Újabb IMS-iskolát újít fel a város

2013. október 4.

Az Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda felújítását követően idén a második IMS-iskola átépítésébe kezd Pécs. 600 millió forintot költenek majd a TVT-re, amely nem csak biztonságos lesz jövő őszre, de a legmodernebb körülmények között fogadja majd a diákokat és tanáraikat.

A Testvérvárosok Terei Általános Iskola (TVT) 1983-ban épült, azóta magas szintű oktatás folyt az intézmény falai között. Az iskolában végzett tanulók 85-90%-a érettségit adó középiskolában tanult tovább, ahol jól megállták a helyüket. Az elnyert DDOP-s pályázatnak köszönhetően 2013 nyarán az iskola ideiglenes helyre költözött, a 2013/2014-es tanév a felújításról szól majd a TVT épületében.


- Mint számos problémát, ezt a helyzetet is örökölte az új városvezetés 2009-ben, hiszen 2008-ban három (IMS-szerkezettel épült) iskola vált egyszerre életveszélyessé – magyarázza Csizi Péter.
Pécs alpolgármestere hozzátette, nem hátráltak meg a probléma elől, hanem megoldották azt.


- Nagyon sok munkát és energiát fektettünk abba, hogy sikerüljön pénzt szerezni az Illyésre és a TVT-re is, hogy a gyerekek, illetve a kertvárosiak visszakaphassák az iskoláikat. Örülök, hogy sikerrel jártunk, idén a második IMS-iskola teljes átépítésébe kezdünk. A TVT Pécs egyik legmodernebb iskolaközpontja lesz jövő tanévre, mire elkészülünk – mondja Csizi.


A Nyertes pályázatot készítő Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezetője közölte, DDOP-3.1.2/C-13 kódszámú, Oktatási intézmények fejlesztése című pályázaton sikerült közel 600 millió forintot szerezni a projekthez, amely így nem terheli meg Pécs költségvetését.


- Elvégezzük a szerkezeti megerősítést, kicseréljük a nyílászárókat, az épület utólagos külső hőszigetelését is elvégezzük, építünk liftet és akadálymentesítjük a teljes ingatlant. Ezek mellett a tantermeket összekötő falak hangszigetelését, a főzőkonyha tálalókonyhává történő átalakítását, mozgáskorlátozott parkoló kialakítását, a belső burkolatok cseréjét, a felülvilágító kupolák egy részének szerkezeti okokból történő megszüntetését, másik részük cseréjét, a teljes gépészeti felújítást és a sportudvaron található kosárlabdapálya felújítását is megcsináljuk – sorolja az igen hosszas feladatlistát Merza Péter.


Kővári János, a körzet országgyűlési képviselője szerint az átépítés egyik legnagyobb érdeme az lesz, hogy az épület egésze hosszútávon is fenntarthatóvá válik, gazdaságos lesz a működtetése.
-  Az IMS technológiájú szerkezet felújításával az épület fenntartható lesz. Az akadálymentesítés következtében az esélyegyenlőséget is biztosítani lehet, és az új nyílászárók miatt energiahatékony lesz az épület – magyarázza Kővári.
 

A tervek szerint a TVT átépítése idén november végén, december elején kezdődik el és várhatóan jövő szeptemberre fog befejeződni.

További híreink

Legfrissebb galériák