Ünnepélyes alapszentelés a szerb kápolnánál

2014. május 28.

Az Értékes Pécs projekt keretein belül 2014 februárjában indult meg a szerb ortodox kápolna és harangtorony építése a Zrínyi utcában.

Az ünnepélyes alapszentelésen, melyet Pantelic Lukijan a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke és Gálity Vojiszláv püspöki helynök celebráltak a Magyar Kormány képviseletében Dr. Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint Dr. Fedor Tibor az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatok Államtitkárság főosztályvezetője vettek részt. A Szerb Köztársaságot Rade Drobac budapesti nagykövet képviselte. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről dr. Páva Zsolt polgármester, Nagy Csaba alpolgármester vettek részt az alapszentelésen.

Az alapszentelés során a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye vezetői kiemelték, hogy a nettó 69 millió forintból megvalósuló kápolna és harangtorony, valamint a kialakítandó kiállítótér kiemelten fontos számukra, és boldogok, hogy Pécs Megyei Jogú Önkormányzatában és a tulajdonában álló cégekben (Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.), a 3 egyházi partnerben (Belvárosi és Kertvárosi Református Egyházközség, Pécsi Zsidó Hitközség) kiváló partnerre találtak álmaik megvalósításához. Gálity Vojiszláv esperes elmondta, hogy büszkék arra, hogy a szerb ortodox kultúrát Pécsett, a kultúra városában is bemutathatják, és így részesévé válhatnak a város kulturális és turisztikai életének.

Gálity Vojiszláv az alapszentelésen tartott beszédében kiemelte, hogy Magyarország, a Magyar Kormány egyedülálló tettet hajt végre Európában, azzal, hogy segítséget nyújt az egyházaknak templomaik helyreállításában, új templomok, kápolnák építésében. A püspöki helynök rávilágított arra, hogy Pécs városának kiemelkedő a szerepe, hiszen nem csak a múltjában dicsekedhet azzal, hogy a város lakói mindig vallási békében éltek egymással, hanem a jelenben is. A vallási vezető elmondta, hogy az Értékes Pécs projekt a jövő vallási együttélésének mintapéldája lehet minden város és minden ország számára.

Gálity Vojiszláv beszéde zárásaként elmondta, hogy Egyházuk, a magyar és anyaországi hívek egyaránt nagy várakozással tekintenek az év végére elkészülő kápolna szentelésére.

Az alapszentelés során a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar és a Szerb Kormányok képviselői közösen helyezték el az időkapszulát a kápolnában, majd minden jelenlévőnek lehetősége nyílt egy marék homokot szórni a kapszulának helyet biztosító urnába.

További híreink

Legfrissebb galériák