BEFEJEZŐDÖTT A FERENCESEK UTCÁJA FELÚJÍTÁSA

2020. augusztus 27.

2020. augusztus 27-én ünnepélyesen átadták a megújult Ferencesek utcáját, mely a TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 kódszámú, Zöld Kapu című pályázat keretében újult meg.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja volt, hogy a korábban megújult Király utca és Széchenyi tér mellett a Ferencesek utcáját is a városképi, lakossági és turisztikai igények mentén tudja fejleszteni. A bérlői, lakossági, turisztikai igények egyértelműen rögzítették a Ferencesek utcája burkolata felújításának szükségességét, és a zöldfelület telepítésének igényét, a vendéglátó ipari kitelepülések helyzetének rendezését.

A sikeres TOP-6.3.2-16-PC1-2017-00001 kódszámú, „Zöld Kapu” című pályázat keretében az Önkormányzat 600 millió forint támogatást nyert el, annak érdekében, hogy a Jókai tér és a Kórház tér közötti területen megvalósíthassa a belvárosi revitalizáció következő ütemét. A fejlesztésnek köszönhetően a legutóbb 25 éve felújított Ferencesek utcájában a Jókai tértől a Váradi Antal utcáig a meglévő rossz állapotú burkolat cseréje valósult meg. A pályázat keretében új térburkolat építése mellett zöldfelületi fejlesztés is megvalósult.

Az utca egyik kiemelt fejlesztési eleme, hogy a projekt keretén belül „zöld szigetekbe” került telepítésre a többszintes növényállomány, amely révén jelentősen javul az utca klimatikus állapota, továbbá a közvilágítás is korszerű energiatakarékos világításra került lecserélésre. Az utcában 21 darab növényláda került elhelyezésre, amelyekbe 14 db nyírott örökzöld tölgy, 58 db cserje és 426 db egyéb vegyes növényzet került telepítésre. Az új növényládákkal együtt padok kiépítésére is sor került, továbbá az utcában 10 db új szemetes telepítése is megtörtént.

Pécs városa és a fejlesztés helyszínen érintettséggel rendelkező közműszolgáltatók (Tettye Forrásház, E.ON Áram és Gázszolgáltató és a Magyar Telekom) annak érdekében, hogy az utcaképet érintő zöld és burkolati fejlesztést követően az utcát a lehető legkevesebbszer kelljen felbontani, átalakítani, megegyeztek abban, hogy a burkolat fejlesztést megelőzően összehangolt komplex közműrekonstrukció végrehajtására kerül sor. A szennyvízvezeték, a gázvezeték, a villamos és telekommunikációs földkábelek cseréjére a térburkolat felújítását megelőzően teljeskörűen sor került.

Az Önkormányzat ezúton is köszöni az érintettek türelmét a fejlesztés megvalósítása alatt.

A beruházás eredményeképpen a megújult burkolatú Ferencesek utcája újra a pécsiek és a turisták kiemelt célpontjává válhat. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

További híreink

Legfrissebb galériák