Nem lesz hulladékudvar

2013. június 14.

Nem épül meg a hulladékudvar Postavölgy határában, ehelyett sokkal kisebb területen úgynevezett Zöld Pontot létesítenek majd. A helyszínt ugyanis kötelező környezettudatos beruházásra használni, viszont az Uniós szabályok lehetővé teszik ezt a módosítást.

A jogos lakossági tiltakozás hatására és Páva Zsolt utasítására a Mecsek-Dráva Program koordinátorai megvizsgálták, hogyan lehet úgy módosítani a postavölgyi helyszínre vontakozó kötelezettségeket, hogy tiszteletben tarthatóak legyenek a környező lakosság igényei is. Végül sikerült megtalálni a „kiskaput”.
- A programot nem lehet leállítani, mert az több százmillió forintos büntetéssel járna, amelyet Pécsnek kellene kifizetnie. Viszont arra lehetőségünk van, hogy ne hulladékudvart, hanem úgynevezett Zöld Pontot építsünk a helyszínre, ahol már semmiféle veszélyes hulladékot – mint például akkumulátor - nem lehet még ideiglenesen sem tárolni – mondta Merza Péter, a projekt koordinátor cégének vezetője.
Az eredeti terveknél lényegesen kisebb területen alakítják ki a Zöld Pontot, amely nem csak nevében lesz zöld, hanem a valóságban is.
- Az egész területet füvesítjük, több száz fával vesszük körül a Pontot. Mivel a Zöld Ponthoz lényegesen kisebb terület is elegenedő, mint az eredeti beruházáshoz kellett volna, egy komplett erdő-sávot is telepítünk majd a 300 méterre lévő lakóházak és a Pont közé – magyarázza a részleteket Merza Péter.
A Zöld Pontot és környékét bekamerázzák annak érdekében, hogy sem a fákban, sem a növényzetben ne keletkezzen kár, egyúttal megakadályozzák az eddig rendszeres/visszatérő problémaként jelentkező illegális szemétlerakást is, amely jellemző volt a területre.
Merza Péter hangsúlyozta, mivel az Uniós projekt engedélyezi a Zöld Pontot, azaz teljesen szabályosan folytatódik a projekt, további fejlesztésekre is lehetőség van.

- A Postavölgybe bevezető Postagalamb utca érintett szakaszát felújítjuk, ahol szükséges kiszélesítjük az utat, így biztosítva a megfelelő és biztonságos megközelítést. Kiépítjük a közvilágítást is a környéken, amely mind a balesetmentes közlekedés, mind a közbiztonság szempontjából fontos – sorolja az igazgató.

A Zöld Pontban papírt, üveget, fémet, műanyagot, de akár kerti munkák során visszamaradt faágakat, gallyakat, vagy lenyírt füvet is le lehet adni, a lényeg, hogy minden újrahasznosítható legyen. Háztartási, szerves hulladék lerakására azonban nem lesz lehetőség a Zöld Pontokban.

További híreink

Legfrissebb galériák