HASZNÁLJUK A KRESZ SZABÁLYAIT BETARTVA A MEGÚJULT CENTRUM PARKOLÓT

2021. január 22.

A megújult Centrum-parkolóban folyamatos jelenlétet biztosít a Pécsi Közterület-felügyelet annak érdekében, hogy a szabályosan közlekedő autósok haladni tudjanak, mert a közlekedési szabályokat megsértő, az útkanyarulatokban szabálytalanul megálló, vagy várakozó autók jelentősen megnehezítik a közlekedést.

Minden autóvezető számára köztudott tény, hogy parkolózónának minősülnek a KRESZ 17. § (1) bekezdése e) pontjában meghatározott módon táblával jelölt olyan közterületi várakozási területek, ahol a jelzőtáblán, vagy a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő táblán felirat jelzi, hogy a várakozás díjfizetéshez kötött.

A közterületi parkolásra – akár fizetős, akár ingyenes övezetről van szó – alapvetően a KRESZ szabályai vonatkoznak.

A kormány a rendkívüli jogrend bevezetésével együtt ingyenessé tette a közterületi parkolást, így Pécsett sem kell ezért fizetni, azonban, ha szabálytalanul tesszük, az komolyan megterhelheti a pénztárcánkat.

A TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00007 kódszámú, „Az Ifjúsági-ház és a Centrum-parkoló fejlesztése” projekt keretében nagyrészt merőleges, kisebb részben párhuzamos kialakítású parkolóhelyek kerültek kiépítésre.

A pécsi tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan félreértik az ingyenes közterületi parkolással kapcsolatos rendelkezést. A KRESZ előírásai ugyanis továbbra is érvényben vannak, ideértve a megállási, várakozási tilalmat és az útkereszteződések, útkanyarulatok metszéspontjától tartandó 5 méteres távolságot is.

A megújult Centrum-parkolóban folyamatos jelenlétet biztosít a Pécsi Közterület-felügyelet annak érdekében, hogy a szabályosan közlekedő autósok haladni tudjanak, mert a közlekedési szabályokat megsértő, az útkanyarulatokban szabálytalanul megálló, vagy várakozó autók jelentősen megnehezítik a közlekedést.

Mit kell tudni a Szabálysértési eljárásról? Ha szabálysértés elkövetésén rajtakapják az elkövetőt és a szabálysértő személy ezt el is ismeri, helyszíni bírságot szabhatnak ki ellene. Helyszíni bírságot a rendőrség, s bizonyos esetekben a közterület-felügyelő is kiszabhat. Ha az elkövető elismeri a szabálysértést, alá kell írnia a bírságot. Ebben az esetben itt lezárul az eljárás, nincs lehetőség fellebbezésre. A helyszíni bírság összege 5 000 Ft és 50 000 Ft között lehet (de ha 6 hónapon belül ez már a második szabálysértés, akkor ez az összeg 70 000 Ft is lehet!). Bizonyos közlekedési szabálysértések esetén fix mértékű helyszíni bírságot szabnak ki. Ha 6 hónapon belül ilyen szabálysértés miatt már kapott helyszíni bírságot: a 2. elkövetésnél 2x-es lesz a bírság összege; a 3. elkövetésnél 3x-os lesz a bírság összege. Ha bizonyítékai vannak arra, hogy nem követte el, nem ismeri el a szabálysértés elkövetését, ne írja alá a bírságot! Ebben az esetben a hatóság feljelentést tesz, elindul az eljárás. Ilyenkor, ha elzárással nem büntetendő szabálysértésről van szó, akkor a szabálysértési hatóság elé idézhető.

Ha nem történik helyszíni bírságolás, feljelentés alapján indul az eljárás. A szabálysértési eljárást a kormányhivatal (korábban a jegyző), a rendőrség, a vámhatóság, vagy a bíróság folytatja le. Ha Ön ellen indul eljárás, kérheti, hogy mutassák meg az iratokat és a bizonyítékokat. Kérdezhet, bizonyítékait (tanú, irat, fotó, felvétel stb.) felhasználhatja, ügyvédet vehet igénybe, megtámadhatja a határozatot. Az eljárás végén vagy büntetést szabnak ki, vagy megszüntetik az eljárást.

A feljelentés alapján indult eljárásokban nem helyszíni bírságot, hanem pénzbírságot szabhatnak ki. A pénzbírság összege 5.000 – 300.000 Ft között lehet. Bizonyos közlekedési szabálysértések esetén „fix mértékű” pénzbírságot szabnak ki, amely a „kötelező mértékű” helyszíni bírság duplája lehet, amelyet 30 napos határidő alatt kell meg fizetni.

Ha nem fizeti meg a pénzbírságot/helyszíni bírságot 30 napon belül, a bíróság tárgyaláson a bírságot elzárásra változtathatja át, kivéve, ha vállalja, hogy ledolgozza a büntetést közérdekű munkában és ezt a szándékot a fizetési határidőt követő 3 munkanapon belül jelzi az állami foglalkoztatási szervnél (volt munkaügyi központ).

5.000 Ft pénzbírságot/helyszíni bírságot 1 nap elzárásra, illetve 6 óra közérdekű munkára változtatnak át. Szabálysértési elzárás időtartama legfeljebb 60 nap lehet (bele kell számítani a szabálysértési őrizet és a négy órát meghaladó előállítás időtartamát). Elzárást csak bíróság szabhat ki. Elzárást nem lehet kiszabni azzal szemben, aki: hozzátartozójáról egyedül gondoskodik. Közérdekű munkát heti legalább egyszer, pihenőnapon, vagy szabadidőben díjazás nélkül kell végezni. Egy napi közérdekű munka 6 óra munkavégzést jelent.

A szabálytalanul várakozó gépjárművek mellett nagy problémát okoznak azok az autósok, akik a látványosan gyalogos forgalom számára kialakított felületeken, továbbá a zöldterületen közlekednek.

A szabálytalanul a járdákon közlekedők veszélyeztetik a gyalogosokat, továbbá kárt tehetnek a burkolt felületekben, mert azok teherbírása jelentősen kisebb, mint az utaké. A zöld területen való közlekedés azon kívül, hogy esztétikai kárt okoz a frissen füvesített területekben, tönkre teheti a locsolórendszer szórófejeit is, amelynek javítása jelentős költséget okoz a Városnak.

A közterület-felügyelők ahogyan eddig, a rendkívüli jogrend időszakában is eljárnak a szabálytalanul parkolókkal szemben. Azt kérik a pécsiektől, hogy a parkolás során is legyenek tekintettel egymásra, a fejlesztés során megújult és átadásra került létesítményekre és azok környezetére.

További híreink

Legfrissebb galériák