Pécsi aquapark: lezárult a tervpályázat

2022. december 14.

Régi vágya a pécsieknek egy aquapark megépítése. Pécs város vezetésének célja az, hogy a komplex élményhely Tüskésréten, az itt már megvalósult sport- és rekreációs beruházásokhoz illeszkedve épülhessen meg. Az elvárások közé tartozik a magas esztétikai minőség, a haladó műszaki-technikai megoldások alkalmazása, és hogy átgondolt közösségi terek jöjjenek létre.

A nagyszabású folyamatnak első fontos állomása volt az a tervpályázat, amely jelentősen megmozgatta az építész szakmát. Érthető, hiszen egy ilyen nagy volumenű beruházás az ország egyik legnagyobb városában méltán tart számot kiemelt érdeklődésre.

Az uniós, nyílt építészeti tervpályázati eljáráson induló pályázóknak a négy létesítményt – aquapark, a sportuszoda, a multifunkcionális rendezvénycsarnok és a szálloda – úgy kellett megtervezni, hogy azok önállóan is megvalósíthatók és használhatók legyenek.

A pályázatra összesen 14 pályamű érkezett be. A bírálóbizottság a beküldött pályaművek értékelése során, a pályázati dokumentációban meghatározott szempontokat szem előtt tartva, a telepítést, a környezettel való kapcsolatot, a megvalósíthatóságot, valamint a közlekedési és környezetvédelmi követelményeket komplex módon minősítette. Különös tekintettel volt a zsűri az alábbi kritériumokra:
• megközelítés (gyalogos, kerékpáros, gépkocsi, busz);
• kilátás/rálátás, építészeti összhang és karakter;
• funkcionális igények megvalósulása;
• egyedi, a városra utaló anyaghasználat, formavilág, műszaki megoldás;
• a zöld környezet, a víz, a szabad területek és az épített környezet összhatása;
• táj- és kertépítészet, gyalogosfelületek, mesterséges zöldfelületek (zöldfalak, zöldtetők), vízi növények, régi- és új fásítás összhangja;
• korszerű, fenntartható építészet és környezet tervezése;
• energiatudatos szerkezetek használata;
• korszerű, megújuló energia alkalmazása;
• reális költségű, megvalósítható és fenntartható műszaki megoldások alkalmazása;
• a becsült bekerülési költség részletezettsége és megalapozottsága.
A bírálóbizottság, bár üdvözölte a nagyszámú színvonalas pályázat benyújtását, sajnálattal vette tudomásul, hogy a tervpályázati kiírásnak nem felelt meg minden pályamű, ezeket ki kellett zárni az értékelésből. A pályázaton sikeresen szereplő pályaművek visszafogott, elegáns, a tájba simuló megoldásokat javasoltak, figyelembe véve a gazdaságossági követelményeket is.

A bírálóbizottság 3+3 pályaművet talált elismerésre méltónak, a díjazott pályaművek mindegyike eltérő telepítési sémát választott. A bírálóbizottság a pályaművek végső értékelése során arra az eredményre jutott, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott feladatot annak komplexitása okán – négy nagy volumenű középület, illetve ezek tájépítészeti integrálása - egyetlen pályaműnek sem sikerült minden tekintetben megvalósítani, ezért a grémium első díjat nem hirdetett.

A tervpályázat három kiemelkedő munkája, amelyeket a bizottság díjazásra javasolt önmagukban is értékes, válságálló, de nem tökéletes megoldások.

Mindezek tükrében második díjat kapott a NAPUR Architect Kft. bruttó 10 millió forint díjazással, és harmadik díjat kapott pályaművenként bruttó 9 millió forintos díjazással a MÁS DESIGN Kft. és a Perényi Stúdió Kft közös munkája, és CAN Architects Studio Építész Iroda Kft.

A bírálóbizottság pályaművenként 5 millió forintos megvételben részesítette az alábbi pályaműveket:
• a kertészeti és ökologikus szemléletű növényi ültetésű koncepciója miatt a Modulárt Kft. pályaművét;
• a kreatív tereprendezési és ötletes tájépítészeti megoldásai miatt az AU.ROOM Építész Műhely Kft. pályaművét;
• az alapterületbeli és térbeli gazdaságossági törekvése miatt a Közti Zrt. pályaművét.

A pályázók számára 2022. december 14-én tartottak zártkörű eredményhirdetést. Ezen minden megjelent tervező kézhez kapta tervpályázati zárójelentést, a többiek ezt az EKR rendszerben kapták meg.

A tervpályázat sajtónyilvános eredményhirdetését és a pályaművekből létrejövő kiállítást 2023. január 26-án rendezik meg.

Pécs önkormányzata a tervpályázattal megtette az első lépést a régóta várt beruházás megvalósításához.

További híreink

Legfrissebb galériák