HELYI GAZDASÁGFEJELSZTÉS ÉS ZÖLDBERUHÁZÁS VALÓSUL MEG A ZSOLNAY NEGYED E26-27 SZÁMÚ ÉPÜLETÉBEN

2017. február 13.

162 millió forintot költ a város a Zsolnay Negyed E26-27 épületének fejlesztésére, valamint a Pirogránit udvar növényesítésére. Dr. Páva Zsolt polgármester közleménye.

„Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Zsolnay Kulturális Negyed projekt megvalósításával Közép-Európa legnagyobb barnamezős beruházását hajtotta végre, megőrizve a város ipari és kulturális örökségét a jövő generációi számára. A fejlesztés során azonban nem minden épülethez került hozzárendelésre konkrét funkció, ezekben az ingatlanokban homlokzatfelújítási, illetve a szükséges tetőszerkezeti, alapmegerősítési és gépészeti előkészítési munkák kerültek elvégzésre.

Pécs városa a Zsolnay Kulturális Negyed projekt megvalósítása keretében egyúttal vállalta azt is, hogy a kötelező fenntartási időszak végéig nemcsak valamennyi projekt esetében a pályázati funkciót fenntartja, hanem azt is, hogy azokban az esetekben ahol az adott fejlesztés nem került teljesen befejezésre az EU forrásból, a fejlesztéseket befejezi és funkcionálisan hasznosítja.

A Zsolnay Kulturális Negyedben összesen két ilyen épület található, melyek esetében csak a részleges felújítás történt meg: az Alkotó Negyedben az E26-27-es épületek, melyek a Pirogránit udvar déli és nyugati térfalát alkotják. Ez a két épület jelentős kemencetereket és egyéb nagy légtérű helyiségeket tartalmaz. Az EKF pályázat megvalósításának befejezése óta az E26-27-es épület földszinti részén a pécsi kesztyűs és bőrműves hagyományokhoz illeszkedve, magánerős fejlesztésként (részben EU forrásokat felhasználva) nagyságrendileg 700 m2-en egy látvány kesztyűmanufaktúra került kialakításra az Pécs 1861 Kesztyűmanufaktúra Kft. által. A látványmanufaktúra által nem használt részei az E26-27-es épületnek azonban továbbra is az EKF program keretében megvalósult befejezetlen műszaki állapotban voltak.

Az E26-27-es épületek iránt az elmúlt években élénk beruházói érdeklődés merült fel, azonban a gépészet, szociális blokkok, és egyéb infrastrukturális hiányok miatt minden érdeklődő elállt a fejlesztés megvalósításától. A fejlesztési hiányosságok mellett a Negyed fő rendezvény helyszíne a Pirogránit tér, mely kiegészítéséhez szükséges zöld sáv kialakítása.

Annak érdekében, hogy az épület a beruházók számára alkalmassá váljon, valamint a Pirogránit tér zöld fejlesztése is megvalósulhasson Pécs városvezetése felkérte a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, hogy térképezze fel a pályázati lehetőségeket.

A Városfejlesztési Társaság Pécs Megyei Jogú Város nevében 2016. július 5-én nyújtott be pályázatot, a Zöld város kialakítása tárgyú felhívásra. A Zsolnay Negyed E26-27-es épületének fejlesztése című, TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00002 kódszámú pályázat 100%-os támogatásintenzitás mellett 162 499 606 Ft támogatásban részesült. A Támogatási Szerződés aláírására 2016. október 28-án került sor.

A fejlesztés első ütemeként 2016 decemberében elkészült az E26-27 épület beruházói igények szerinti kialakítása, a pályázat hátralévő részében, várhatóan a jobb idő beköszöntével, tavasszal kerül sor a Pirogránit udvar növényesítésére.

Az E26-27es épületben az Amalgam Model Cars nevű, eddig is a Zsolnay Negyedben termelő, modellautó manufaktúra fog beköltözni, kapacitásait és létszámát bővítve.”

Páva Zsolt polgármester

További híreink

Legfrissebb galériák