NAGYSZABÁSÚ KERÉKPÁRHÁLÓZAT FEJLESZTÉSI PROGRAM KERETÉBEN VALÓSULHAT MEG NYUGATI VÁROSRÉSZ ÚJ KERÉKPÁRÚTJA

2016. december 31.

ALÁÍRTÁK A NYUGATI VÁROSRÉSZI KERÉKPÁRÚT MEGVALÓSÍTÁSA CÍMŰ TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSÉT.

308 millió forintot nyert Pécs városa Nyugati városrészben létesítendő kerékpárút megvalósítására – közölte Decsi István alpolgármester.

A városvezető tájékoztatása szerint Pécs város nyugati településrészének kerékpárosbarát fejlesztése, melynek keretében megvalósul a Nyugati városrész és Egyetemváros kerékpáros összeköttetése. A város nyugati részének jelenleg nincs olyan kerékpáros összeköttetése, mely biztonságos elérést biztosítana a Belvárossal, ezért a projekt alapvető célja a Nyugati városrész Egyetemvárossal történő összekötése, melynek révén az „Egyetemvárosi kerékpárút” használatával megteremtődik a belvárossal való összeköttetés. A kerékpárút csatlakozik az egyetemvárosi kerékpárúthoz, továbbá a szintén TOP-6.4.1-15 keretében megvalósításra kerülő Zsolnay Negyed – Budai vám kerékpárút révén keleti városrész is elérhetővé válik, ezáltal a teljes kelet-nyugat irányú tengely biztonságosan kerékpározásra alkalmas lesz.

Decsi István kifejtette: a tervezett kerékpárút a belvároson keresztül csatlakozik a meglévő egyetemvárosi kerékpárút hálózathoz, továbbá a szintén TOP-6.4.1-15 keretében megvalósításra kerülő Zsolnay Negyed – Budai vám kerékpárút révén keleti városrész is elérhetővé válik a kertvárosból. A kerékpárút fő nyomvonala: PTE Orvostudományi Kar épületének déli oldalától indul és a Szigeti út - Rácvárosi út – Pellérdi út - Makay István út Állomás utcáig tartó szakaszának érintésével éri el a nyugati városrészt. A kerékpárút építése és kijelölése nagyjából 4100 folyóméter.

A projekt a város által 2016 tavaszán indított átfogó kerékpárhálózat fejlesztési program része, mely során a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen 6 db pályázatot nyújtott be a kerékpárhálózat, valamint a közösségi közlekedési rendszer fejlesztése érdekében, mely kapcsán a Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása című, TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00003 kódszámú 308 millió forint támogatásban részesült.

A kapcsolódó tervek még ebben az évben elkészülnek és engedélyezésre kerülnek, melyet követően reményei szerint a kivitelezés 2018 őszére el is készülhet.

A projekt nem csak az egészséges életmód, valamint a közösségi közlekedés népszerűsödéséhez járul hozzá, hanem az érintetett városrészek fejlődéséhez is.

További híreink

Legfrissebb galériák