Jó ütemben zajlanak a települési mélyvonal csapadékvíz elvezetési projekt és a víziközmű rekonstrukció kivitelezési munkálatai

2021. október 21.

Ütemezetten haladnak a TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00005 azonosítószámú, Pécs települési mélyvonal csapadékvíz elvezetésének korszerűsítése tárgyú projektben az 1-0-0 főgyűjtő csapadékvíz-csatornával, valamint a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szennyvíz gyűjtőcsatorna korszerűsítésével és az ivóvíz gerincvezeték cseréjével kapcsolatos kivitelezési munkálatok. 

2021 október közepétől megkezdődött a Veress Endre utca északi oldalától a Péchy Blanka tér irányába haladva a 1-0-0/B nyomvonal kivitelezése. Az itt található kutyafuttatót a munkaterület jelentősen megközelíti, emiatt a nyugati oldali bejáratok nem használhatók. A Műjégpálya mellett a keleti és északi oldalon futó járdán tilos a közlekedés.

A gyalogos közlekedés a teniszpálya és Műjégpálya között, csak a kijelölt szakaszon lehetséges, elkerített területen. A balesetek elkerülése érdekében kérjük a gyalogosan közlekedőket, hogy az érintett területen fokozott figyelemmel közlekedjenek.

A 2016-os kiviteli tervek elkészültekor látható volt, hogy szükséges fákat kivágni a projekt megvalósíthatósága érdekében. Megrendelő kérésére a Vállalkozó megvizsgálta az összes lehetséges műszaki megoldást. A lefolytatott megbeszélések alapján (melyen részt vettek a Megrendelő, a Vállalkozó, a Tervező, illetve a BIOKOM Nonprofit Kft. képviselői) egyértelmű lett, hogy a vezetékszakasz nem áthelyezhető (keleti irányban a tervezett vezeték mellett több távközlési, illetve közvilágítási vezeték fut; nyugati irányban a régi csapadékvíz keretelem szelvénye található), a projekt kivitelezése érdekében fák kivágása szükséges.

A kivágott fák pótlására 47 db faegyedet ültetnek el, amelyek közé allergiát okozó fajta nem kerül. Jelenleg a telepítés a kivitelezési munkálatokkal folyamatosan történik, a tervezett munkáktól északra.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a Péchy Blanka tér északi oldalán a nyomvonal közelében vannak olyan értéket jelentő faegyedek, amelyek áttelepítéssel megmenthetőek, így ezeket már a kivitelezési munkák megkezdése előtt átültették.

Mivel az építési-kivitelezési munkálatok forgalomtechnikailag csak a parkolót és a zöldterületet, illetve időszakosan fél forgalmi sávot érintik helyszíni forgalomirányítással, így az érintett területen teljes közúti lezárás nem történt.

A mélyvonali csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésével párhuzamosan a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szennyvíz gyűjtőcsatorna korszerűsítése és az ivóvíz gerincvezeték cseréje is folytatódik a Veress Endre utcában.

Az ivóvízvezeték építés a Veress Endre – Ybl Miklós és a Veress Endre – Szőnyi Ottó utcák kereszteződésénél lévő csomópontok közötti 300 méter hosszan tart. A Veress Endre utca déli sávjának szélén, nyílt árkos technológiával zajló munkálatok 100 méteres szakaszonként haladnak a Babits Gimnáziumtól nyugati irányba a Bánki Donát utca felé. A munkálat ideje alatt a Veress Endre utca aktuális szakaszain a két irányú közlekedés sávszűkület mellett haladhat, a parkolás a déli sáv mentén nem lesz biztosított.

A munkálatok ideje alatt ebben az ütemben a déli oldali buszmegállót áthelyezték. Az ideiglenes buszmegállót a gimnáziumhoz vezető útcsatlakozás után, a kiemelt szegély melletti zöldterületen alakították ki.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait, a beruházás során a lakosság megértését és türelmét kérik.

Kérjük a Tisztelt Pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek.
 

További híreink

Legfrissebb galériák