Rangos műemlékvédelmi díjat kapott a Zsolnay Kulturális Negyed

2013. április 23.

Rangos műemlékvédelmi díjat kapott a Zsolnay Kulturális Negyed

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága (a világ legnagyobb civil műemlékvédelmi bizottságának magyar tagja) 2006 óta évente ítéli oda a szervezet által legkiválóbb műemlék helyreállításokért az ICOMOS-díjat. 2013-ban a díjat az Európa Kulturális Főváros program keretein belül felújított Zsolnay Negyed nyerte el, a budapesti Szent Lukács Fürdő mellett.
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi célkitűzésekkel összhangban folyamatosan azon fáradozik, hogy a társadalom minden tagjának és szervezetének figyelmét felhívja az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására megőrzésük és tovább örökítésük érdekében.
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a Zsolnay Negyed kapcsán méltatta a közel nettó 11 milliárd forintból megvalósuló projekt összetettségét, a megvalósítók, tervezők, kivitelezők munkáját, a barnamezős beruházás sokoldalú közösségi megoldásait (kulturális és oktatási felhasználás).
A bírálatban a megvalósítással kapcsolatban az alábbi dicsért olvasható a tervezők, kivitelezők, megvalósítók és a megrendelő számára:
„A Zsolnay Kulturális Negyed és a Zsolnay Mauzóleum együttesének hasznosítása és helyreállítása kitűnő példa a műemlékek tulajdonosai, hasznosítói, használói számára elhagyott iparterületek revitalizációjára, bizonyítva a barnamezős beruházások páratlan lehetőségeit.”  
A díjazást április 18-án a Nemzetközi Műemlékvédelmi Világnap alkalmából hirdette ki Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke. A díj keretében odaítélt bronz plakett várhatóan 2013. május első felében, ünnepélyes keretek között kerül elhelyezésre a Zsolnay Negyedben.
A projekt menedzsment feladatait ellátó Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. büszke arra, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed beruházása ismét egy kiemelkedő díjban részesült, továbbá, hogy a bírálatban visszatükröződik a pályázat azon pontja, mely Közép-Európa legnagyobb méretű történelmi, kulturális, művészeti értékmentését tűzte ki céljául.   
A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. köszöni a sikeres munkát a tervezőknek, kivitelezőknek, üzemeltetőnek és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a Zsolnay Kulturális Negyed sikeréhez, megvalósulásához.

A projekt adatai:
Pályázati azonosító:     DDOP-4.1.3/A-2008-0004
Pályázat benyújtása:     2008. november 25.
Támogatási Szerződés aláírása:   2009. augusztus 13 
Projektzárás (pénzügyi, elszámolási):    2012. augusztus 12.
Elszámolható projektköltség:    10 877 118 745 Ft
Megítélt támogatás:     9 222 634 750 Ft
A beruházó adatai: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata,
7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
http://varoslako.pecs.hu/
A beruházó képviselője, lebonyolító: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.,
7621 Pécs, Mária u. 9.
http://www.pecsivarosfejlesztes.hu/
Tervezők: MCXVI Építészműterem Kft.,
1117 Budapest, Fehérvári út 35.
http://www.mcxvi.hu/
Felelős tervezők:
Csaba Katalin - Míves Negyed
Herczeg László - Egyetemi Negyed
Pintér Tamás János - Alkotó és Családi Negyed
Kivitelező: Reneszánsz Kőfaragó Zrt. - Magyar Építő Zrt. Konzorcium,
Reneszánsz Kőfaragó Zrt., 2096 Üröm, Fő utca 1.
http://www.reneszansz.hu/
Magyar Építő Zrt., 1149 Budapest, Pillangó u. 28.
http://magyarepito.hu/
 

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának teljes bírálata az alábbi linken olvasható:
Zsolnay Kulturális Negyed értékelés

További híreink

Legfrissebb galériák