Világörökségi helyszínek újulnak meg

2021. július 13.

A munkaterület átadás-átvételi eljárással elindult a GINOP-7.1.6-16-2017-00006 azonosítószámú, „A pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése” tárgyú projekt kivitelezési szakasza. 

A Világörökségi Negyed Pécs egyik legfontosabb történelmi-turisztikai értéke, amelynek megőrzése, bemutatása és folyamatos fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír. Ennek érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. konzorciumi megállapodás keretében a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságához a Világörökségi helyszínek fejlesztése tárgyú programra 2017. szeptember 20-án nyújtott be pályázatot. A projekt a 2018. január 10-én kelt támogatói döntés értelmében 892 364 897 Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt célrendszere illeszkedik a Felhívásban megfogalmazott célokhoz:
• A világörökségi helyszíneken található kiemelkedő egyetemes értékek megőrzése, védelme, bemutatása azok látogathatóvá tételével (a fejlesztés segítségével 2 új világörökségi helyszín válik mindenki számára láthatóvá), illetve turisztikai funkció kialakításával valósuljon meg és hosszú távon gazdaságilag fenntarthatóan működjön.
• Komplex és interaktív szolgáltatásokat nyújtó vonzerő kialakítása, további látogatószám és költés generálása, valamint a látogatói körülmények jelentős javulása.
• Üzleti lehetőség biztosítása közvetlenül és közvetve kis- és középvállalkozásoknak, valamint az erős multiplikátor hatásokkal rendelkező turizmus iránti kereslet további növelése, amely jelentősen hozzájárulhat a munkahely-teremtéshez is.

A kivitelezés során a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum és az Apáca utca 8. szám alatt található sírkamrák vonatkozásában építési/kivitelezési és restaurátori munkák kerülnek megvalósításra, továbbá a projekt eredményeképpen az eddig korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is látogathatóvá válnak. Mivel a fejlesztési terület három, egymással nem azonos helyszínen található, így a kivitelezési munkálatokat is három részre bontották:
• az Apáca utca 8. sz. alatti épített örökség védőépületeinek felújítása, restaurálása;
• a Cella Septichora Látogatóközpont épületének átfogó felújítása;
• az Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítása.

A projekt fontos eleme még a mindhárom helyszínt érintő komplex kiállítás- és multimédiafejlesztés, amely a látogatók részére modern múzeumpedagógiai eszközök, animációk és makettek segítségével mutatja be a korhű emlékeket.

A munkaterület átadás-átvétellel az Apáca u. 8. alatti épített örökség védőépületeinek felújítása indult meg. A kivitelezés során az ingatlanon a homlokzat felújítása, szigetelési és vízelvezetési problémák megszüntetése, valamint restaurálási folyamatok elvégzése valósul meg.

Júliusban közepén megkezdődött a Szent István tér északkeleti sarkán elhelyezkedő Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítása is. A beruházás keretében új bejárati építményt kap a Mauzóleum, amely ezt követően már fedett térben biztosítja majd a földalatti romokhoz való lejutást. A projekt részeként az épület gépészeti, elektromos (erős- és gyengeáramú) rendszerei megújulnak, fejlesztik a térvilágítást is, illetve térfigyelő rendszer is kiépítésre kerül. A fejlesztéseknek köszönhetően megújul a Mauzóleum déli parkkapcsolata is: a meglévő nagy dőlésszögű rézsű lankásabb kidolgozást kap.

További híreink

Legfrissebb galériák