HÚSZMILLIÓS FEJLESZTÉS A CSALÁDI NAPKÖZIBEN PÉCSETT

2015. november 30.

EREDMÉNYESEN ZÁRULT A FÉSZEK GYERMEKOTTHON ÉS BÖLCSÖDÉBEN SNI CSALÁDI NAPKÖZI LÉTREHOZÁSÁT CÉLZÓ UNIÓS PROJEKT.

Dr. Őri László alpolgármester tájékoztatása szerint a Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága tizenegy bölcsődét, egy családok átmeneti otthonát és egy családi napközit működtető gyermekjóléti intézmény, mely kiemelten kezeli a sajátos nevelési igényű kisgyermekek (SNI) nevelését, gondozást, korai fejlesztését. Sajnos előfordul, hogy az intézményt olyan súlyos fogyatékossággal élő kisgyermekek szülei keresik meg, akik gyermekük állapota vagy magatartási/viselkedési problémája miatt nem integrálhatóak gyermektársaik közé.

Az alpolgármester úgy vélekedik, a projektnek köszönhetően létrejött családi napközi nagy segítséget nyújt az érintett családok számára, amely a gyermekek nevelése, gondozása mellett, a fejlesztésüket is tudja vállalni, míg a szülők dolgoznak, vagy egyéb ok miatt nem tudják biztosítani gyermekük felügyeletét.

Őri László szerint a városvezetés és az önkormányzat intézkedéseivel annak a kormányzati szándéknak a szellemében jár el, amellyel megerősítik a közösségeket, támogatják a gyermekvállalást, a családokat. Utalt arra, hogy az utóbbi időben több bölcsőde és óvoda újult meg Pécsen, volt hogy közfoglalkoztatottak segítségével.

Emellett a tervek között szerepel, hogy 2020-ig összesen a város a rendelkezésre álló kormány által garantált támogatásokból 2020-ig több mint 2 milliárd forintot szándékozik költeni bölcsődei és óvodai fejlesztésekre.

A most zárult TÁMOP-2.4.5-12/1-2012-0144 kódszámú projekt részeként a Gosztonyi Gyula utcai telephelyen speciális csoportszoba készült el, valamint speciális SNI igényeknek megfelelő eszközöket és játékokat szereztek be (27 fajta különböző beltéri játék, 29 különféle típusú a szolgáltatást segítő eszköz, valamint textilek, bútorok, udvari játékok).

Az így létrejött családi napközivel a város a dél–dunántúli régióban elsőként, hiánypótló szolgáltatásként indult el a szolgáltatási szemléletű, egyedi igényekre és szükségletekre is választ adó, gyermek és családbarát szolgáltatási struktúra kialakítása felé; segítséget nyújtva azoknak a családoknak is, akik (jelenleg) egészséges csoportba nem integrálható SNI kisgyermeket nevelnek.


A projektnek köszönhetően a családi napközi szakemberei egy a más kisgyermekellátással foglalkozó intézmények számára is adaptálható módszertani anyagot készítettek, melynek segítségével országszerte minél több SNI-s kisgyermekekkel foglalkozó óvoda és bölcsőde adaptálhatja a pécsi módszert.

További híreink

Legfrissebb galériák