INDUL A LAKOSSÁGI SZAVAZÁS A MISINA TETŐ FEJLESZTÉSÉNEK KONCEPCIÓTERVEIRŐL

2021. január 12.

2021. január 12-én indul a lakossági online szavazás az elkészült koncepciótervekről a TOP-6.1.4-15-PC1-2016-00002 kódszámú, Misina tető fejlesztése című projekt keretében.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020. augusztusában nyílt ötletbörzét hirdetett a lakosság részére a TOP-6.1.4-15-2016-00002 kódszámú, a Misina tető fejlesztése projekt kapcsán a Misina tető hatékony fejlesztése érdekében.

A pályázat célja az volt, hogy a város lakói saját észrevételeikkel és ötleteikkel tevékeny részeseivé váljanak a széles körű társadalmi támogatottságú, hatékony pécsi beruházásoknak. A lakosok lehetőség szerint nyújtsanak javaslatokat a Misina tetőhöz kapcsolódó beruházások alakítására és olyan fejlesztés jöhessen létre, amely egyrészt folyamatosan vonzza látogatókat, másrészt gazdaságilag is fenntartható és illeszkedik a befogadó környezethez. A végső cél olyan építészeti, környezetrendezési fejlesztés kialakítása, amelynek révén az épület és annak környezete egész évben használható a pécsi lakosság és a turisták által egyaránt.

A Misina Ötletbörze 2020. szeptember 30-ai benyújtási határidejére összesen 35 darab ötletterv érkezett. A beérkezett ötletterveket a szakmai zsűri 2020. október 14-én tartott ülésén elbírálta és kiválasztotta azt az 5 darab pályamunkát, amelyek 100.000 Ft díjazásban részesültek. A nyertes pályaművek komplexen kezelték az egykori Misina Étterem és környezetének fejlesztését, továbbá megfeleltek a pályázati feltételeknek is.

Az öt legjobb ötletterv alapján 2020. decemberének végére három olyan koncepcióterv készült el, amelyek már formai és tartalmi szempontból is megfelelnek a pályázat előírásainak, továbbá tartalmazzák azokat az igényeket, amelyeket a Pályázók megfogalmaztak.

A Verzió 01-es koncepcióterv az „AKTÍV MISINA” turisztikai központ kialakítását mutatja be: az egyszerű megjelenésű belső terekben hangsúlyosan megjelenő faanyagon, a belső terek szín szerint való csoportosításán át, a belső terekben is megjelenő túraútvonal és futósáv bevezetésén keresztül a multifunkciós közösségi tér létrejöttéig.
Az „AKTÍV MISINA” egy olyan mozgás- és túraközpontot jelent, amely a természetjárók és sportolni vágyók minden igényét kielégíti az öltözőktől, a csomagmegőrzőktől az általános vizesblokkokig, vagy a sporteszközök kölcsönzési (pl. túrakerékpárok, elektromos túrakerékpárok, downhill bringák, Gravity Coasterek, nordic walking botok), javítási lehetőségétől a kávézóval kialakított pihenőtérig. A fejlesztéssel minden korosztály megtalálhatja a számára legideálisabb sportolási vagy mozgási helyszínét az egykori Misina Étterem épületétől déli irányban, a természetben.

A Verzió 02-es koncepcióterv a „CSALÁDI MISINA” egy olyan családcentrikus, többkorosztályos közösségi teret álmodott meg, ahol a családi együttlét és az ahhoz kapcsolódó aktív és passzív pihenési és szórakoztató funkciók kerülnek előtérbe. A Misinapark játszóterének sajátossága a játékok szimbolikája, amelyek egységesen a magasságra utalnak: ezek egyike a „felhő” megjelenésű gyűrű, melyre játékok felfüggesztésre kerülnek. A fiatal és a felnőtt korosztály számára edzőgépek és pihenőfelületek is kialakításra kerülnek.
A fejlesztés legegyedibb eleme egy lombkoronasétány, amelynek köszönhetően több korosztály számára nyílik lehetőség a természeti környezet részletes megismerésére.

A Verzió 03-as koncepcióterv az „INTERAKTÍV MISINA” egy bányászati és egyéb tematikájú kiállítótér létrehozását ismerteti interaktív módon.
A volt Misina Étterem épületéből háromszintes kiállítótér jönne létre tematikus kiállítási felületekkel elsődlegesen a Mecsek természeti erőforrásait bemutatva, a szén-, valamint az uránbányászattól indulva egészen a megújuló energiaforrások széles spektrumán keresztül. Bányászati liftet imitáló szerkezet viszi fel a helyszínre látogatókat a bányászati múzeumi részbe, ahol makettek és hangeffektes előadások segítségével mutatják be a különböző bányászati folyamatokat (robbantás, kőfejtés), illetve egy „tapogatós” periódusos rendszer által az ásványokat.
Az új kiállítótér létrehozásával a fenntarthatóság, az ökologikus szemlélet kerül hangsúlyozásra, amely szorosan kapcsolódik Pécs Megyei Jogú Város „Európa Zöld Fővárosa” pályázati kezdeményezéshez.

Minden pécsi lakos élhet azzal a lehetőséggel, hogy online szavazás keretében véleményt nyilváníthasson, kiválaszthassa e három koncepcióterv közül a számára legjobban tetszőt. A szavazás elérhető a misinaotletborze.hu/szavazas weboldalon 2021. január 12-től 1 hónapon keresztül.

A szavazás lezárását követően az Önkormányzat választ kap arra a kérdésre, hogy milyen irányú fejlesztést szeretnének a város lakói a Misina tetőn, így az ténylegesen a valós igényeknek megfelelően tud majd megvalósulni.

A szavazás után a legtöbb szavazatot kapott, nyertes koncepcióterv kerül megtervezésre engedélyezési és kiviteli terv formájában. Az építési engedély és a kiviteli tervek elkészülését követően a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatására kerül sor. Várhatóan 2022. tavaszán kezdődhetnek meg a Misina tetőn a kivitelezési munkálatok, amelyek előreláthatólag 1 évet vesznek majd igénybe.
 

További híreink

Legfrissebb galériák