BEFEJEZŐDÖTT A KÖZTÁRSASÁG TÉRI ÓVODA FELÚJÍTÁSA

2020. november 9.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő ingatlanokat, elsősorban közintézményeket fejlessze, energetikailag korszerűsítse.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő ingatlanokat, elsősorban közintézményeket fejlessze, energetikailag korszerűsítse.

A kivitelezés összköltségvetése bruttó 157 500 000 forint, amelyből a fejlesztési munkálatok 100%-os projekttámogatásból finanszírozott része bruttó 131 millió Ft, az önkormányzati önerő közel bruttó 26 500 000 Ft.

A projekt keretében az épület külső falazataira összesen 580 m2, továbbá a tetőszerkezetre 525 m2 hőszigetelés került. Annak érdekében, hogy az épület megtartsa jellegzetes formáját, a külső hőszigetelés mellett speciális belső hőszigetelés is beépítésre került. A fejlesztésnek köszönhetően 137 db külső homlokzati nyílászáró cseréje valósult meg. Az épület külső szerkezeteinek energetikai fejlesztése révén az épület a mai kor elvárásainak megfelel, így csökken az épület energiafelhasználása, továbbá javul a belső komfortérzet.

A régi azbeszt tartalmú hullámpalás tetőfedés elbontását követően új fémlemez tetőfedés került elhelyezésre. A pályázat keretén belül új napelemek kerültek telepítésre, amelyeknek köszönhetően csökken az épület fenntartási költsége. Az épület déli oldali nyílászáróira elektromos zsalúziák kerültek elhelyezésre, amelyek megóvják a csoportszobákat a nyári túlmelegedéstől. A munkálatok során a fűtési rendszer is korszerűsítésre került, amelynek keretében új termosztatikus szeleppel felszerelt radiátorok kerültek beépítésre. A fejlesztés alatt az épület részlegesen akadálymentesítésre került: új akadálymentes parkoló, akadálymentes WC, rámpa létesült és infokommunikációs jelek is elhelyezésre kerültek.

Az Önkormányzat a fejlesztéshez önerővel is hozzájárult, amelynek segítségével a pályázatból nem támogatható, de az épület korszerűsítéséhez kapcsolódó, további tevékenységek is megvalósultak. Ennek keretében a csoportszobák új padlóburkolatot kaptak, továbbá teljes mértékben felújításra került a földszinti mosdó. A fenti fejlesztések mellett az épület teljes villamos hálózata felújításra került, továbbá az épület kifestése is megtörtént.

A 2020. október 15-ei műszaki átadás-átvételi eljárás befejeződésével lezárult a Városközponti Óvoda Köztársaság Téri Tagóvodájának felújítása, ezt követően az intézménybe járó gyermekek és az intézmény dolgozói az őszi szünetet követően újra birtokba vehették az épületet.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata bízik benne, hogy a felújított intézmény mind a gyermekek, a szülők, mind az óvodapedagógusok igényeit kielégítik, amelynek révén tovább folytatódhat az óvodában megszokott magas színvonalú szakmai munka.

További híreink

Legfrissebb galériák