Élőhelyrehabilitációs célú kotrás és bálványfa irtás a Mecseki Parkerdő területén

2013. március 25.

A KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0001 azonosítószámú - Élőhelyrehabilitációs célú kotrás és bálványfa irtás a Mecseki Parkerdő területén című második körös pályázat benyújtásra került.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata városfejlesztési társasága a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.  „Élőhelyrehabilitációs célú kotrás és bálványfa irtás a Mecseki Parkerdő területén” című projekt előkészítésének támogatására 2010 decemberében pályázatot nyújtott be, melynek eredményeként Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Kohéziós Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásában bruttó 5.100.000.- forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az előkészítési támogatás révén az Önkormányzat elkészítette a megvalósításra vonatkozó terveket és tanulmányokat, mely alapján a „második körös” pályázatot a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2013. február 8. napján benyújtotta a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft., mint Közreműködő Szervezet felé.

A pályázat KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0001 azonosítószámon befogadásra került, jelenleg annak elbírálása van folyamatban. A pályázat támogatásával a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet déli oldala védett területek és Natura 2000 természeti területek és értékek védelme, helyreállítása valósul meg, melynek keretében az Égervölgyi tó visszanyeri természet- és tájvédelmi potenciálját, továbbá a Mecseki Parkerdő területeiről a lehető legjobban visszaszorul a bálványfa.

 

A pályázat támogatása esetén 186 millió forint Európai Uniós támogatás felhasználásával az alábbi főbb tevékenységek elvégzésére kerülhet sor:

  • Égervölgyi tó kotrása, a megfelelő partfalvédelem kialakítása az élőhely fennmaradása érdekében
  • Hordalék és iszapfogó műtárgyak építése, bejáró/leeresztő műtárgy építése, tolózár cseréje,
  • Bálványfa irtás a Mecseki Parkerdő területén,
  • Illegális fatolvajlás és hulladéklerakás megelőzése érdekében 7 db. vandálbiztos sorompó kihelyezése
  • Tanösvények felújítása illetve kialakítása.

További híreink

Legfrissebb galériák