Félmilliárdos csatornafejlesztés Pécsett

2013. október 14.

Pécs elkötelezett és komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy fejlessze a helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszereit. Az Önkormányzat felkérésére a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. sikeresen pályázott, így a DDOP pályázaton csaknem félmilliárd forintot nyert a város csatornafejlesztésre.

Pécs évtizedek óta küzd csapadékvíz elvezetési problémákkal, melyek a helyszíneken élő lakosoknak komoly problémát jelent mindennapi életükben. Pécsett túlterheltek az É-D irányú csapadékvíz levezető főgyűjtők, a K-Ny-i védelmi vonalat szolgáló csapadékvíz elvezető rendszer pedig hiányos. Nagyobb záporok esetén nem lehet szétosztani a lezúduló csapadékvizeket a kevésbé túlterhelt főgyűjtőkre, ezért bizonyos kritikus helyeken elöntések tapasztalhatók.
Pécs most félmilliárd forintot költ arra, hogy azokon a területeken is kiépítse, fejlessze a csapadék csatorna hálózatot, ahol erre szükség van, esetleg, ahol eddig nem volt csatorna.
 

A közel 500 millió forintból Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. menedzselésével elvégzi többek között a Pécsi- és az Öreg-Tettyei- és a Nagypostavölgyi-vízfolyás mederkotrását, új árkot épít Hirden a Zámor utcában, vízelvezető hálózatot valósít meg Kopács-Laskó utcában. A projekt keretében a város kitakaríttatja és partfallal erősíti meg az Éger közben lévő medret. A projektnek köszönhetően a város kritikus pontjain hordalékfogók kerülnek megépítésre (pl.: Székely Bertalan út, Ady Endre utca, Donátusi és Bálicsi út).
A fejlesztésnek köszönhetően Pécs korszerűsíti az Ágoston tér vízelvezetését, a város kitisztítja a projekt során a MÁV- és Új-Füzes árkokat, valamint a Rigóder utcai árokrendezés és a Lepke u.-Donátus köz felszíni vízelvezetése is megoldódik.
 

A projekt első lépése 2013 őszén a Támogatási Szerződés megkötése és a hozzá kapcsolódó dokumentáció előkészítése, melyet követően kerülhet sor a kiviteli tervek és a kivitelező beszerzésére. A kivitelezési munkálatok előreláthatólag jövő év tavaszán indulhatnak meg.
 

A projekt illetékes nyilatkozattevője Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről Nagy Csaba alpolgármester.

További híreink

Legfrissebb galériák