A korábbinál kedvezőbb feltételekkel újul meg a Nagy Jenő utcai Óvoda

2022. szeptember 13.

2022. szeptember 13-án a munkaterület átadás-átvételi eljárással megkezdődött a TOP-6.5.1-19-PC1-2021-00001 kódszámú, a Nagy Jenő utcai Óvoda energetikai fejlesztése tárgyú projekt kivitelezése. 

A fejlesztéssel érintett épület a Pécs, Nagy Jenő utca 38. szám, 3462 hrsz-ú belterületi ingatlanon található óvoda épülete (az egykori „Stock ház”). A műemléki épületet utoljára az 1980-as években újították fel. Az intézményben jelenleg hatcsoportos óvoda működik.

Magyarország Kormányának felhívására a Pénzügyminisztérium a megyei jogú városok önkormányzatai részére az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyban 2018-ban TOP-6.5.1-16 kódszámon pályázati felhívást tett közzé. A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében 2018. július 25. napján nyújtott be pályázatot az alapra. A TOP-6.5.1-16-PC1-2018-00009 azonosítószámú, a Nagy Jenő utcai Óvoda energetikai fejlesztése tárgyú projekt a Széchenyi 2020 program keretében bruttó 144,65 millió forint európai uniós támogatásban részesült.

2020-ban a Pénzügyminisztérium a megyei jogú városok önkormányzatainak részére az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyban TOP-6.5.1-19 kódszámon ismételten pályázati felhívást tett közzé, amely a korábbi, 2018-as pályázati felhíváshoz képest jóval kedvezőbb feltételeket tartalmazott.

Annak érdekében, hogy az önkormányzat részéről a projekt sikeres megvalósításához már biztosított önerőn felül további források biztosítására ne legyen szükség – a fejlesztésre vonatkozó támogatási kérelem a TOP-6.5.1-19-es felhívásra történő benyújtására, emellett a TOP-6.5.1-16-PC1-2018-00009 azonosítószámú Támogatási Szerződéstől való elállásra volt szükség.

A pályázat ismételt benyújtása 2021. október 18-án megtörtént, s immár a TOP-6.5.1-19-PC1-2021-00001 azonosítószámú, a Nagy Jenő utcai Óvoda energetikai fejlesztése tárgyú projekt a Támogató Szervezet 2022. március 11-ei döntése alapján, a Széchenyi 2020 program keretében bruttó 180 millió forint európai uniós támogatásban részesült.

Az óvoda szerény hőszigetelő képességű falakból áll, az épület megjelenését elöregedett faablakok és manzárdtető jellemzi. Az intézmény jelenlegi műszaki megoldásai elavultak. A gépészeti berendezései elöregedtek, a fűtése nehezen szabályozható, sem a korszerű energetikai előírásoknak, sem az energiatakarékossági szempontoknak nem felelnek meg.

A projekt keretében a teljes épület energetikai korszerűsítése megvalósul, a falazatokat utólagos külső hőszigeteléssel látják el, a meglévő fa külső nyílászárókat azokkal megegyező méretű és osztású, új, korszerű ablakokra cserélik, ezen felül a fűtést és a meglévő külső és belső világítási rendszereket is korszerűsítik. Napelemeket és tűzjelző berendezést is telepít a kivitelező.

Az épület projektarányos akadálymentesítése során egy új rámpa kialakítása, valamint az épület belső udvari főbejáratának újraépítése is megtörténik. A felújítás során az óvoda épületét összekötik a tornateremmel, így egy új főbejárattal is bővül az intézmény. A mozgásukban korlátozott hozzátartozóknak ezzel lehőségük lesz a gyermekeket bekísérni az óvoda épületébe. Ezáltal már egy fűtött előtérben tudják az óvodapedagógusok gondjaira bízni a gyermekeket, valamint a tornateremben tartott rendezvényeken is részt tudnak venni a mozgáskorlátozott hozzátartozók. Az új főbejárat mellett akadálymentes WC és vizesblokk kialakítása, infokommunikációs akadálymentesítés is történik.

A fejlesztések hozzájárulnak az intézmény primerenergia-fogyasztásának és üvegházhatású gázkibocsátásának a csökkenéséhez, valamint az épület komfortos használatához.

A pályázatból nem elszámolható költség bruttó 33,3 millió forint, amelyet az Önkormányzat önerőként biztosít a projekt sikeres és teljes körű megvalósítása érdekében.

A munkálatok a tervek szerint 6 hónapot vesznek igénybe.

További híreink

Legfrissebb galériák