Március 23-án teljes útzárral újabb kerékpáros fejlesztés indul

2023. március 22.

A nyugati kerékpárút folytatásaként 600 méter hosszon újabb irányhelyes kerékpárút/sáv épül a Szigeti úton. 2023. március 23-án 9 órától teljes útzár mellett megkezdődik a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosítószámú, „Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása Pécsett” című projekt kivitelezése. A fejlesztés keretén belül megújul a Szigeti út – Tüzér utca csomópontjának burkolata, forgalomirányító jelzőlámpa épül a Honvéd utcánál és

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. július 26-án nyújtotta be a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00005 azonosító számon regisztrált támogatási kérelmet a „TOP-6.4.1-15 Fenntartható városi közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívásra. A 2016. november 11-én kelt döntés szerint támogatásban részesítették a pályázatot. A projekt így a Széchenyi 2020 programnak köszönhetően 100%-os intenzitás mellett 759 020 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt fő céljaként Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a belváros forgalmi terhelésének csökkentését tűzte ki úgy, hogy a fejlesztéssel infrastrukturális lehetőséget kíván biztosítani a közösségi közlekedés (helyi buszos és kerékpáros közlekedés) minél szélesebb körű használatára. A beruházás a fenntartható városi közlekedés, valamint az élhető városi környezet megteremtése érdekében egy olyan útszakaszon valósul meg, amely a kerékpárosok által jelenleg is népszerű és napi használatban van. Ezért is fontos, hogy a helyi kerékpáros közösség teljes biztonságban közlekedhessen a városon keresztül, valamint azoknak is megteremtse a lehetőséget, akik eddig még nem ültek biciklire.

A beruházás tervezése még 2018-ban indult el, amely akkor egy átfogó közösségi közlekedésfejlesztési koncepciót irányozott elő. A komplett tervdokumentáció 2019-ben részesült építési engedélyben, amelyet követően a megrendelő kivitelezési közbeszerzést indított, azonban az eljárás végül nem hozott eredményt. A hirtelen megemelkedett építőipari árak miatt a műszaki tartalom felülvizsgálata, racionalizálása vált szükségessé, így a projektet több részre bontották.

A projekt nyugati végpontja közvetlenül csatlakozik a 2021. évben befejezett „Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása” című projekthez és a Szigeti út – Hungária út tengely mentén halad egészen a Megyeri térig. A tervezett fejlesztések mind a tömegközlekedés, mind a kerékpáros közlekedés számára előnyösek lesznek.

A megvalósítani kívánt műszaki tartalom

  • 600 méteren irányhelyes kerékpársáv és kerékpárút épül a fejlesztéssel érintett területen;
  • a Szigeti út – Tüzér utca csomópont szélesítése;
  • teljes pályaszerkezet csere, illetve aszfaltcsere történik az Erkel Ferenc utca és a Huszár utca között;
  • új jelzőlámpás csomópont létesül a Szigeti út – Honvéd utca kereszteződésben;
  • a Szigeti úton megújulnak Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar épülete előtti északi és déli oldali buszmegállók,
  • teljesen új buszmegálló és buszváró létesül az egykori Szliven Áruháznál a Szigeti út déli oldalán.


A projekt teljes kivitelezésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.

A kivitelezés ideje alatt az alábbi forgalmi rend lesz érvényben a fejlesztéssel érintett útszakaszon

A fenti intézkedésekkel a Szigeti út lezárt szakasza nyugat felől a Kürt utca – Lázár Vilmos/Erkel Ferenc utca – Tüzér utca útvonalon, kelet felől a 6-os út – Madách Imre utca – Hungária utca – Szigeti út – Rókus utca útvonalon kerülhető el. Ellenkező irányban a Rókus utca – Szigeti út – Hungária utca – Madách Imre utca – Megyeri tér – 6-os út útvonalon.

Részletek a forgalomkorlátozással érintett területekről és az ideiglenes forgalmi rendről: https://bit.ly/405Nfqv
További pécsi útfelújításokkal és lezárásokkal kapcsolatos információk: https://pecsiutfelujitasok.hu/

A gépjárművel közlekedők tájékoztatása nagyméretű figyelemfelhívó és terelőútvonal táblák kihelyezésével történik a fejlesztéssel érintett terület több pontján, így segítve a tájékozódást.

A kivitelezés teljes időszakában a gyalogos közlekedés feltételei biztosítottak lesznek, a lezárt területre a rendőrség, a mentők, a tűzoltók ki- és bejutása, illetve a közműszolgáltatók, hulladékszállítók közlekedése egyformán engedélyezett lesz.

A lezárt területen kerékpárral közlekedni a jelzőlámpás irányítás rövid fázisidejére való tekintettel nem lehet. Kerékpárral kerülőút használata javasolt, vagy a Szigeti út északi oldalán a kerékpárról leszállva lehet majd közlekedni.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait, a beruházás során a lakosság türelmét kéri.
 

További híreink

Legfrissebb galériák