A pécsi „Világörökségi Negyed” fejlesztése

Pécs az elmúlt években, évtizedben számos pályázat keretében fejlesztette turisztikai infrastruktúráját, annak érdekében, hogy a város turizmusban és kulturális iparban meglévő lehetőségeit minél jobban kihasználhassa, és ezáltal Pécset az ország és a régió legkiemelkedőbb kulturális turisztikai célpontjává tegye, valamint a város idegenforgalmán és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokon keresztül befolyó jövedelmét növelje.
A világörökségi gondnok feladatát betöltő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. elkészítette a világörökségi területre vonatkozó ún. Kezelési Tervet, amelyben részletesen összegzésre került, hogy mely síremlékek esetében milyen beavatkozás szükséges (látogathatóvá tétel, restaurálás). A Kezelési Tervben megfogalmazott elvárások teljesítése a feltétele a világörökségi cím hosszútávú meglétének.

2023. május 11-től a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. a terület világörökségi gondnoka.

A Pénzügyminisztérium által meghirdetett „Világörökségi helyszínek fejlesztése” tárgyú GINOP-7.1.6-16 kódszámon meghirdetett pályázati felhívás lehetőséget biztosít az alábbiakra:

1. A meglévő attrakciók jelentős mértékű fejlesztése (Cella Septichora, Ókeresztény Mauzóleum).
2. A feltárt, de be nem mutatott sírkamrák látogathatóvá tétele (Apáca utca 8.).
3. A Kezelési Tervben rögzített restaurálási feladatok elvégzése.

A fentiek érdekében a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a Pécsi Városfejlesztési NZrt. bevonásával az alábbi fejlesztési koncepciót dolgozta ki:
A fejlesztés elemei:

1. Cella Septichora:
A Cella Septichora Látogatóközpont 2006-ban került átadásra. A GINOP-7.1.6 terhére megvalósuló fejlesztésben alapvetően 3 igény érvényesül egyszerre:
- Turisztikai igények: Az idegenforgalmi igények kielégítése érdekében a teljes Látogatóközpont vonatkozásában fejlesztésre kerülnek az interaktív tartalmak, az élményt fokozó elemek, melyek közül kiemelendő a korhű animációk, a visual guide, a virtuális időkapszula játék.
- Üzemeltetési igények: A fejlesztésben megjelennek az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. igényei, melyek a gépészeti, villany rendszer megújítására, valamint a beázások megszüntetésérre fókuszálnak. A gépészeti rendszer úgy kerül kialakításra, hogy a kiemelkedő egyetemes értékek védelme hosszú távon megvalósulhasson.
- Régészeti igények: Az értékek védelme mellett a pályázat keretein belül megvalósulnak a Kezelési Tervben előírt restaurálási munkák is.

2. Ókeresztény Mauzóleum:
Az Ókeresztény Mauzóleum esetében kiemelt cél, hogy az egyedülálló emlék vonzóbbá váljon a turisták számára, ennek érdekében az interaktív fejlesztések mellett megvalósul a fogadóépületének fejlesztése, valamint a déli támfal elbontása és a műemlék Szent István tér felőli megnyitása, egy lankás útvonal segítségével.

3. Apáca utca 8.:
Az itt található sírkamrák a pályázat keretében elvégzett felújítási munkák eredményeképpen válnak látogathatóvá. A fejlesztés a látogathatóvá tételen túl interaktív elemeket is tartalmaz.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint a kulturális örökség védelméért felelős minisztérium „Pécs (Sopianae) ókeresztény temetőjét” 2023. május 10-én a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. világörökségi gondnoksága alá helyezte.

A kivitelezés során a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum és az Apáca utca 8. szám alatt található sírkamrák vonatkozásában építési/kivitelezési és restaurátori munkák valósultak meg, továbbá a projekt eredményeképpen az eddig korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is látogathatóvá váltak.

Az Apáca u. 8. szám alatti épített örökség védőépületeinek felújítása során az ingatlanon a homlokzat felújítása, szigetelési és vízelvezetési problémák megszüntetése, valamint restaurálási munkák valósultak meg.

Az Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítását követően egy színvonalas, fedett információs- és fogadótérbe érkeznek a látogatók, ahol jegyváltásra és ajándékvásárlásra van lehetőségük, valamint innen jutnak le a föld alatti sírkamrához. Itt többek között 1600 éves, hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofág, valamint több különleges falfestmény, például Ádám és Éva bűnbeesésének freskója várja őket. Az új, 66 m2-es alapterületű fogadóteret a levezető lépcső köré alakították ki, amely a meglévő védőépület minimális bontásával járt. Az épület ötvözi a tradíciót és a modern építészetet, a keleti oldalfal kőburkolatán több mint 200 darab lyukat fúrtak, amelyekbe teljesen átlátszó plexi rudakat helyeztek el, s ezeknek köszönhetően napközben a belső térbe természetes fény szűrődik, éjszaka kívülről ad egyedi hangulatot az épületnek. A lapostető modern burkolata mellett üvegtetőt is kialakítottak, amelyből szép kilátás nyílik a Pécsi Székesegyházra is. Az Ókeresztény Mauzóleum, mint turisztikai attrakció vonzerejét növeli továbbá az is, hogy a létesítmény multimédiás élménnyel is bővült, hiszen egy, a mauzóleum történetét bemutató animációs film készült, amelyet folyamatosan kivetítenek a látogatóknak.

Az európai uniós beruházásnak köszönhetően restaurált állapotban látható a Korsós sírkamra, a Cella Septichora és a III., az V., a XIX. és XX. számú temetőépületek. Ezeken a helyszíneken festő- és kőrestaurátori munkákat végeztek a szakemberek. Megújultak a Látogatóközpont légtechnikai berendezései, ezzel együtt a festett sírkamrák egyenletes hőmérséklete és páratartalma is biztosítottá vált.

A projekt fontos eleme a mindhárom helyszínt érintő komplex kiállítás- és multimédiafejlesztés, amely a látogatók részére modern múzeumpedagógiai eszközök, 3D-s filmek, animációk (bemutatva Pécs római kori történetét, a Péter-Pál sírkamrát, a Korsós sírkamrát, az Ókeresztény Mauzóleum történetét, az Apáca utca 8-ban található ikersírt, valamint a temetkezési szokásokat Sopianae északi temetőjében) és egy hatalmas maketten mutatják be az egész ókeresztény temető területét. Az 1600 éves emlékeket a jelen korral a Sopianae rejtett öröksége nevű applikáció kapcsolja össze, amelyben a 6 nyelvű tárlatvezető funkció mellett egy felfedező játék is elérhető. A látogatók VR szemüvegekkel megtekinthetik a Cella Septichora építését, vagy a római kori temetőt barangolhatják be virtuálisan, de egy ókori temetkezési jelenetbe is betekinthetnek. A beruházás során új, kétnyelvű imázskönyv, térkép, örökségpedagógiai kiadvány és 6 nyelven készült új szórólapok és ajándéktárgyak is készültek.

A projekt megvalósítása 2023 novemberében zárult.
 

A pécsi „Világörökségi Negyed” fejlesztése, GINOP-7.1.6-16-2017-00006
Kedvezményezett neve és elérhetősége

NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

1113 Budapest, Daróczi út 3.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Pénzügyminisztérium
1539 Budapest, Pf.: 684

Pályázat benyújtása 2017. szeptember 20.
Támogatási szerződés aláírása 2018. április 16.
Projektzárás 2023. november 30.
Elszámolható projektköltség 923 345 300 Ft
Igényelt támogatás 921 305 300 Ft
Megítélt támogatás 921 305 300 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 921 305 300 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák