Lezárult a csapadékcsatorna fejlesztés Pécsett

2012. február 20.

Pécs városa a 2010-ben benyújtott, „Pécs Megyei Jogú Város belterületi csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztése” című projektjavaslatával nyerte el az Európai Unió támogatását városi vízelvezető rendszerének korszerűsítésére. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a 69 246 502 forint összköltségvetésű projekthez 62 321 851 forint támogatást kapott az Európai Uniótól, a fennmaradó 6 924 651 forintot pedig sajáterőként finanszírozta.

A „Pécs Megyei Jogú Város belterületi csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztése” című projekt az öt kijelölt kivitelezési helyszínnél a lakosság és a fizikai javak védelmét tűzte ki célul.

A csapadékcsatorna fejlesztés által érintett öt terület mentén 1,7 kilométer hosszan kerültek felújításra, illetve építésre a vízelvezető árkok és csatornák, melyeknek köszönhetően közel 19 hektárnyi terület került megóvásra.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által menedzselt projektnek köszönhetően a csapadékvíz korszerű elvezetése az alábbi helyszínek, illetve útszakaszok mellett oldódott meg:

1. Hársfa u. - Matakovics utca csapadékvíz elvezetése:
A kivitelezésnek köszönhetően megoldódott a Hársfa út 209-213., Matakovics utca 49-53., Vadvirág utca 1-13. közti szakaszok vízelvetése.

2. Bocskai utca déli oldal csapadékvíz elvezetése:
A területen csatorna rákötések kerültek kialakításra a Körös utcától a Komlói útig, illetve a Bocskai utca és Apafi Mihály utca között – érintve a Komját Aladár utca 4/A-t- csapadékvíz elvezető került megépítésre.

3. Szabolcsfalu:
A helyszínen a Szabolcsi út 42/1., 44., 59-61., Szabadság út és  Szőlőhegyi utca közötti csapadékvíz elvezető csatorna rendbetételére került sor.

4. Homokvölgy utca csapadékvíz elvezetése:
A Homokvölgy utcába érkező, időszakos vízfolyás medrének kialakítására került sor az utca a déli oldalán.

5. Balokány árok, valamint az Új Tettye árok árokrendezése:
A Balokány- és Új Tettye árokrendezésére került sor, a Sport utca vasúttól délre eső szakaszán, a Sport utca- Tüskésréti út kereszteződéséig.

A Keleti Építőipai Kft. által végzett kivitelezési munkálatok 2011. március 28-án indultak meg a Bocskai utcai munkaterület átadásával, és 2011. decemberében zárultak le Tettye- Balokány árok munkálatainak befejezésével.

Természetesen Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának célja a város további vízelvezetési problémák által érintett területeinek rendbetétele is, melynek érdekében megbízta a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. egy új pályázat előkészítésével.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2011. november 3-án nyújtotta be csapadékcsatorna rekonstrukció második ütemére vonatkozó projektjavaslatát, melynek eredménye 2012. február végén derül ki. Amennyiben a pályázat pozitív elbírálásban részesül, a kivitelezési munkálatok várhatóan 2012. őszén megindulhatnak.

További híreink

Legfrissebb galériák