Megszületett a támogatói döntés: még idén teljesen megújulhat a Misina-tető

2023. március 29.

Támogatói döntésben részesült a TOP-6.1.4-15-PC1-2022-00005 azonosítószámú, a Misina-tető fejlesztése II. ütem című projekt. Ez azt jelenti, hogy a beruházás zöld utat kapott, a hosszú éveken át leharcolt állapotban, üresen álló néhai vendéglő teljesen újjá fog születni.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának fontos célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, szolgáltatásokat minél több ember megismerhesse. Pécs a meglévő turisztikai kínálatát folyamatosan fejlesztette és fejleszti ma is, azonban a település egyik kiemelkedő attrakciója, a Misina-tető és a TV torony átfogó fejlesztése eddig nem történt meg.

Tavasztól télig szinte minden időben töretlenül látogatják a pécsiek és a turisták Mecseket, a koronavírus járvány pedig végképp rávilágított, hogy egy ilyen kirándulóhely valóságos kincs. Ez megerősítette, hogy a Misina-tető turisztikai hasznosításához szükséges feltételek kialakítása, fejlesztése kiemelten fontos.

A városképileg és turisztikailag is kedvezőtlenül festő, leromlott állapotú terület fejlesztését célzó első lépések már a 2007–2013-as európai uniós ciklusban megtörténtek. 2012-ben nyújtott be pályázatot először Pécs a „Misina-tető ökoturisztikai fejlesztésére”, azonban a projekt megvalósítása akkor támogatás hiányában elmaradt.

Az 2014–2020-as európai uniós ciklus pályázati felhívásai ismét lehetőséget biztosítottak arra, hogy a tervezett beruházás uniós támogatással megvalósulhasson. Első ízben 2016. május 20-án nyújtott be Pécs támogatási kérelmet a TOP-6.1.4-15 kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” pályázati felhívásra. A projektet a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága 100%-os támogatási intenzitás mellett 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A támogatási szerződést 2016. november 12-én írták alá.

A projekt eredetileg a volt Misina Étterem látogatóközponttá (Misina Információs Központ) alakítását, az épület tetején jégpálya / mini golfpálya kialakítását, a TV-torony kiállítószintjének fejlesztését, a TV-torony díszvilágítását és a terület környezetrendezési munkáit foglalta magába.

A TV-torony díszkivilágításával kapcsolatos munkálatok a kivitelező kiválasztását követően, a 2017. június 29-én, a munkaterület átadás-átvételi eljárással indultak meg, majd 2017. szeptember 8-án fejeződtek be.

A Misina Információs Központ esetében is elkészültek a kiviteli tervek, lezajlott a sikeres közbeszerzési eljárás. A munkaterület átadása 2018. április 14-én megtörtént, a vállalkozó az épület bontási munkálataival, feltárásával megkezdte a kivitelezést. A bontási munkák során azonban olyan előre nem látható statikai állékonysági problémák merültek fel, amelyek az eredeti projekt megvalósítását teljes mértékben ellehetetlenítették. A fejlesztés így a TV-torony díszvilágításának megvalósításával és a területen található burkolt területek (az aszfaltút és a buszforduló) felújításával 2018. szeptember 6-án lezárultak.

A volt Misina Étterem épülete továbbra is kihasználatlanul, leromlott állapotban állt, ezért Pécs önkormányzata igyekezett megoldást találni a hasznosítására.

Jelen projekt tervezésekor a pécsi városvezetés célkitűzése volt, hogy egy olyan építészeti, környezetrendezési fejlesztés valósuljon meg a pécsiek kedvelt kirándulóhelyszínén, amely révén a volt Misina Étterem épületét és annak környezetét egész évben tudják használni pécsiek és turisták egyaránt. Ennek érdekében első lépésben 2020. augusztusában nyílt ötletbörzét hirdetett az önkormányzat, amely során a lakosság elmondhatta javaslatait, észrevételeit a tervezett fejlesztés kapcsán.

