PONT NEKED! – az országos dohányzás-leszoktatás Baranyában is kezdetét vette

2014. január 13.

2013 decemberétől Pécsett, Szigetváron és Komlón már bárki kérhet segítséget a dohányzás leszokást támogató pontokban ahhoz, hogy végleg megszabaduljon a nikotinfüggőségtől. A mintegy 15 millió forintból megvalósuló TÁMOP projektet 4 baranyai tüdőgondozó valósítja meg. A pályázat projektmenedzsment szervezete a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.

Magyarország Kormánya az elmúlt években olyan népegészségügyi programot hajtott végre és olyan intézkedéseket, jogszabályokat hozott, amelyek egyik központi témája a dohányzás elleni harc, a hazai dohányosok számának jelentős csökkentése.

Ennek a törekvésnek az egyik mérföldkövét jelenti, hogy a TÁMOP 6.1.2-13/1 program keretében - a már működő tüdőgondozók alapjain - dohányzás leszokást támogató pontok jöttek létre szerte az országban.

Baranya megyében összesen 4 egészségügyi intézmény kapcsolódott a hálózathoz: főpályázóként Pécs MJV Egyesített Egészségügyi Intézmények Igazgatósága (EEI), konzorciumi partnereként pedig a Pécsi Tudományegyetem, a Komlói Egészségcentrum és a Szigetvári Kórház. Feladatuk, hogy csoportos foglalkozások szervezésével, szakszerű tanácsadás biztosításával segítsék a leszokni vágyó lakososokat abban, hogy függőségüktől megszabaduljanak. Az előkészítő tevékenységek után 2013. 12.01-től Pécsett, Szigetváron és Komlón is megnyíltak a leszokást támogató pontok.

Csizi Péter, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere fontos lépésnek tartja, hogy a dohányzás elleni harcban Baranya megye is aktívan részt vesz. Mint elmondta, Pécs városa az elsők között nyújtotta be a pályázatát, majd a támogató döntés ismeretében az elsők között is kezdte meg azt. Ez is mutatja, hogy Pécs és Baranya egésze elhivatott abban, hogy összefogással és közös munkával egy egészségesebb, erősebb Magyarország épüljön.

Mácsainé Németh Erzsébet, a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények igazgatója elmondta, hogy a közeljövőben Pécs, Komló és Szigetvár térségre kiterjedő, intenzív tájékoztató kampány veszi kezdetét, amelynek keretében a lakosság plakátokon, szórólapokon keresztül, valamint a helyi ingyenes újságokban ismerkedhet meg a leszokást támogató program részleteivel, a helyben elérhető tanácsadási időpontokkal.

Az országos dohányzás leszokást támogató programról bővebb információk:
http://www.leszokaspont.hu

A baranyai tanácsadási helyszínek elérhetőségei:
Pécs – Egyesített Egészségügyi Intézmények Igazgatósága
7626 Pécs, Lánc u. 12.
Tel.: 72/523-700

Pécsi Tudományegyetem
7621 Pécs, Rákóczi út 2.
Tel.:72/533-133/366

Komlói Egészségcentrum
7300 Komló Majális tér 1.
Tel.: 72/582-340 550 mellék.

Szigetvári Kórház
7900 Szent István ltp. 7.
Tel.: 06 70/557-5089 vagy 06 30 867-0924

További híreink

Legfrissebb galériák