Megkezdődött a szerb ortodox kápolna építése

2014. február 26.

Az Értékes Pécs projekt keretein belül 2014 februárjában indult meg a szerb ortodox kápolna és harangtorony építése a Zrínyi utcában.

A sajtótájékoztatón a megjelenteket Pantelic Lukijan püspök és Gálity Vojiszláv püspöki helynök köszöntötték a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye nevében. Elmondták, hogy Egyházuk számára kiemelt fontossággal bír az Értékes Pécs projekt keretében megvalósuló kápolna és harangtorony. Az egyházi vezetők beszédükben kiemelték, hogy a projekt megvalósulását nem csak a magyarországi szerbek kísérik kiemelt figyelemmel, hanem az anyaország is, melyet jól jelképezet Lepša Štulić követ-tanácsos asszony rendezvényen történő részvétele is.

Szerbia budapesti nagykövetét képviselő, Lepša Štulić hangsúlyozta, hogy Pécs városa az Értékes Pécs projekt megvalósításával ismételten bebizonyította, hogy rászolgált az Európa Kulturális Fővárosa címre, valamint örömét fejezte ki, hogy a „Pécs, a kultúra városa” és „Pécs, a határtalan város” szlogenek megvalósítása érdekében a városvezetés személyesen és cégein keresztül is kiemelten segíti a vallási és nemzetiségi értékek bemutatását. A diplomata beszédében példaértékűnek és feltétlen támogatandó kezdeményezésnek nevezte az Értékes Pécs projekt keretében megvalósuló vallási és kulturális összefogást.

Dr. Hoppál Péter az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke kapcsolódva Lepša Štulić követ-tanácsos asszony beszédéhez elmondta, hogy a város kiváló partnerre talált a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyében, valamint az országos és helyi szerb önkormányzatban. A városvezető az Értékes Pécs egyik legkiemelkedőbb projektelemének nevezte a kápolna és harangtorony felhúzását, mely, mint mondta „nem mindennapi a XXI. században”. A bizottsági elnök beszédében kitért arra, hogy az új kápolna önmagában is külön turisztikai értéket jelent majd, azonban a projektnek köszönhetően nem csak építésre, hanem egy kiállítás kialakítására is sor kerül. Dr. Hoppál Péter zárásként kifejtette, hogy a kiállítás, - melynek keretében 25-30 ikonosztáz kerül bemutatásra - , a keresztmetszetét mutatja be a XVIII-XIX. századi szerb ortodox művészeti világnak, az alkotások hűen tükrözik nemcsak a mély vallásosságot, de a korabeli ábrázolási szokásokat, sajátos motívumokat is.


A munkaterület bejárása során Gálity Vojiszláv püspöki helynök elmondta, hogy az Egyház különlegesen nagy várakozással tekint a jövő év elején esedékes átadásra, melyre reményeik szerint Szerb Ortodox Egyház teljes vezetősége ellátogat majd.

Dr. Merza Péter a projekt menedzsment feladatait ellátó Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kivitelezés összesen nettó 69 millió forintból valósul meg, a munkálatok egy évet vesznek igénybe.

További híreink

Legfrissebb galériák