Lauber Dezső sportcsarnok energetikai fejlesztése

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 175/2018. (VI. 21.) sz. határozata alapján döntött a Lauber Dezső Sportcsarnok energetikai felújításáról 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. július 25-én nyújtotta be a TOP-6.5.1-16-PC1-2018-00008 azonosító számon regisztrált támogatási kérelmét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a „TOP-6.5.1-16 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése" tárgyú felhívásra.

A Közreműködő Szervezet 2018. november 26-án kelt döntése szerint támogatásban részesítette a pályázatot, amely a Széchenyi 2020 programnak köszönhetően az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 100%-os támogatási intenzitás mellett vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek összege 806 577 000 Ft. A Támogatási Szerződést 2019. január 14-én írták alá. 

A Lauber Dezső Sportcsarnok felújítására indított kivitelezési közbeszerzési eljárás előre nem tervezett okok miatt elhúzódott. A 2019 decemberében indított első kivitelezési közbeszerzési eljárás során beérkezett legkedvezőbb érvényes ajánlat nettó ajánlati ára is meghaladta a rendelkezésre álló fedezet összegét, így az eljárást 2021 januárban eredménytelennek nyilvánították. Ezt követően szükségessé vált a kivitelezés műszaki tartalmának felülvizsgálata, így legközelebb 2022 tavaszán írt ki közbeszerzést a pécsi önkormányzat, ám a nyertes cég pályázatát az ezt elbíráló központi hatóság formai okokra hivatkozva érvénytelenítette. A második helyen végző pályázó viszont 200 millió forinttal drágább ajánlatot adott, amely pluszköltséget a kormányzat nem kompenzált, így PMJV Önkormányzata a második körös pályázatot is érvénytelenítette, amiről 2022. november 29-én döntött a Költségvetési és Gazdasági Bizottság.

Pécs városvezetése ragaszkodott ahhoz, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnok fejlesztése megtörténhessen, ezért a Költségvetési és Gazdasági Bizottság a következő hónapban, 2022. december 6-án hozott döntést az újabb kivitelezési közbeszerzési eljárás elindításáról, amely 2023. június 1-jén eredményesen zárult. Ekkor hirdették ki a kivitelezőt is, akivel Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megkötötte a Vállalkozási szerződést. A Nyertes Kivitelező 2023. június 14-én a munkaterület hivatalos átvételével meg is kezdte a munkálatokat.

A Lauber Dezső Sportcsarnok épület energetikai felújítása és átalakítása keretében 

 • a korszerűtlen külső homlokzati nyílászárókat új, korszerű nyílászárókra cserélik;
 • az épület külső falazataira és tetőszerkezetére hőszigetelés és vízszigetelés kerül;
 • a déli oldalon árnyékolókat és új villámvédelmet alakítanak ki;
 • a küzdőtéri és homlokzati villamos berendezéseket is korszerű LED-es fényforrásokra cserélik.

A beruházás keretében projektarányos akadálymentesítés is történik:

 • a keleti bejárat mellett egy akadálymentesítést szolgáló emelőlapot helyeznek el;
 • egy akadálymentes mosdót alakítanak ki;
 • az infokommunikációs akadálymentesítés is megtörténik.

A felújítás során a központi szellőző rendszert is korszerűsítik, továbbá termosztatikus fejekkel ellátott, új radiátorokat helyeznek el az épületben. A parkolóban 30 KWp teljesítményű napelem rendszert építenek ki oly módon, hogy az árnyékolást biztosítson a parkoló autók számára.

Az Önkormányzat a fejlesztéshez önerőt is biztosít, amelynek segítségével a pályázatból nem támogatható, de az épület korszerűsítéséhez kapcsolódó, további tevékenységek is megvalósulhatnak. Ennek keretében:

 • a meglévő tűzjelző rendszert korszerűsítik, és az újonnan beépítendő hő- és füstelvezető rendszerrel egészül ki a működése;
 • az épület pinceszinti lépcsőházára gépi hő- és füstelvezető rendszert építenek ki;
 • a menekülő útvonalakon a nyílászárókat pánikzárakkal látják el;
 • az épületben menekülő biztonsági jeleket helyeznek el;
 • az irodaépület színezése és a lapostető teljes felújítása is megtörténik;
 • az épület déli és keleti oldalán lévő rossz állapotú aszfaltos parkolókat és járdákat is felújítják.
Lauber Dezső sportcsarnok energetikai fejlesztése, TOP-6.5.1-16-PC1-2018-00008
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazagtósága

Pályázat benyújtása 2018. július 27.
Támogatási szerződés aláírása 2019. január 14.
Projektkezdés 2019. január 23.
Projektzárás 2023. december 31.
Elszámolható projektköltség 806 005 500 Ft
Igényelt támogatás 806 005 500 Ft
Megítélt támogatás 806 005 500 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 806 577 000 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák