A FÜZES DŰLŐ ÉS A NYUGATI IPARI ÚT KÖZÖTT ÉPÜLT ÚJ ÚT ÉS KERÉKPÁRÚT FORGALOMBA HELYEZÉSI ENGEDÉLYE VÉGLEGESSÉ VÁLT

2020. december 11.

A város nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az Expo Centert és a környékén található létesítményeket, az iparterületeket a Nyugati Ipari útról is meg lehessen közelíteni

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a város kerékpárhálózatát folyamatosan fejlessze, amelynek érdekében a „TOP-6.4.1 Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívására több pályázatot is benyújtott.

A város nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az Expo Centert és a környékén található létesítményeket, az iparterületeket a Nyugati Ipari útról is meg lehessen közelíteni, ezáltal az ipari létesítmények könnyebben elérhetővé váljanak, ez egyben biztosítaná a Megyeri út – Tüzér utca közlekedési tehermentesítését is. A cél érdekében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. előkészítette a „Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötése” tárgyú projektet, amelynek köszönhetően a Füzes dűlő környéki terület közlekedésfejlesztésére a város bruttó 252 000 000 forintot nyert el. A projekthez Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata bruttó 181 205 076 forintot biztosított önerőként, így a fejlesztés összköltségvetése bruttó 433 205 076 forint.

A projekt célja a város központi iparterületeinek közúti összekötése a Nyugati Ipari úttal, amelynek következtében Pécs Kertváros városrészének tehergépjármű forgalma jelentős mértékben csökkenthető, továbbá a fejlesztésnek köszönhetően gazdaságélénkítést eredményez a már meglévő nagyüzemek forgalmi igényeinek magasabb színvonalú kiszolgálása által.

A Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötése tárgyú fejlesztés eredményeképpen megvalósult a közvetlen összeköttetés az Expo Center, Vásártér, Megyeri út, és a délnyugati elkerülő út között. Az új 640 méteres Füzes dűlői szakasz javítja a munkaerő mobilitását. A fejlesztés nemcsak a gépjárművel történő munkába járás lehetőségeinek fejlesztését célozta, hanem magába foglalt egy kerékpáros fejlesztést is. A pályázatnak köszönhetően a korábban megépült Pellérd – Pécs kerékpárút bevezetésére is szükség volt.

A projekt részeként a pellérdi kerékpárút nyugati elkerülő úton történő átvezetése mellett a Füzes dűlőn keresztül kiépült út melletti kerékpárút építésére is sor került egészen az Expo Center – Megyeri út csomópontig tartó mindösszesen 1,26 km hosszúságban, 2,24 méter épített szélességgel, aszfaltozott burkolattal. A kerékpárút az 57‐es számú főutat jelzőlámpával irányított szintbeni csomóponttal keresztezi. A kerékpáros irány a kerékpárútról nyomógombbal aktiválható. A kerékpáros felállóhelyek napelemes megvilágítást kaptak.

A fejlesztés során a Nyugati Ipari út és az Expo Center között 2 x 1 sávos közút – belterületen 3,25 méter; külterületen 3,50 méter széles forgalmi sávokkal – 2,47 km-en nemesített padkával került kialakításra. Az út mellett, burkolt csapadékvízgyűjtő árkot építettek 2000 m2-en, továbbá a belterületi szakaszon közvilágítás létesült mintegy 300 méteres szakaszon.

A nagyközönség számára 2020. december 11. napjától, a sajtónyilvános kordon-elbontási eseményt követően válik hivatalosan használhatóvá az új út és a kerékpárút.
 

További híreink

Legfrissebb galériák