Családi napközi a Fészek Gyermekotthonban

2013. április 24.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága közel 20 millió forintból alakíthat ki családi napközit a Fészek Gyermekotthon és Bölcsödében.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 185/2012 (05.17). számú határozata nyomán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2012. július 31-én nyújtotta be a „Fészek Gyermekotthon és Bölcsödében SNI családi napközi létrehozása” című pályázatot. Az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. döntésének értelmében a projekt 100 %-os támogatás intenzitás mellett, 19 988 559 Ft támogatásból valósulhat meg. A pályázat kedvezményezettjének, a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatóságának, az Európai Szociális Alap terhére biztosított támogatáshoz önerőt nem kell biztosítania.

PMJV Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága:

A PMJV Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága 10 telephelyen működő intézmény, amely a gyermekjóléti alapellátás keretében komplex szolgáltatásokat nyújt a (0-3 éves) kisgyermekes családok számára.

Célja, az intézménnyel kapcsolatba kerülő gyermekek testi-lelki-értelmi fejlődésének támogatása az egészséges szocializáció elősegítése, a hátrányok kompenzálása.

Feladata: 10 bölcsőde, egy családok átmeneti otthona valamint egy különleges gyermekotthon működtetése. 10 bölcsődéjében napközbeni alapellátást - felügyeletet, nevelést, gondozást, étkeztetést -, 5 bölcsődéjében SNI kisgyermekek integrálását, korai fejlesztését végzi, míg 2 bölcsődéjében hozzájárul a roma kisgyermekek korai szocializációjához.


A pályázat célja:

A projekt célja, hogy a Fészek Gyermekotthon és Bölcsödében kialakításra kerülő családi napközi, a nem integrálható SNI gyermekek felügyeletét és fejlesztését együttesen tudja vállalni, míg szüleik dolgoznak, vagy egyéb ok miatt nem tudják biztosítani gyermekük felügyeletét.

A Dél–dunántúli régióban elsőként, hiánypótló szolgáltatásként, az SNI családi napközi létrehozásával, az intézmény újabb lépést tehet a szolgáltatási szemléletű, egyedi igényekre és szükségletekre is választ adó, gyermek és családbarát szolgáltatási struktúra kialakítása felé; segítséget nyújtva azoknak a családoknak is, akik (jelenleg) egészséges csoportba nem integrálható SNI kisgyermeket nevelnek.

A pályázatnak köszönhetően új játékok, bútorzat, textíliák, készségfejlesztő eszközök kerülnek beszerzésre a szolgáltatások fejlesztése mellett (pl.: gyógytornász).

A győztes pályázatnak köszönhetően nem csak a szakmai program fejlesztésére, hanem az épület igények szerinti felújítására is sor kerül a Fészek Gyermekotthon és Bölcsödében (új csoportszoba, előtér, mosdó).

A projekt eredményeként más kisgyermekellátással foglalkozó intézmény számára is adaptálható módszertani film és esettanulmány (a szegregált nevelésről, és az integrált nevelésbe való átvezetés lehetőségeiről) készül.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által menedzselt pályázat két éves megvalósítása 2013 nyarán indulhat.

További híreink

Legfrissebb galériák