MEGÚJUL A RÉGÉSZETI MÚZEUM

2017. január 17.

PÉCS VÁROSA RÉGÓTA DÉDELGETETT ÁLMÁT VÁLTJA VALÓRA A SZÉCHENYI TÉREN ÉVEK ÓTA ÜRESEN ÁLLÓ RÉGÉSZETI MÚZEUM FELÚJÍTÁSÁVAL.

1,5 milliárd forintból újulhat meg a Régészeti Múzeum, melynek keretében Pécs városa egy új integrált múzeumi központtal gazdagodik. Dr. Őri László alpolgármester közleménye.

Pécs kiemelt célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, illetve más szolgáltatásokat minél több ember ismerje meg, mely által a város idegenforgalmi bevételei is növekedhetnek. A város az Európa Kulturális Fővárosa projekt után olyan turisztikai beruházásokat hajtott végre, amelyek kiegészítették a jelenlegi kínálatot (Értékes Pécs), illetve jelentős mértékben hozzájárultak a városban eltöltött idő növeléséhez (Állatkert). Pécs az idegenforgalmi fejlesztéseit továbbra is úgy kívánja megvalósítani, hogy azokkal kiegészítse, fejlessze a jelenlegi kínálatot, valamint kipótolja az esetleges hiányfoltokat, ennek érdekében kerül megvalósításra a város főterén évek óta üresen álló Régészeti Múzeum fejlesztésére, melynek köszönhetően a turisztikai kínálat növekedése mellett megvalósul a Széchenyi tér északi részének külcsíni rendezése is.

A turisztikai fejlesztési elképzelések megvalósításához a Támogató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-6.1.4-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása nyújt lehetőséget. A felhívásra a város nevében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen 4 db pályázatot nyújtott be, melyek közül harmadik a „Régészeti Múzeum fejlesztése” című, TOP-6.1.4-15-PC1-2016-00003 kódszámú volt, mely összesen 1,5 milliárd forint támogatásban részesült.

A projekt keretében létrejön egy Integrált Múzeumi Központ, mely Pécset a középpontba állítva elsősorban régészeti kiállításként funkciónál, kiegészülve a helyi néprajzi és várostörténeti elemekkel. A kiállítás tartalmát, mely az őskortól mutatja be a város történetét napjainkig a Janus Pannonius Múzeum munkatársai állították össze a kor igényeinek megfelelő interaktív szemléltetési eszközök beépítésével. A létrejövő állandó kiállítás mellett az épületben kialakítandó terek további számos lehetőséget biztosítanak a Múzeum számára, akár az ideiglenes kiállításoknak helyet biztosító térben, akár a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban, melyeknek köszönhetően a Múzeum program és kiállításszervezési lehetőségei jelentősen bővülnek. A tervek szerint a felújított épületben kaphat helyet a Pécsi Értéktár kiállítás is. A létrejövő múzeumi centrum kialakításánál a tervezők kiemelten foglalkoztak a turisták igényeivel, ennek érdekében a létrejövő fogadócsarnokban kerül kialakításra a Janus Pannonius Múzeum kiállításaira, valamint a város által kínált további turisztikai termékekre fókuszáló információs pont, továbbá a fogadótér úgy került kialakításra, hogy a busszal a Széchenyi tér tetejére megérkező turistacsoport (akár 80 fő) igényeit egyszerre, teljes egészébe ki tudja szolgálni.

A projektnek köszönhetően az épület az örökségvédelmi engedélyben előírtak szerinti felújítás mellett olyan interaktív eszközökkel bővül, amelyek minden korosztály számára befogadhatóvá és érdekessé teszik a város történelmét átölelő tárlatot.

A város legfrekventáltabb területén található múzeum fejlesztésével még vonzóbbá tudjuk tenni Pécs amúgy is sokszínű turisztikai kínálatát.

Dr. Őri László alpolgármester

További híreink

Legfrissebb galériák