A város jelenlegi vezetése következetesen törekszik arra, hogy minél több fejlesztést minél szélesebb körben egyeztessen még a döntések meghozatala előtt a pécsiekkel. A városvezetés meggyőződése, hogy a fejlesztéseket és beruházásokat a pécsiek igazán csak így érezhetik magukénak. Az ötletbörze célja az volt, hogy a város lakói ne csak általános véleményt tudjanak megfogalmazni a fejlesztéssel kapcsolatban, hanem saját észrevételeikkel, javaslataikkal és ötleteikkel tevékeny részeseivé is váljanak a beruházásnak. 

A Misina Ötletbörze keretében 35 darab ötletterv érkezett az Önkormányzathoz, ezek közül a szakmai zsűri által kiválasztott legjobbak alapján három olyan koncepcióterv készült, amelyek formai és tartalmi szempontból is megfeleltek az uniós pályázat előírásainak.

A három koncepciótervet szintén széleskörű lakossági egyeztetésre bocsátotta Pécs önkormányzata. A lakosság egy olyan nyilvános, internetes szavazáson választotta ki a számára legjobban tetsző koncepciótervet, amelyen csaknem húszezer érdeklődő vett részt. A lakossági aktivitás jól jelzi, hogy Pécs közössége nagyon is igényli, hogy bevonják az ilyen döntésekbe.

Az online szavazásra bocsátott három megvalósítható koncepcióterv:
az „Aktív Misina” egy mozgás- és túraközpont kialakítását célozta,
a „Családi Misina” egy családcentrikus közösségi térről szólt,
az „Interaktív Misina” koncepciójában pedig egy bányászati kiállítást vázoltak.

A szavazáson végig az „Aktív Misina” és a „Családi Misina” koncepciók versenyeztek fej-fej mellett, végül az előbbi nyert, ám mindössze 25 szavazattal. Sokan kérték a városvezetést, hogy legyenek tekintettel a rendkívül szoros eredményre, ezért az a döntés született, hogy a két, gyakorlatilag győztes koncepciót egyesítették. Így a lakossági véleményeket a lehető legteljesebb módon figyelembe vevő koncepcióterv alapján készülhettek el a projekt megvalósításához szükséges engedélyes- és kiviteli tervek.

A projekt megvalósítása kapcsán a TOP-6.1.4-15 kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívásra 2022. novemberében nyújtott be az önkormányzat támogatási kérelmet, amelyet pozitívan bírált el a Közreműködő Szervezet. A döntés értelmében a benyújtott pályázat a Széchenyi 2020 program keretében 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő, Európai uniós támogatásban részesül.

A támogatás felhasználásával az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

A volt Misina Étterem épület komplex felújításának eredményeként egy többfunkciós központ jön létre, amely négy szinten kínál szolgáltatásokat mind a pécsieknek, mind pedig az ide látogató turistáknak, túrázóknak.
Az épületben az alagsorban kapnak helyet a rekreációs tevékenységet végzők számára kialakított helyiségek (öltöző, mosdó, zuhanyzó WC), valamint a csomag- és értékmegőrzők.

A földszint az épület legösszetettebb működési zónája lesz, amely a Misina-tető általános turisztikai és rekreációs igényeit szolgálja majd ki. Négy bejáraton keresztül (négy égtáj irányából) közelíthető majd meg. Ezen a szinten kap helyet az épület elsődleges közösségi tere: az infopont, az ajándékbolt, a büfé, valamint a szint keleti oldalán árusítással, kölcsönzéssel, valamint szerviz-szolgáltatással ellátott túra- és sportbolt. Kisebb rendezvényekhez, közösségi eseményekhez zárt, bérelhető klubterem is létesül a zónában.

Az emeleti szint elsődlegesen pihenést, eső elleni védelmet nyújtó, valamint kisebb rendezvényeket kiszolgáló fedett teraszként működik majd, a tetőszinten pedig egy egyedülálló tetőterasz és skybar biztosítja majd az ideérkezők kényelmét.

