A pécsi piacok fejlesztése a cél – megvalósítási szakaszába lépett az URBACT Markets

2015. március 2.

A megvalósítási szakaszába lépett a helyi termékeket, az egészséges étkezést, valamint a helyi termelők és a városi közösségek közötti kapcsolatok kialakítását támogató program Pécsett. Az URBACT Markets elnevezésű, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott projekt célja, hogy újra felelevenítse a piacokat, ezáltal élénkítve a turizmust és a gazdaságot.

Az URBACT Markets projekt első szakasza 2012 májusában indult London, Torino, Suceva, Plodviv és Barcelona részvételével és egy, a piacok jelenlegi helyzetét bemutató tanulmánnyal zárult. Ebből kiderült, hogy a piacoknak kiemelkedő szerepük van a városok megújításában, a fenntartható gazdasági fejlődésben, az egészséges életmóddal összefüggő helyi kínálati lánc rendszerében, valamint a gazdasági jólét fejlesztésében és a munkahelyteremtésben egyaránt. 
A projekt része az „URBACT Európai tapasztalatcsere és tanulási programnak”, mely a városok közötti tapasztalat és tudás megosztás lehetőségével támogatja a fenntartható városfejlesztést. A projekthez 2013 januárjában a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. is csatlakozott - Barcelona, London, Torino, Suceava, Dublin, Toulouse, Wroclaw és Attica képviselői mellett. Ez kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a partnervárosok piacainak működéséből kiindulva olyan akciótervet valósítsanak meg a városunkban, mely javítja a helyi foglalkoztatást, valamint hozzájárul a belváros további megújításához. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap segítségével, több mint hatvanezer euróból megvalósuló projekt végére Pécs városa rendelkezni fog egy, az összes piacának fejlesztésére vonatkozó akciótervvel, mely érinti a vásárcsarnokot, a Vásárteret és a Búza téri piacot egyaránt.
Jelenleg a projekt többi résztvevőjétől származó tudásanyag alapján készített fejlesztési terv véglegesítése zajlik, melyben egy, a piacokat összefogó közös arculat és működési szabályzat kidolgozása, valamint egy, a helyi termékeket összefogó védjegyrendszer megalkotása szerepel. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vásárlók számára megkülönböztethetővé és könnyen felismerhetővé váljanak azok a helyszínek, ahol garantált minőségű, helyi termékeket vásárolhatnak. A projekt segítségével átalakított piacok tökéletesen illeszkedni fognak a „SMART” városok elnevezésű új Európai stratégiához, és közeljövőben látványosságként és gazdasági egységként is kiválóan funkcionálnak majd.
További információt a projektről a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-től kérhetnek, a varosfejlesztes@pvfzrt.hu e-mail címen.

További híreink

Legfrissebb galériák