ELKÉSZÜLT A ZSOLNAY NEGYEDET A BUDAI VÁMMAL ÖSSZEKÖTŐ KERÉKPÁRÚT

2020. július 16.

2020. július 13-án lezárult a Zsolnay Negyed – Budai Vám kerékpárút megvalósítása tárgyú, TOP-6.4.1-16-PC1-2017-00001 kódszámú projekt forgalomba helyezési eljárása.

A város keleti része az elmúlt időszakig nem rendelkezett olyan kerékpáros összeköttetéssel, amely biztonságos elérést biztosított volna a belvárossal, a hiány pótlása érdekében került benyújtásra a Zsolnay Negyed – Budai Vám kerékpárút megvalósítása tárgyú, TOP-6.4.1-16-PC1-2017-00001 kódszámú projekt, melyre Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, még az előző városvezetés idején 100%-os támogatásintenzitás mellett bruttó 215 millió forint támogatást nyert el.

A 2019 őszén, kivitelezéssel megkezdett projekt alapvető célja a Zsolnay Negyed és a Budai vám közötti kerékpáros útvonal megvalósításra kerüljön mintegy 2000 folyóméter hosszúságban. A kerékpárút összekapcsolja a meglévő egyetemi városi kerékpárutat a Zsolnay Negyeden keresztül a keleti városrésszel, így a város kelet-nyugati irányú kerékpáros átjárhatósága jelentős mértékben javul. 

Az elkészült kerékpárút a Zsolnay Kulturális Negyed északkeleti bejáratánál indul, érinti a Mathiasz János utca északi oldalán a Zsolnay Mauzóleum bejáratát, majd a Diósi úton folytatódik. A Diósi út keresztezi a 2+2 sávos Engel János utat, így a projekt során biztonságos csomóponti átvezetés készült el. A Puskin téren a Gyárvárosi Általános Iskola, valamint a Posta nyomvonalhoz kapcsolásával létesül kerékpárút egészen a Meszes patakig, ahol előregyártott betonelemes kerékpáros híd került elhelyezésre. A híd után a Zsolnay Vilmos úttal párhuzamosan halad a nyomvonal, keresztezve a Névtelen utcát, a Búzavirág utcát, a Dobó István utcát, valamint a Szondi György utcát. A fejlesztés során valamennyi útcsatlakozás biztonságos kiépítése megtörtént, valamint a meglévő lépcsők, rámpák és támfalak az új létesítményhez lettek igazítva. A nyomvonal vége a Zsolnay Vilmos utca – Schroll József út csomópontja.

A projekt kivitelezési munkálatait 2019 őszén kezdte meg a Wolfbau Team Építőipari és Kereskedelmi Kft., a kapcsolódó műszaki átadás-átvételi eljárás 2020. április 20-i héten indul meg, a jogerős forgalomba helyezési engedélyt 2020. július 13. napján adta ki a Pécsi Járási Hivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési és Útügyi Osztálya.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata örömét fejezi ki, hogy módja nyílt a városi kerékpárhálózat bővítésére, továbbá bízik benne, hogy a hiánypótló beruházás elnyeri a kerékpáros társadalom tetszését.

További híreink

Legfrissebb galériák