Zsolnay vetélkedők

2011. szeptember 7.

Zsolnay Vilmos és családjának életműve vitathatatlanul az egyik leghangsúlyosabb része Pécs kultúrtörténetének, így nagyon fontos, hogy a helyi ifjúság minél többet tudjon a dinasztiáról és a gyárról egyaránt. Ezt segíti elő a „Ki Mit Tud a Zsolnayakról?” című vetélkedősorozat, melyben a Baranya megyei általános iskolák tanulói három fordulóban mérhetik össze tudásukat, és a legjobbak értékes Zsolnay ajándéktárgyakat nyerhetnek.

A gyerekek maximum háromfős csapatokban, vagy egyénileg is indulhatnak, a lényeg az, hogy az első forduló kérdéseire a helyes válaszokat szeptember 8-án délig elküldjék a szervezőknek a pecs2010@keiok.hu címre, a saját és iskolájuk nevével együtt.
Az első forduló kérdései a következők:

  1. Hány negyedre osztható a Zsolnay Kulturális Negyed? Mi a negyedek pontos elnevezése?
  2. Hány pirogránit oroszlán őrzi a Zsolnay Mauzóleumot?
  3. Mi az épület neve, melyben a „Zsolnay aranykora”- Gyugyi László gyűjtemény található

A második fordulóra szeptember 12-én hétfőn kerül majd sor a Zsolnay Negyedben található Labor épületében. A versenyt megelőzően a gyerekek meglátogatják majd a Zsolnay Mauzóleumot is, így az esemény akár egy értékes kulturális programként is felfogható.
A harmadik forduló szeptember 25-én lesz, szintén a Zsolnay Negyedben. A résztvevők számára a díjak kiosztása után lehetőség nyílik majd az egyedülálló Gyugyi- gyűjtemény megtekintésére is.

Az általános iskolás korból kinőtt gyerekek és felnőttek számára is megadjuk az esélyt a nyerésre, ők online vetélkedő keretében mérhetik össze tudásukat. Itt is három fordulót rendeznek meg, az első kérdéseit az érdeklődők megtalálhatják a Eozin Magazin nevű kulturális online portálon, az ezekre szóló választ kell minél hamarabb, de legkésőbb szeptember 9-én 16 óráig visszaküldeni a pecs2010@keiok.hu címre, mivel a 20 leggyorsabb beküldő juthat a második fordulóba. A bejutók 12-én hétfőn reggel e-mailben kapják majd meg a második forduló kérdéseit, de szervezők egy kis csalafintaságot is rejtettek a játék menetébe, ugyanis aki a szeptember 11-én vasárnap a Zsolnay Negyedben megrendezésre kerülő lakossági bejáráson részt vesz, a kiküldésre kerülő 10 kérdésből 5-öt előre megtudhat a hostessektől. A döntő kérdései 16-án pénteken mennek ki a bejutó 10 játékosnak, akik mindegyike már nyertes, hiszen mind a 10-en gazdagabbak lesznek egy kisebb értékű ajándéktárggyal, az első három helyezett pedig ezek mellé nagyobb értékű Zsolnay dísztárgyat is kap majd.
A díjak kiosztására 25-én a „Ki Mit Tud a Zsolnayakról?” általános iskolás vetélkedőjének döntője után a Labor épületében kerül sor.

További információk a az Eozin Magazin nevű kulturális portálon (www.eozinmagazin.hu) találhatóak. Az érdeklődők a 20/9999222-es ügyfélszolgálati vonalon is kérdezhetnek a szervezőktől.

További híreink

Legfrissebb galériák