ÚJ GYERMEKORVOSI RENDELŐVEL GAZDAGDOTT A HIRDI VÁROSRÉSZ

2020. július 28.

A TOP-6.6.1-16-PC16-2017-00001 kódszámú, „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Pécsett” tárgyú projekt keretében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 7 helyszínen valósított meg, rendelőfelújítást. A projekt keretein belül 2020. július 28-án került átadásra az új hirdi gyermekorvosi rendelő.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017-ben nyújtotta be pályázatát a „TOP-6.6.1-16 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” tárgyú felhívásra. A TOP-6.6.1-16-PC1-2017-00001 kódszámon regisztrált, „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Pécsett” című pályázat 7 helyszínen 18 db rendelő és tanácsadó helyiség felújítását célozta meg. A közreműködő szervezet a pályázat megvalósításához 690.000.000 forintot biztosított, 100 %-os támogatásintenzitás mellett.

A pályázat révén már elkészült a Mikszáth Kálmán utcai gyermekorvosi rendelő, a Vasas B utcai fogászati és háziorvosi rendelők, Vasas Mázsaház utcai gyermekorvosi és háziorvosi rendelők, Hird Pázsit utcai háziorvosi rendelő, valamint a Bittner Alajos utcai és az új újhegyi rendelők, mely helyszíneken már zavartalanul folyik a páciensek fogadása.

A Hird, Zengő utcai gyermekorvosi rendelő kialakítása a 2020. január 7. napján a munkaterület-átadással kezdődött meg. A projekt keretében a Hirdi Óvodával egy telken új gyermek háziorvosi rendelő és védőnői szolgálat működéséhez szükséges épület került kialakításra. Az 106 m²-es épületben a külön működéshez szükséges védőnői szolgáltatás ellátásához kapcsolódó védőnői tanácsadó helyiség, mosdó és váró elhelyezése történt meg. A gyermek háziorvosi rendelőhöz kapcsolódóan rendelő, vizsgáló váró, személyzeti és beteg mosdó, valamint akadálymenetes mosdó került kialakításra, mely a védőnői hálózathoz tartozó épületrészt is kiszolgálja. Az új épületrészben a mai kor igényeinek megfelelő gépészeti, villamos és gyengeáramú rendszer telepítése megtörtént, továbbá a szükséges parkoló és akadálymentes parkoló, valamint mentő beálló is elhelyezésre került a területen. A rendelő épület a meglévő óvodával egy területen, mégis teljesen elkülönítve épült meg, így az óvoda mindennapi működésétől szeparáltan működik.

Az elkészült rendelő műszaki átadás-átvételi eljárása 2020. július 21-én zárult le, az ünnepélyes átadásra 2020. július 28-án került sor. A rendelés várhatóan szeptembertől indul az új helyszínen.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata vezetése bízik benne, hogy az új rendelő, valamint a szintén 2020-ban átadott felújított óvoda nagyban hozzájárul a városrész fejlődéséhez és népességmegtartó képességéhez.
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által elnyert támogatás révén a további 6 helyszínen felújított, illetve épített rendelők tekintetében az alábbi beruházási elemek valósultak meg:

A Bittner Alajos utcai felnőtt rendelő kialakítása 2020. január 13. napján a munkaterület-átadással kezdődött meg. A projekt keretében bővítésre került a régi felnőtt házi orvosi rendelő épülete. A bővítés a meglévő épületrészen belül valósult meg új épületrész hozzáépítése nélkül. Az épület új helyiségekkel bővült, mint például akadálymentes és női wc, személyzeti öltöző, mosdó, közlekedő teakonyhával és egy személyzeti bejárat. A meglévő funkciójú helyiségek, mint például váróterem, rendelő, férfi és személyzeti wc-k megmaradtak, de az épületen belül más elrendezésben. Megtörtént az épület teljes körű belső felújítása (gépészeti, villamos és gyengeáramú rendszere is), valamint akadálymentesítése is. A rendelő előtti részen akadálymenetes parkoló kialakítására is sor került.

Az Újhegyi főtér 22. cím alatt egy 150 m² hasznos alapterületű új rendelő került építésre. Az ingatlanban a két rendelőhöz egy-egy asszisztensi helyiség tartozik, önálló megközelítéssel, belső kapcsolattal a rendelő felé. A rendelők a betegváróelőtérből nyílnak, ami egyúttal közlekedő is, innen vizesblokk és a személyzet részére kialakított szociális blokk (akadálymentes mosdóval), valamint tárolók és gépészeti tér is elérhető. Az épületgépészet a kor előírásainak megfelelően került kialakításra, hiszen a hőellátás önálló, zárt égésterű kondenzációs fali-kazánnal került felszerelésére, a tetőn napelemeket kerültek telepítésre, ezzel is segítve az épület energiafelhasználását. A rendelőkben, asszisztensi helyiségekben, váróban hőszivattyús multisplit berendezésekkel hűtés telepítése történt. Az épület 20 cm vastag külső hőszigeteléssel és korszerű nyílászárókkal épült meg. Az ingatlan előtt 12 db parkoló kialakítása történt meg (1 db akadálymentes), egy mentőbeálló kialakítása mellett.

A Mázsaház utcai rendelő eredetileg 110,6 m²-es épülete bővítésre került egy új épületrésszel, a fejlesztést követően az épület 274,6 m² alapterületűre bővült. A fejlesztést követően 2 gyermekorvosi rendelő, védőnői szolgálat és egy házi felnőttorvosi rendelő működik az épületben. A felújítás során megtörtént az épület teljeskörű felújítása a meglévő épületrészben is. A fejlesztés tartalmazta az épület erős- és gyengeáramú rendszerek felújítását, új gépészeti alapszereléseket és gépészeti rendszer felújítását, belső burkolatok cseréjét, külső és belső nyílászárók cseréjét, homlokzati és tetőszigetelését, tető felújítását, továbbá a csapadékvizek elvezetését, új akadálymentes mosdók kialakítását, valamint a jogszabályban meghatározott parkoló és akadálymentes parkolók létesítését.

Pécs-Hird, Pázsit utcabán megtörtént a meglévő rendelő épület teljeskörű külső és belső felújítása, mely tartalmazta a homlokzat hőszigetelését, homlokzati és belső nyílászáróinak cseréjét, belső helyiségek burkolását, az erős- és gyengeáramú rendszerek felújítását, új akadálymentes mosdó kialakítását, parkoló kialakítását.

Vasas, B utcában a meglévő rendelő épület teljeskörű külső és belső felújítása, mely tartalmazta a homlokzat hőszigetelését, homlokzati és belső nyílászáróinak cseréjét, belső helyiségek burkolását, az erős- és gyengeáramú rendszerek felújítását, új akadálymentes mosdó kialakítását, tetőszigetelését és felújítását mellett a csapadékvizek rendezett elvezetését, továbbá parkoló kialakítását is.

Mikszáth Kálmán utcai rendelő épületében egy gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat továbbá két felnőtt háziorvosi rendelő található. A projekt keretében épület gyermekorvosi rendelő része került kompletten felújításra. Az épület új helyiségekkel bővült, mint például akadálymentes mosdó, személyzeti öltöző, védőnői és egy elkülönítő helyiség. A meglévő funkciójú helyiségek, azaz a váróterem, rendelő, vendég és személyzeti mosdók megmaradtak, de az épületen belül más elrendezésben. A teljes épület homlokzati hőszigetelése és tető cseréje valósult meg. A gyermekorvosi rendelőhöz egy db akadálymenetes parkoló került létesítésre.

További híreink

Legfrissebb galériák