Megkezdődnek a „Pécs – Egyetemvárosi kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” című projekt keretében a kivitelezési munkálatok.

2013. szeptember 2.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. menedzselésével megvalósuló projektnek köszönhetően 2014. tavaszára elkészül a PTE Ifjúság úti tömbjét és a Zsolnay Negyedet összekötő kerékpárút.

Pécsett több éve komoly problémát jelent a kijelölt és biztonságos kerékpárutak hiánya. A kiépített kerékpárhálózat hiányában nehéz, illetve szinte lehetetlen volt a fontos közintézmények (önkormányzat, kórházak, stb.), egyetemi karok, közösségi központok kerékpáros megközelítése.

- Nagyon sok jelzés, megkeresés, észrevétel jutott el hozzám azzal kapcsolatban, hogy Pécsett nem található biztonságos kerékpározásra alkalmas útvonal. Tudtuk, hogy szükség van egy a kerékpárosok (és egyben a gyalogosok) életét megkönnyítő fejlesztés megvalósítására, mely összeköti a városban található egyetemi karokat. Lengvárszky Szabolcs diplomamunkája adta az alapot a később megtervezésre került nyomvonal kapcsán, és az ő ötlete alapján készült el az európai uniós pályázat is, melyet megnyert az Önkormányzat. – mondta Nagy Csaba Alpolgármester.

Az Alpolgármester még hozzátette, hogy a Pécsett tanuló egyetemisták védett és biztonságos útvonalon juthatnak el biciklivel a Pécsi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karától a Zsolnay Negyedig, illetve jelentősen javul a Közgazdaságtudományi és az Állam- és Jogtudományi Karok és a Tudásközpont kerékpáros megközelíthetősége is. Az egyetemi karok közötti kiváló átjárhatóságon felül a projektnek köszönhetően a város nyugati és keleti centrumaiból kerékpárral is könnyedén megközelíthető lesz a belváros és az ott található közintézmények, hivatalok, kulturális intézmények és bevásárlóközpontok.

- Pécs közlekedési infrastruktúrája már hosszú évek óta egy kerékpárral élhetőbb városért kiált. Az idén elkészülő szakasz végre lefekteti az első kilométereket a városban. Természetesen mint minden kezdet ez is nehéz. Sokan szidják, hogy nincs jól kijelölve, túl sok fajta elemből áll össze, rövid és még sorolhatnám a ránk, magyarokra oly jellemző elégedetlenkedő jelzőket. Én úgy gondolom, hogy jó ez az út és látom, hogy hova vezet. Egy olyan hosszútávú terv első lépéseit szimbolizálja, mely Pécsett egy kerékpáros várossá teheti újra. Elindít egy olyan folyamatot, ami alapjaiban formálja majd át a város életét, akik pedig még mindig szkeptikusan hümmögnek, azoknak néhány konkrétum, hogy mire is lesz jó ez az út rövidtávon. Egyrészről végre végig tekerhet az a több ezer számú turista a városon, végre eljuthatnak az egyetemisták a Tudásközpontba, végre összekapcsolódik a belváros a Zsolnay Kulturális Negyeddel és végre azok a kerékpár-tulajdonosok is bringára ülnek, akik eddig a kerékpárutak hiánya miatt nem pattantak nyeregbe. Egy kérdés merül fel az emberben, hogyan tovább? – mondta Mata Csaba a Velosophie műhelyvezetője.

Mint azt Merza Péter, a sikeres és nyertes DDOP pályázatot író Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezetője közölte, mintegy 75 millió forintba kerül majd, hogy megvalósítsák a projektet. A projektre 90%-os támogatás áll rendelkezésre.

- A kivitelezési munkálatok várhatóan 2013. szeptemberében kezdődnek, szakaszos megvalósítás mellett. A kezdő szelvény az Ifjúság úti szakasz, mely egyben a kivitelezési munkák első szakasza is, a Rókus utcáig bezárólag. A második szakaszban a Rókus utca – Kodály Zoltán útja rész kerül kivitelezésre. Ezt követően a Kodály Zoltán út – Barbakán szakasz kerül megvalósításra, végül a történelmi belváros szakaszain készül el a kerékpáros nyomvonal. A műszaki átadás várható időpontja 2014. február hónap. Összesen 49 kerékpártámasz kerül kihelyezésre, mintegy 98 férőhellyel – magyarázza a részleteket Merza Péter.

Várható lezárások, forgalomkorlátozások a kivitelezés során:

Az Ifjúság útján az autós forgalomban útszűkület, illetve sebességkorlátozás lép érvénybe, valamint a gyalogosok számára a déli oldali járdaszakaszok időszakosan lezárásra kerülnek. A Rókus sétány területén, szintén gyalogos járdaszakaszok kerülnek időszakosan lezárásra.

A Rókus utcai átvezetésnél a kiemelt átkelő miatt ugyancsak sebességkorlátozás és félpályás lezárás kerül bevezetésre. A Rókus utca – Zója utca – Petőfi Sándor utca szakaszokon a meglévő járdák időszakos lezárása várható. A Petőfi Sándor utca és Kodály Zoltán utca kereszteződésében található körforgalom déli oldali átkelőjének átalakítása miatt sebességkorlátozás és időszakos útszűkület lép érvénybe.

Az Alkotmány utcában, a Xavér templom előtti téren a gyalogos forgalom korlátozása várható. A Kodály Zoltán úton az autósok számára sebességkorlátozás és útszűkület lép érvénybe, illetve a déli oldali járdaszakaszok időszakos lezárásra kerülnek. A Szent István tér ÉNy-i sarkánál szegélyátépítés miatt sebességkorlátozás és útszűkület kerül bevezetésre. A Nagy-Flórián utca az aszfaltozási munkák idején az autós forgalom elől lezárásra kerül. A Lánc utcai körforgalom északi ági átkelőjének átépítésekor sebességkorlátozás és útszűkület lesz.

További híreink

Legfrissebb galériák