Az építészeti fejlesztéseken kívül komplett gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítások valósulnak meg az épületben, hőszigetelik a régi étterem épületét határoló falszerkezeteket, kicserélik a külső és belső nyílászárókat. A beruházás részeként az épületet hangosítással, tűzjelző berendezésekkel, vagyonvédelemmel és térfigyelő rendszerrel lesz ellátva. A pályázati követelményeknek megfelelően természetesen teljes akadálymentesítésnek is alávetik az ingatlant. 

A fejlesztést lombkorona stég teszi teljessé, az attrakció az épület déli homlokzatához csatlakozva teremti meg az épület és a természet kapcsolatát.

A projekt lehetőséget biztosít az épület környezetének rehabilitációjára is, így a fejlesztés során – a pécsiek kérésének eleget téve – megújulnak az épületet körülölelő zöld területek is. A központ közvetlen környezetében a gyermekeknek szabványoknak megfelelő játszótér, a felnőtteknek közterületi fitnesz eszközök épülnek, és új sétaútvonalak is létesülnek. A területet délről tájvédelmi, északról Natura 2000 terület határolja, így a környezeti előírásoknak megfelelő füvesítés és növénytelepítés zajlik majd a volt étterem környezetében.

A pályázati előírásoknak megfelelően 2 db elektromos töltési lehetőséggel ellátott parkoló is létesül a Misinán, továbbá térfigyelő kamerarendszer javítja majd a közbiztonságot és növeli a terület iránti bizalmat a városlakók és a túrázók körében is. A projekt keretében a területen szelektív hulladékgyűjtőket helyeznek el, a kerékpárosok igényeit fedett kerékpár szervizpont, mosó és tároló elégíti majd ki.

A projekt megvalósításához szükséges előkészítési tevékenységek eredményesen zárultak: a tervezési szerződés, az építési engedély, a kiviteli tervek már megvannak. Pécs városvezetése bízott a projekt pozitív elbírálásában, így már lefolytatta azt a nyílt közbeszerzési eljárást, amelyben kiválasztotta a vállalkozót, és vele már meg is kötötte a szerződést, amely a támogatás folyósítása után lép hatályba.

A Misina-tető fejlesztéseinek tényleges megvalósítása akkor tud elkezdődni, ha a támogatási szerződést a felek aláírják és a támogatási összeg megérkezik Pécsre. Ez azt jelenti, hogy a kivitelezési munkák – „az első kapavágások” – rövidesen megkezdődhetnek. A beruházás kivitelezése tervezetten 8 hónapot vesz igénybe. A támogatással való elszámolás feltétele, hogy a Misina-tető fejlesztésének még 2023-ban le kell zárulnia.

A Mecsek fejlesztése ennél a projektnél még nem áll meg, egy „Mecseki élménylánc” megvalósítása fontos célja a jelenlegi városvezetésnek, hiszen a 2021–27-es európai uniós ciklusban további komoly fejlesztésekre készül a Mecsekoldalon. Pécs fenntartható városfejlesztési stratégiájához kapcsolódóan elkezdődött a Mecsekoldal megújításának tervezése, amely alapján meghatároztuk a 2021–2027-es uniós forrásokból támogatható mecseki akcióterületeket. Pécs vezetése célzott fejlesztésekkel kiemelt figyelmet fordít a Mecsekben rejlő lehetőségek kiaknázására.

A város vezetése ezúttal is nagy gondot fordított arra, hogy a pécsiek elmondhassák véleményüket a Mecsekoldal fejlesztéséről. Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal program keretében 2022 végén online kérdőívvel fordult a város az itt élőkhöz. A megkezdett társadalmasítás során is kiderült: a következő években a pécsiek azt szeretnék, hogy a városvezetés – természetesen a lehetőségekhez mérten – a mecseki fejlesztéseket, mint kiemelt fejlesztési területet kezelje.

További híreink

Legfrissebb galériák