Aláírták a támogatási szerződést a TOP Plusz program előkészítő feladatainak ellátásához kapcsolódóan

2023. május 10.

Aláírták a támogatási szerződést, amely szerint a 2021-2027-es európai uniós ciklusban Pécsnek összesen 80 millió forint áll rendelkezésére a TOP Plusz program keretében megvalósítandó fejlesztések előkészítő feladatainak ellátására. Az adott időszakban a program megvalósítására felhasználható keretösszeget a Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága már meghatározta, 2023. április 11-én pedig együttműködési megállapodásban hivatalosan is deklarált

Az európai uniós támogatások jelenlegi ciklusa a 2021–2027-es programozási időszak, amelynek keretében a Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a TOP Plusz program keretein belül megjelentette a TOP_PLUSZ-1.3.1-21 – Fenntartható Városfejlesztési Stratégiák támogatása című pályázati felhívást. A felhívás alapján hivatalosan is elindulhatott Pécs fenntartható városfejlesztését szolgáló dokumentumainak kidolgozása.

A felhívás keretében első körben a dokumentumok elkészítését finanszírozó forrás elnyeréséhez a városoknak el kellett készíteniük a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájukat (FVS), valamint ki kellett dolgozniuk a TOP Plusz program terhére a következő hét évben megvalósítani tervezett fejlesztéseik programját, a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervet (TVP), amelyet Pécs városa egy online kérdőíves felmérésre építve készített el. A városvezetés 2021. december közepétől 2022. január közepéig kérdezte meg a pécsieket az általuk preferált, támogatott fejlesztésekről. A társadalmi egyeztetés során kapott válaszok hozzájárultak a sikeres várostervezéshez. Ez volt a biztosítéka annak, hogy olyan pécsi fejlesztések valósuljanak meg a 2021–2027-es uniós ciklusban, amelyek teljes mértékben találkoznak a lakosság igényeivel és elképzeléseivel.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése még tavaly nyáron hozott döntést a konstrukcióhoz kapcsolódóan a „Pécsi városfejlesztés 2021–2027” című pályázat benyújtásáról, melyet a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. a támogatási kérelem összeállítását követően 2022. szeptember 20. napján küldött meg a támogató szervezetnek.

A TOP_PLUSZ-1.3.1-21-BA1-2022-00003 azonosítószámú projekt 2022. december 8-án, az Európai
Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Támogatási Szerződés 2023. március 14. napján aláírásra került, így Pécsnek nevesítetten 80 millió Ft-os támogatási keret áll rendelkezésre a ciklushoz kapcsolódó előkészítő feladatok ellátására, amelyből már elkészült a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia, továbbá a FVS-ben kitűzött célok megvalósításához szükséges településfejlesztési stratégiai dokumentumok elkészítése, felülvizsgálata is folyamatban van.

A 80 millió forint európai uniós és hazai támogatás segítségével a projekt keretében az alábbi konkrét tevékenységek valósulhatnak meg:
- Új Fenntartható Városfejlesztési Stratégia (FVS) elkészítése;
- TOP Plusz Városfejlesztési Programterv (TVP) megalkotása;
- Nyilvánosság biztosítása;
- FVS felülvizsgálata a 2022. évi népszámlálás adatainak a rendelkezésre állását követően;
- Városi zöld menetrend alapján kidolgozandó városi zöld finanszírozási keretrendszer készítése, a város energiafelhasználásának átfogó energetikai felmérése;
- A városüzemeltetési szolgáltatások és önkormányzati fenntartású közintézmények digitalizációjára irányuló elemzések, felmérések, digitális akcióterv kidolgozása;
- A város projektjeire, az akcióterületeire és az FVS pénzügyi megvalósíthatóságára vonatkozó üzleti modell, üzleti terv;
- Települési Zöld Infrastruktúra Fejlesztési- és Fenntartási Akcióterv (ZIFFA) felülvizsgálata;
- Kerékpárforgalmi Hálózati Terv (KHT) felülvizsgálata;
- Fenntartható Mobilitási Terv (SUMP) felülvizsgálata;
- Települési stratégia /fejlesztési terv felülvizsgálata.


Pécs városvezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2021–27-es európai uniós ciklus előkészítő munkálatait a legmagasabb szakmai színvonalon valósítsa meg, valamint a TVP megvalósítására allokált forrást Pécs számára a legmegfelelőbb módon hasznosítsa.

Mint ismert, Pécs 23,551 milliárd forintnyi fejlesztési forrást használhat fel majd a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében fenntartható városfejlesztési- és fenntartható energiahatékonysági projektek, fenntartható humán-, valamint fenntartható humán infrastrukturális fejlesztések megvalósításra az európai uniós támogatási keretből.

A benyújtott városfejlesztési stratégia elfogadása után Pécs városa azonban csak akkor válik jogosulttá a stratégiában tervezett és a TOP Plusz programhoz illeszkedő fejlesztések, beruházások és projektek megvalósítására szánt, a stratégiában elfogadásra kerülő forráskeret összegére, amennyiben megjelennek azok a TOP Plusz felhívások, amelyre Pécs is jogosult lesz kérelmet benyújtani.
 

További híreink

Legfrissebb galériák