MEGVALÓSUL A TELEPÜLÉSI MÉLYVONAL CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉSÉNEK KORSZERŰSÍTÉSE PÉCSETT

2016. december 21.

ALÁÍRTÁK A PÉCS TELEPÜLÉSI MÉLYVONAL CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETÉSÉNEK KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉST.

Közel 756 millió forintot nyert Pécs városa a települési mélyvonal csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítésére - közölte Dr. Őri László alpolgármester.

Őri László  tájékoztatása szerint Pécs városa az elmúlt időszakban kiemelkedően odafigyelt a csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztésére, melynek keretében 2015-ben félmilliárdos fejlesztést hajtott végre többek között a Pécsi-víz medrét is rendezve. Ennek a megkezdett beruházásnak a folytatásaként a város 2016 tavaszán indította útjára a nagyszabású csapadékcsatorna fejlesztési programját. A fejlesztési elképzelések megvalósításához a Támogató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-6.3.3-15 Városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések tárgyú felhívása nyújtott lehetőséget.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen 4 db pályázatot nyújtott be a városi csapadékcsatorna hálózat fejlesztése érdekében, melyek közül a második pályázat a Pécs települési mélyvonal csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítése című, TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00002 kódszámú projekt volt, mely 754 800 000 Ft támogatásban részesült.

A beruházás helyszínválasztását indokolja, jelezte Őri László, hogy a mélyvonalon kiépített csapadékvíz elvezető rendszer elsősorban a 6-os számú főúttól a vasútig terjedő terület csapadékvizeit fogadja a Belváros és Uránváros között. Fő vonala: Ipar u. – Vasút u. – Indóház tér – Mártírok útja – Veress Endre utca, amely szakaszon a burkolt felületek alatt a főgyűjtőkre csatlakoztatott egymástól független csatornarendszerek helyezkednek el. A rendszerre a felszíni víz víznyelőkkel kerül bevezetésre.

A projekt célja, hogy megvalósításával a települési mélyvonal környezetében évtizedek óta fennálló csapadékvízelvezetési problémát megoldja. A projektben az Ipar utcától a Veress Endre utcáig tartó mintegy 2950 folyóméter hosszúságú szakaszának fejlesztése valósul meg, továbbá az érintett terület átfogó vizsgálata, amellyel a meglévő vízelvezetők kihasználtságát optimalizálni lehet. A beruházásnak köszönhetően a nagy kapacitású főgyűjtők és a mélyvonalon fejlesztésre és építésre kerülő új csapadékvízelvezetőkkel a területen tervezetten valósulhat meg a vízelvezetés. Kiemelten fontos a vizek helyben tartása, ezért a tervezés során tározók kiépítésének lehetősége is vizsgálatra kerül, melynek köszönhetően vizek hasznosításra kerülhetnek.

A 2018 nyarára megvalósuló mélyvonali csapadékvíz elvezetésének megoldásával megszűnnek a területen csapadékos időben tapasztalható problémák.

További híreink

Legfrissebb galériák