Diszkóból lett sok milliós közösségi központ

2013. november 15.

Nem csak a Balokányliget újult meg, hanem az egykori, igen népszerű Pepita épülete is. A hajdani diszkóból közösségi központot alakított ki a város - erre mintegy 40 millió forint pályázati pénzt nyertek. A két szintes, tetőteraszos épületben több tucatnyi érdekes és hasznos programmal, tanácsadással és szabadidős lehetőségekkel várják mostantól a pécsieket.

Kívül-belül teljesen átalakult és megújult a Pepita a Balokányligetben. Az évekig elhanyagolt, romos és elhagyatott épületből 21. századi közösségi központot épített a város, ahol a legmodernebb és legkényelmesebb körülmények között várják a pécsieket.

- Régi tervünk volt, hogy a pécsi hagyományokhoz méltó körülményeket alakítsunk ki a Balokányligetben. Lelkes civil közösségek segítségével tettük rendbe, gondozzuk és ápoljuk a parkot, illetve most sikerült teljesen felújítani és átépíteni a Pepitát is, amelyre rá sem lehet ismerni - magyarázza dr. Hoppál Péter, a környék fideszes önkormányzati képviselője.

Szerinte ez a most elkészült közösségi, szolgáltató központ az önkéntességre, a közös értékekre, a nyitott társadalom eszméire és gyakorlataira építi a helyi összefogást.

A Pepita átépítéshez szükséges mintegy 40 640 000 forintot pályázaton nyerte el Pécs, a munkák csaknem 1 évig tartottak.

- Az alsó szinten egy 90 m2-es közösségi teret alakítottunk ki - magyarázza Merza Péter, a nyertes pályázatot író Pécs Városfejlesztési Nzrt. vezetője. - Itt kapott helyet egy olvasóterem, egy információs tér, egy büfé, valamint a mozgáskorlátozottak számára is használható mellékhelyiségek.

Merza Péter szerint elsősorban itt lesznek majd azok a közösségi szolgáltatások is, amelyek helyet kaptak az épületben.

- A felső szinten, vagyis a galérián 2 db 27 m2-es irodát és egy tárgyalót alakítottunk ki, valamint egy csaknem 100 négyzetméteres tetőteraszt. A beköltöző civil szervezetek irodái lesznek itt, míg a különböző programokat, szolgáltatásokat az alsó szinten végzik majd - magyarázza az igazgató.

Egyszerre féltucat program lebonyolítására alkalmas az épület, sőt a külső, lenti terasznak köszönhetően akár szabadtéri előadásoknak, rendezvényeknek sincs akadálya.

- Mint mindig, most is a legfontosabb vezérelvünk az volt, hogy a pécsieknek olyan hasznos, közösségi programokra, előadásokra, illetve kikapcsolódásra alkalmas teret építsünk, ahol nem csak jól érezhetik magukat egy kulturált és modern környezetben, hanem hasznosan tudják eltölteni az idejüket - mondja Csizi Péter, Pécs alpolgármestere. - Úgy hiszem, ez sikerült és remélem, hogy mind többen fogják majd felfedezni maguknak az újjáépült Pepitát és az itt elérhető szolgáltatásokat. Mindemellett köszönet illeti azokat a civil szervezeteket is, amelyek itt tevékenykednek, hiszen az ő munkájuk sokat jelent a közösségnek és a városnak is.

Mint azt Merza Péter elmondta, a közösségi programok szervezését a Tetty-Hely Ifjúsági Egyesület fogja össze.

- 13 fajta szolgáltatás és 35 rendezvény már biztosan lesz az épületben a következő időszakban. Különösen fontos feladat még, hogy egy jól működő önkéntes hálózatot alakítsunk ki a civilek segítségével, amely lehetőséget teremt arra, hogy az elhanyagolt városrészi területeket a lakossági csoportok „örökbe fogadják”, gondozzák. Ilyen terület volt maga a Balokány is, ahol rendszeresen tartunk önkéntes társadalmi akciókat, gondozzuk a területet, ültetünk új növényeket. Ennek az egész programnak tehát nem csak az adott terület rendbetétele volt a célja, hanem a közösségi dinamika erősítése, a társadalmi elkötelezettség motiválása is - magyarázza Merza.

A közösségi központ szolgáltatásairól, a különféle rendezvények időpontjairól és témáiról az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni:

Tett-Hely Ifjúsági Egyesület
7624 Pécs, Szent István tér 17.
tetthely.egyesulet@gmail.com
tetthelyegyesulet.mlap.hu

Ezzel várják a pécsieket

Vadvirág Egyesület: Biotermesztés

Mecsek Egyesület: Zöld oktatás/konzultáció;

Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány: Belső és külső kommunikációs tanácsadás

Tegyünk Egymásért Egyesület: Irodai szolgálat

Ifjúsági Unió: IT mentorálás

Európai Gondolatok Egyesülete: Felnőttképzési tanácsadás; Szakmák bemutatása

Vasasért Egyesület: Pénzügyi Tanácsadás civil szervezeteknek

Tett-Hely Ifj. Egyesület: Életvezetési tanácsadás

Pécsi Zöld kör: Környezetvédelmi tanácsadás; Zöld könyvtár; Szakmai képzések, műhelymunkák; Zöld szolgáltatóház

További híreink

Legfrissebb galériák