Ünnepélyes keretek között adták át a Pécs új kerékpárútját

2014. március 31.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat vezetői 2014. március 30-án számtalan programmal és közös kerékpározással egybekötött ünnepélyes záróünnepség keretében adták át, Pécs új, 3,2 kilométer hosszúságú kerékpárútját a város polgárai számára.

Dr. Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy Pécs város közlekedésfejlesztési törekvései és tervei már nem csak a buszpark megújításában és a tömegközlekedési rendszer megreformálásában öltöttek szemmel láthatóan képet, hanem egy környezetbarát, gyors és egészséges közlekedési módnál is, a kerékpározásnál is láthatóvá váltak. A város vezetője elmondta, hogy az Ifjúsági úti kampusz és a Zsolnay Kulturális Negyed között 3,2 kilométer hosszúságú útvonal, kerékpárral teljes egészében átjárhatóvá teszi a tágabb értelemben vett „belvárost”. A polgármester beszéde zárásaként kifejtette, hogy a most kialakított kerékpárút az első lépés Pécs város kerékpárhálózatának fejlesztésében, de a közeljövőben számos további beruházás várható, hiszen az útvonal mentén most átadott 50 kerékpártámasz mellé, a közbeszerzési eljárások sikerének függvényében akár már júniusban újabb 300 darab kialakítására kerülhet sor, mely jelentős mértékben megkönnyíti majd a kerékpárosok életét.

Dr. Hoppál Péter Pécs város Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy Pécs számára rendkívül fontos az egészséges életmód, a napi mozgás eszméinek népszerűsítése és előtérbe helyezése. Mint mondta a megvalósított kerékpárút ennek egy kiváló eszköze lehet, hiszen segítségével egyre több ember számára válik elérhetővé a munkahelye, iskolája vagy éppen az ügyintézés céljából elérendő hivatal. A bizottsági elnök külön kiemelte, hogy az útvonal egyetemi kampuszokat köt össze, mint mondta „ebből is jól látható, hogy a város számára milyen fontos az ifjúság, az új generáció és az egyetem intézménye”

Az ünnepélyes szalagátvágás során Dr. Páva Zsolt elmondta, hogy a Pécs-Egyetemvárosi kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése című projekt mintegy 85 millióból valósult meg, melyhez a Magyar Kormány és az Európai Unió 77 millió forintot biztosított.

A szalagátvágást követően Nagy Csaba alpolgármester ismertette a kerékpárút útvonalát és dr. Páva Zsolt jövőbeni fejlesztésekhez kapcsolódó gondolataihoz csatlakozva elmondta:
„A város 100%-os tulajdonában álló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. szakértők bevonásával őszre elkészíti azt a XXI. század minden kihívásának megfelelő, Pécs kerékpárosainak készülő mobilapplikációt, mely segítségével a felhasználók többek között megadhatják aznapi útvonalukat, ezzel is hozzájárulva a jövőben fejlesztendő kerékpárhálózat nyomvonalának kijelölését.” 

A Zsolnay Negyedben Nagy Csaba alpolgármester és Márta István igazgató köszöntötte a 250-300 kerékpárost. Beszédében Nagy Csaba kifejtette, hogy nagy boldogság számára a most átadott kerékpárút, melynek a Zsolnay Negyedtől Nagyárpádig tartó folytatását 2014 nyarán kezdik el megtervezni. Márta István a Zsolnay Negyed igazgatója miután üdvözölte a kerékpárosokat elmondta, nagy öröm számára, hogy az EKF idején megkezdett kerékpárút a fejlesztésnek köszönhetően teljes egészében befejeződött, ezzel is javítva a Negyed kerékpáros megközelíthetőségét. Zárásként Nagy Csaba alpolgármester megköszönte a pécsiek projekt kivitelezése során tanúsított türelmét, és kérte a város lakóit, hogy lehetőleg minél többen használják a város új kerékpáros útvonalát.

Az átadó ünnepség keretében a Zsolnay Kulturális Negyedben számos program várta a résztvevő kerékpárosokat: kerékpárszerviz, kreatív foglalkozás, spinning, szűrővizsgálat, nyereménysorsolás és koncertek.

További híreink

Legfrissebb galériák