Megkezdődnek az 1-0-0 főgyűjtő csapadékvíz-csatorna kivitelezési munkálatai

2021. szeptember 3.

2021. szeptember 15-én a munkaterület átadás-átvételi eljárással megkezdődnek a TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00005 kódszámú, a Pécs települési mélyvonal csapadékvíz elvezetésének korszerűsítése tárgyú projektben az 1-0-0 főgyűjtő csapadékcsatorna kivitelezése. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelten fontos feladatának tartja a városi csapadékvíz elvezető hálózat folyamatos fejlesztését. Ennek érdekében az Önkormányzat megbízásából a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016. május 4-én nyújtott be pályázatot Pécs települési mélyvonal csapadékvíz elvezetésének korszerűsítése címmel. A TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00005 kódszámú projektet a Közreműködő Szervezet a 2016. augusztus 9-én kelt döntése értelmében támogatásra jogosultnak nyilvánította. A projekt 754,8 millió Ft európai uniós, 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt célja a város mélyvonali vízelvezető rendszerének, a megközelítőleg 3 km hosszú csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztése, amely az Ipar utca – Vasút utca – Indóház tér – Mártírok útja – Veress Endre utca vonalon helyezkedik el. A területen 6 db főgyűjtő található, amelyek fejlesztése kiemelten fontos. Hivatalos, szakági számozásuk nyugatról keletre haladva az alábbi:
• 1-0-0 jelű főgyűjtő – Péchy Blanka tér – Szigeti út nyomvonalon
• 2-0-0 jelű főgyűjtő – Tüzér utca – PTE ÁOK – Csoronika nyomvonalon
• 3-0-0 jelű főgyűjtő – Megyeri út – Pécsi Sörfőzde – Bálicsi út nyomvonalon
• 4-0-0 jelű főgyűjtő – Szilágyi Dezső utca – Petőfi utca – Kodály Zoltán utca – Jurisics M. út – Angster J. út nyomvonalon
• 5-0-0 jelű főgyűjtő – Semmelweis utca – Hullámfürdő – Klimó György utca – Székely Bertalan utca nyomvonalon
• 6-0-0 jelű főgyűjtő – Verseny utca – Jókai Mór utca nyomvonalon.

A 4-0-0 és az 5-0-0 főgyűjtő vonatkozásában a felújítási munkálatok már 2019-ben elkészültek.

A 2021. szeptember közepén induló kivitelezési munkálatok során az alábbi tervezett fejlesztések történnek meg az 1-0-0 főgyűjtő csapadékvíz-csatorna kapcsán:
• az érintett csapadékvíz-csatornák (főgyűjtő és mellékágak) tervezési határon belüli átépítése, bővítése, javítása;
• a parkolók vízelvezetésének megoldására 3 db olajfogó műtárgy kivitelezése (a Veress Endre utcai rendelőintézet K-i és Ny-i parkolójába, a Szilárd Leó parki parkolóba);
• egy 50 m3-es csapadékvíz-tároló medence és vízkivételi műtárgy kiépítése.

A mélyvonali csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztéséhez kapcsolódóan, a munkálatokkal teljesen összehangolva Pécs egyik legforgalmasabb szennyvíz gyűjtőcsatornájának korszerűsítése is elkezdődik a Veress Endre utcában. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. kicseréli az Ybl Miklós utca – Pécsi Műjégpálya közötti rossz állapotú szennyvízvezetéket, ezzel együtt az Ybl Miklós utca – Szőnyi Ottó utca közötti ivóvízvezeték is megújul.

A 159 millió forint értékű víziközmű-rekonstrukcióban összesen 300 méternyi új ivóvíz- és 670 méternyi új szennyvízvezeték épül, a beruházás eredményeként biztonságosabb hálózat szolgálja majd a város lakóit.


Az 1971-ben üzembe helyezett, nagy átmérőjű beton szennyvízvezetékek átlagosan 2,5 méteres mélységben húzódnak az útburkolat alatt a déli sávban – ez Pécs egyik legforgalmasabb gyűjtőcsatornája, napi 5500 köbméternyi szennyvíz folyik át rajta. A korrodált betoncső helyett a legmodernebb üvegszálas poliészter szennyvízvezeték kerül a földbe, ezzel jelentősen erősödik a hálózat zártsága, a szolgáltatás biztonsága.
A projekt előzményeként a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. 2019-ben 1,2 kilométer hosszan már megújította a Mártírok útja és a Vasút utca alatt futó, kapcsolódó szennyvízhálózatot.

A beruházás során az Ybl Miklós utca – Szőnyi Ottó utca közötti szakaszon az 1978-ban épült PVC ivóvízvezetéket is kicserélik a Veress Endre utca déli oldalán. A régi vezeték helyébe időtálló gömbgrafitos öntöttvas cső kerül; a vizes munkálat két bekötést érint, köztük a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziumot.

A kivitelezési munkálatokkal érintett útszakaszok és a kapcsolódó forgalmi rend

A gyalogos forgalmat a járdán, vagy mellette mindenkor és minden körülmény között biztosítják.

A közlekedési szempontokat figyelembe véve a kivitelezési munkálatok szakaszosan és ütemekre bontva zajlanak majd, amelyekről a lakosság folyamatosan tájékoztatva lesz. Az egyes ütemek a megelőző szakasz elkészülte után következhetnek.


1. ütem: 2021. szeptember 15. – 2021. november 5.

Műjégpálya előtt, Veress Endre u. déli oldala

A Műjégpálya előtt, a Veress E. utca déli oldala korlátozás alá kerül kb. 140 méter hosszan. A munkavégzés két szakaszban, kb. 70 méteres hosszokban történik majd. Mivel mindez érinti a város felé haladó sávokat, így a forgalmat a szembejövő sávba terelik (ezt sárga ragasztott burkolati jellel is jelzik). A sávok megszűnését, illetve a forgalmi sávok terelését mindkét irányból 100 méterre előjelezve helyezik ki.
A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpával irányítják.

A Műjégpálya előtti buszmegállót áthelyezik kb. 100 méterre nyugati irányba.


Veress Endre utca vízvezeték aknái Ybl Miklós u. és Szőnyi Ottó u. csatlakozásban

A Veress E. utca és az Ybl M. utca csatlakozásánál lévő vízvezeték aknáit és a közötte lévő kis szakasz vezetékeit újítják fel.
Az egyenesen haladó forgalmi sáv kerül korlátozásra. A munkaterület mellett fennmarad a kétirányú forgalom úgy, hogy nyugati irányból az egyenesen haladó irányt a balra kanyarodó sávba terelik sávos terelő tábla kihelyezésével.

Ebben az ütemben készül a Szőnyi Ottó utca – Babits Mihály Gimnázium útcsatlakozásában lévő aknák és vezeték szakasz felújítása és a gimnázium bekötése is.
Az útcsatlakozás lezárásra kerül, ezért a Szőnyi Ottó utca a Páfrány utca felől zsákutcává válik.

A Veress Endre utcán mindkét irányból kihelyezik a kötelező haladási irány egyenes-jobbra, illetve balra jelzőtáblákat. A munkaterület hosszanti oldalaira „Nyíl alakban sávozott terelőtáblát” „Mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblákat helyeznek el.
A munkaterület mellett a külön forgalmi sávokon biztosított lesz a kétirányú forgalom.

 

A kivitelezési munkálatok tervezetten 7 hónapig tartanak.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait, a beruházás során a lakosság megértését és türelmét kéri.

Kérjük a tisztelt pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek.

További híreink

Legfrissebb galériák