ÉRTÉKES PÉCS: „Együtt éltünk – együtt élünk” - A pécsi és baranyai zsidók történetét bemutató állandó kiállítás nyílt a pécsi Zsinagógában

2014. szeptember 19.

A kiállítás országos jelentőségét mutatja, hogy Magyarországon ez az egyetlen olyan zsidóságtörténeti kiállítás, amely egy város hitközségének történetét, a benne élők sorsfordulóit a 18. századi letelepedésüktől napjainkig bemutatja, a tágabb magyarországi gazdaság-, társadalom- és politikatörténeti folyamatokba helyezve. Bizonyítja a történelmi együttélés mindennapjainak közös eredményeit és értékeit, és egyben emléket állít a vészkorszak áldozatainak.

Az Értékes Pécs projekt keretében megvalósuló kiállítás megnyitóján Páva Zsolt polgármester elmondta:


A különféle kultúrák és vallások békés együttélése jellemezte Pécset mindig is, ennek komoly szerepe volt abban, hogy Pécs Európa Kulturális Fővárosa lehetett. Ezt végül sikerre vittük, de ezzel együtt a felelősségünk is nagy. Tovább kell erősítenünk mindazokat a kulturális, vallási, történelmi örökségeinket, amelyek méltán teszik híressé Pécset, de azt szeretnénk, hogy ezek pénzt is termeljenek a városnak - turisztikai vonzerejük miatt. Ezért alakítjuk ki a jövőben azt a Belvárosi Múzeumi Központot is, amely során egy olyan centrum épül ki a város szívében, amely régészeti, néprajzi és helytörténeti kiállításával méltó vonzerő lesz a megújult főtéren.
A kiállítás a zsidók és nem zsidók együttélésének gazdasági, társadalmi, kulturális vonatkozásait, a zsidó hitélet és intézmények működését közérthetően, a szélesebb közönség és diákok számára is befogadhatóvá téve ismerteti meg. A tablók és tabletek tematikus felépítésűek, ugyanakkor időrendben két jól elkülöníthető részre válnak. Az északi lépcsőházban és karzaton 1921-ig mutatják be többek között a betelepedés országos, megyei és helyi folyamatait, a zsidókkal kapcsolatos rendeletek és törvények hátterét, az egyenjogúsításhoz vezető utat, a zsidóságnak az ország magyarosodásában játszott szerepét, a pécsi zsidók 1848-ban és az első világháborúban játszott szerepét. A déli karzaton és lépcsőházban többek között a pécsi polgári életjeles zsidó egyéniségeivel, családtörténetekkel, az oktatás kiemelkedő szerepével ismerkedhetnek az érdeklődők. A középső karzaton és az átjárókban a a zsidó mindennapok és ünnepek, az élet nagy fordulói láthatók.

További híreink

Legfrissebb galériák