Átadták a felújított Horvát Színházat

2018. április 19.

Átadták a Pécsi Horvát Színház új épületét, ami a Horvátországon kívül működő egyetlen horvát nemzetiségi teátrum egész Európában.

 

„Pécsi Horvát Színház bővítése és felújítása, A pécsi „Miroslav Krleza” Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon pihenő-és sportudvarának befejező munkálatai, Zlatko&Vesna Prica Művésztelep Közhasznú Alapítvány támogatása, A Pécsi Szerb Egyházi Gyűjtemény kialakítása” tárgyú szerződés keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma 9805- 3/2014/NEF-KIM iktatószámú Támogatási Szerződés keretében 600 000 000 ft-ot biztosított Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata részére, majd „A Pécsi Horvát Színház felújítási és bővítési munkáinak befejező munkálataira” a 46978-2/2016/NEFO azonosítószámú Támogatási Szerződés keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma további 100 000 000 Ft-ot biztosított.

Hosszú, bonyodalmakkal teli időszak ért véget akkor, mikor március elején elkészült az új Pécsi Horvát Színház Anna utcában található épülete. A modern, korszerű, szép belvárosi teátrumot a színészek már korábban birtokba vehették, a színház hivatalos és ünnepélyes átadására pedig 2018. április 19-én este került sor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Páva Zsolt polgármester, Vidákovics Szláven, a színház igazgatója és Nina Obuljen Korzinek, a Horvát Köztársaság Kultúráért felelős miniszter asszonya részvételével.


Balog Zoltán beszédében elmondta, hogy voltak olyan időszakok a több mint ezeréves horvát-magyar kapcsolat során, amikor annak sokszínűsége és változatossága kölcsönösen gyengítette vagy épp gazdagította mindkét országot. Pécsett, ahol a horvát nemzetiségűek új színházat kaptak – folytatta – a kapcsolat erősödése jól látszik.


– A 21. század azt a feladatot adta számunkra, hogy fedezzük fel újra egymás kulturális és történeti gazdagságát. Az Alaptörvény is arra kötelez minket, hogy erősítsük, támogassuk, értékeljük az itt élő nemzetiségek kultúráját. Ezzel az új színházzal is ezt tesszük, mely egyedülálló szépségű az ország nemzetiségi színházainak sorában. Már csak az van hátra, hogy az itt alkotó színtársulat, a művészek megtöltsék élettel – mondta az emberi erőforrások minisztere.

Páva Zsolt kiemelte, hogy egy nagyon régi vágya válik valóra a pécsi horvátságnak és a városnak a horvát színház átadásával.
– A több mint 30 éves múlttal rendelkező Pécsi Horvát Színház most jutott el odáig, hogy valóban egy új, nagyszerű környezetben tudja folytatni az évtizedekkel ezelőtt megkezdett kultúraépítő munkásságát. A több mint ezeréves horvát-magyar összeköttetésben rengeteg kulturális elem található, ebben a történelmi folyamatban pedig Pécs mindig kiemelt szerepet játszott, hiszen számos horvát nemzetiségű művész született, élt, alkotott a városban – mondta a polgármester.

A városvezető ezt követően emlékeztetett arra, hogy a horvát kultúrának olyan intézményesült központjai születtek Pécsett, mint a horvát óvoda, általános iskola, és a horvát gimnázium, valamint a néhány hete megnyitott Horvát Ház. Ebbe a sorba pedig jól illeszkedik a Pécsi Horvát Színház is – mondta Páva Zsolt. Végezetül hangsúlyozta, hogy a város mindig támogatni fogja az itt élő horvát nemzetiséget abban, hogy kettős identitásuk megmaradjon, és hogy a Pécsett virágzó horvát kultúra a várost erősítse.


Vidákovics Szláven felidézte, hogy édesapjának, Vidákovics Antalnak, a Pécsi Horvát Színház alapítójának mindig is az volt az álma, hogy a pécsi horvátság egy ilyen igényes, európai szintű színházat kapjon.


– Jelentős esemény az, ha egy ország új, modern kulturális intézménnyel gazdagodik. Mindez hatványozottan igaz, ha ezt az intézményt egy kisebbségben élő nemzetiség kapja. Célunk itt tehát az anyanyelv ápolása, kiemelten fókuszálunk a horvát fiatalok identitástudatának erősítésére. Legyenek büszkék horvátságukra, kétnyelvűségükre, sokszínű kultúrájukra, a közegre, amiben Magyarországon élnek. Teret biztosítunk itt a magyar és a más nyelven előadott produkcióknak, valamint a társművészeteknek is, közös nevezőre hozva ezzel népeket és kultúrákat egyaránt – mondta a színházigazgató.


Nina Obuljen Korzinek elmondta, hogy a Horvátországon kívül működő egyetlen horvát színház több mint negyedszázados működése után örömteli esemény az, hogy végre tartós otthonra lelt Pécsett.
– A pécsi Horvát Színház mindig is kapocs volt az anyaország és a magyarországi horvátok között. Ez, a városi látkép megkerülhetetlen részévé vált új színház a magyar és a horvát intézmények közös munkájának, a magyarországi horvát közösségek felbecsülhetetlen szerepvállalásának eredményeképp jöhetett létre. Ez az intézmény valóra váltja Vidákovics Antal álmát, hiszen a horvát nyelvet és a nemzetiségi identitást erősítő horvát színház végre nagyszínpadi keretek között is működhet és valósíthatja meg a színházalapító „két nyelv, két kultúra, egy színházban” vízióját – mondta a Horvát Köztársaság Kultúráért felelős miniszter asszonya.


A pécsi horvátok új, 1200 négyzetméter alapterületű, a kor és a nézők elvárásainak megfelelő, modern színháza a belváros új dísze lett. A közönség által használt részeken – például a 103 székes nézőtéren – kívül található az épületben díszletraktár, irodák, öt szoba a vendégművészeknek, és két akadálymentes hely is, de meg kell említeni azt is, hogy a szabadtéri színpadon is közel száz pécsi színházkedvelőt tudnak fogadni. A kiváló akusztikájú színházteremben a világítás is első osztályú, összesen 28 intelligens, LED-es színházi lámpa és a teljes színpadot lefedő panorámaprojektor-technika szolgálja ki az előadásokat.

További híreink

Legfrissebb galériák