Pécsi Haditechnikai Park kialakítása a Tüskésréten

Pécs turisztikai kínálata és infrastruktúrája az elmúlt 10 évben páratlan fejlődésen ment keresztül, a város közterületei felújításra kerültek, új látványosságok jöttek létre (Cella Septichora, Zsolnay Kulturális Negyed, Kodály Központ), a korábbi idegenforgalmi vonzerő alapját képző helyszínek megújultak (Állatkert, Múzeum utca).

Pécs a fejlesztéseknek köszönhetően egyre jelentősebb szerepet tölt be mind a belföldi, mind a külföldi turizmusban, azonban a város célja, hogy kínálatát tovább fejlessze annak érdekében, hogy az idegenforgalomból befolyó közvetlen és közvetett bevételeit növelni tudja, valamint, hogy a kereslet növelésével hozzájáruljon a helyi gazdaság növekedéséhez.

A város a jelenlegi turisztikai eredményeit elsősorban turisztikai célú funkcióbővítő városrehabilitációs projekteken keresztül valósította meg, ám az Állatkert modernizálásával, és a Misina tető felújításának előkészítésével megkezdte az olyan populáris vonzerők fejlesztését, amelyek kiegészítik a város idegenforgalmi kínálatát. A fejlesztések célja, hogy a turisták minél több kínálati elem közül választhassanak, a városban fellelhető látványosságok, attrakciók az egész család igényeit kielégítsék. A populáris turisztikai elemek fejlesztésén keresztül Pécs növelheti a vendégéjszakák számát ezáltal, és a kapcsolódó idegenforgalmi bevételeken keresztül fejlesztve a város gazdaságát.

Pécs célja, hogy turisztikai kínálatát a fenti irányvonalak szerint népszerű, minden korosztály számára érdekes attrakcióval bővítse, mely egyszerre kínál:

  • családi vonzerőt és kaland jellegű szórakozást,
  • kiegészíti az Állatkert és a Misina tető által kínált élményeket,
  • országosan kevés versenytárssal rendelkezik,
  • hozzájárul Pécs fejlesztéséhez.

A fenti céloknak mentén a turisztikai szervezetekkel történt egyeztetéseket követően a város egy haditechnikai élménypark létrehozása mellett döntött.

A haditechnikai élménypark országosan egyedülálló módon mutatja be a Magyar Honvédség szárazföldi, légi és légvédelmi technikáját alapvetően az 1950-es évektől az 1990-es rendszerváltozás idejéig. A haditechnikai park egyszerre kínál és biztosít turisztikai vonzerőt az eszközök bemutatása révén, oktatási-nevelési-tájékoztatási funkciót az eszközökhöz kapcsolódó információs felületek révén, programokat-táborozási lehetőséget a terület adottságai a tervezett programok és eszközök jelenléte révén és országosan egyedülálló funkciót annak kapcsán, hogy a haditechnikai parkban megteremtjük a lehetőségét az eszközök kipróbálására, élményszerű megismerésére.

A helyszín kapcsán a város számára olyan nagy terültre van szükség, amely domborzatilag megfelelő és közel található a városmaghoz.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 261/2014. (09.25.) számú határozatával fogadta el az Integrált Településfejlesztési Stratégiát (ITS), melyben többek között a turisztikai fejlesztések, és azok gazdasági hatásai is hangsúlyos szerepet kapnak, csakúgy, mint városszerkezeti és városfejlesztési szempontból a Tüskésrét fejlesztése, hasznosítása.

A Tüskésrét fejlesztése a 2014-ben elfogadott IVS és a városfejlesztési koncepció kiemelt célja, tekintettel arra, hogy a belvároshoz (illetve az EKF létesítményeihez, a Zsolnay Negyedhez és a Kodály Központhoz) igen közel jelentős nagyságú kihasználatlan terület áll rendelkezésre, amely lakófunkcióra, illetve a talajmechanikai adottságok miatt ipartelepítésre csak korlátozottan alkalmas.

Ehhez a folyamathoz kitűnően illeszkedik az a fejlesztési program, amely a Tüskésréti tó szabadidős fejlesztését tűzte ki célul, melynek első lépéseként megvalósult a wakeboard pálya, a futópálya, a játszótér, illetve a többi kiszolgáló szabadidős funkció.

A terület fejlesztésének második lépése a megkezdett sport és kikapcsolódási funkció fejlesztését tűzte ki céljául. A cél elérése érdekében Pécs városa a TOP 6.3.2-15-ös számú „Zöld Város” pályázati felhívás keretében pályázatot nyújt be.

Tekintettel arra, hogy Pécs megkezdte a Tüskésrét tematikus fejlesztését, valamint, hogy a területen méretéből fakadóan még számos attrakció elhelyezhető a város úgy döntött, hogy a Pécsi Haditechnikai Park helyszínét itt jelöli ki. A tüskésréti helyszín országosan is egyedülálló versenyelőnye lesz a Pécsi Haditechnikai Parknak, azzal, hogy egy nagyváros közepén, mégis valódi terepi körülmények között, történelmileg megalapozott módon egy kimagaslóan széles turisztikai vonzerővel bíró palettát egészít ki, amely tematikájánál fogva alapvetően nem konkurenciája akár a kulturális turisztikai vonzerőknek, akár pl. az állatkertnek.

A mintegy bruttó 286 millió forint összköltségvetésből megvalósuló projekttel tehát Pécs szívétől alig egy kilométerre létrejön egy akár egész napos élményt kínáló, gyermekbarát turisztikai attrakció, mely tökéletesen beilleszthető a városi idegenforgalmi mixbe.

Pécsi Haditechnikai Park kialakítása a Tüskésréten , TOP-6.1.4-15 -PC1-2016-00004
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Pályázat banyújtása 2016. augusztus 16.
Támogatási szerződés aláírása 2016. december 13.
Projektkezdés 2016. december 13.
Projektzárás 2018. április 30.
Elszámolható projektköltség 286 000 000 Ft
Igényelt támogatás 286 000 000 Ft
Megítélt támogatás 286 000 000 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 286 000 000 Ft