEK KÖZÖTT ADTA ÁT „A LAKHATÁSI KÖRÜLMÉNYEK JAVÍTÁSA PÉCS GYÖRGY-TELEPEN” TÁRGYÚ PROJEKT KERETÉBEN FELÚJÍTOTT HŐSÖK TERÉT.

Pécs városa teljesítendő célul tűzte ki maga elé, hogy a keleti városrész leszakadó területeit mind infrastrukturálisan mind szociális értelemben integrálja a város szövetéhez. A cél érdekében indította útjának 2014 őszén 5 darab szociális városrehabilitációt célzó pályázatát.

 

A Hősök tere ünnepélyes avatóünnepségén dr. Őri László alpolgármester a következőket mondta: „Pécs városa büszke, hogy 2014-ben útjára tudta indítani a keleti városrész (Pécsbánya, György-telep, Pécs-Somogy, Hősök tere) szociális városrehabilitációt célzó pályázatait.”

 

A városvezető beszédében részletesen bemutatta „A Lakhatási körülmények javítása Pécs György-telepen” című pályázatot, mint mondta: A TIOP-3.2.3.A-13/1-2013-0005 kódszámú pályázat fizikai megvalósítása 2015 tavaszán kezdődött, a teljes körű befejezése ez év őszén várható. A projekt teljes összköltségvetése 337 157 155 Ft, melyhez Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának önerőt nem kell biztosítania. A pályázat keretében most átadásra kerülő Hősök terén az elmúlt időszakban elkészült az új színpad, sportpálya és játszótér, valamint sor került új padok elhelyezésére és új gyalogos közlekedési útvonalak kialakítására, a helyiek igényei szerint. Továbbá elkészült a tér mellett található buszmegálló fedett utas beállója.”

Az alpolgármestert követően Oszoli Dénes, a terület önkormányzati képviselője a következőképpen ismertette A Lakhatási körülmények javítása Pécs György-telepen” című projekt további feladatait: Infrastrukturális fejlesztésként folyamatban van a csapadékvíz elvezetés javítása, a támfalak felújítása, megerősítése, valamint a szelektív hulladékgyűjtő pont kialakítása. Kiemelt része a fejlesztésnek a 8 db György telepi épület felújítása, lakhatóvá tétele, melynek eredményeképpen 22 lakás újul meg.

Az ünnepélyes átadóünnepségen a szociális városrehabilitációs projekteket és azok folyamatait Egry Dóra a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. fejlesztési igazgatója ismertette: „Jelenleg 5 db a város számára kiemelt fontosságú Pécs keleti városrészét célzó fejlesztési projekt van megvalósítása alatt, melyek eredményeképpen valóra válhat a város területet célzó törekvése, azaz a leszakadás megállítása.”

A Pécs-Somogyot, Pécsbányát, Hősök terét, György-telepet érintő projektek kapcsán összefoglalásképpen a következőket mondta a fejlesztési igazgató: A 3 DDOP-s Pécs-Somogy, Pécsbánya és a Hősök tere, valamint a György-telepen megvalósuló TIOP pályázatok közös célja, hogy sor kerüljön: az adott városrész központjául szolgáló közösségi házak felújítására, a szociális bérlakások felújítására, valamint a kapcsolódó infrastruktúra (úthálózat, csapadékcsatorna, játszótér) fejlesztésére. Míg a „Benned a Létra - Komplex humán kapacitás fejlesztés és társadalmi részvétel feltételeinek biztosítása Pécs - György Telep szegregációs krízisterületén és környezetében” című TÁMOP pályázat feladata a foglalkoztatás fejlesztése, a képzés, a közösségépítés.

 

Egry Dóra zárásként kifejtettem: Bízom abban, hogy a projekteknek köszönhetően létrejött fejlesztések jól szolgálják majd az érintett területeken élők felzárkózását, biztos vagyok benne, hogy a város, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a konzorciumi partnerként a projektekben résztvevő egyesületek minden segítséget meg fognak ehhez adni, csakúgy, mint ahogy eddig is tették.

Az ünnepélyes térátadó zárásaként Dr. Őri László a következő kéréssel fordult a lakókhoz és a projekt megvalósítóihoz: Tisztelt Lakosok, Tisztelt Megvalósítók! Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni a projekt során tanúsított együttműködésüket és megértésüket. A város célja, hogy az 5 Pécs-Keletet érintő szociális városrehabilitációt célzó pályázat őszi zárását követően a megkezdett munkát az új uniós ciklusban is folytassa, valamint, hogy az újonnan teremtett értékeket a helyi közösségekkel karöltve megvédje.

További híreink

Legfrissebb galériák