Misina tető fejlesztése II. ütem

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának fontos célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, szolgáltatásokat minél több ember megismerhesse. Pécs a meglévő turisztikai kínálatát folyamatosan fejlesztette, azonban a település egyik kiemelkedő attrakciója a Misina-tető és a TV torony fejlesztése nem történt meg.

Tavasztól télig szinte minden időben töretlenül látogatják a Mecseket, így a Misina-tető turisztikai hasznosításához szükséges feltételek kialakítása, fejlesztése kiemelt prioritással bír a város szempontjából.

Jelen projekt keretében a volt Misina Étterem épület komplex felújításának eredményeként egy többfunkciós központ kerül kialakításra, amely négy szinten kínál szolgáltatásokat mind a pécsieknek, mind pedig az ide látogató turistáknak, túrázóknak. Az épületben az alagsorban kapnak helyet a rekreációs tevékenységet végzők számára kialakított helyiségek (öltöző, mosdó, zuhanyzó WC), valamint a csomag- és értékmegőrzők. A földszint az épület legösszetettebb működési zónája lesz, amely a Misina-tető általános turisztikai és rekreációs igényeit szolgálja majd ki.

Négy bejáraton keresztül (négy égtáj irányából) közelíthető majd meg. Ezen a szinten kerül létrehozásra az épület elsődleges közösségi tere: az infopont, az ajándékbolt, a büfé, valamint a szint keleti oldalán árusítással, kölcsönzéssel, valamint szervizszolgáltatással ellátott túra- és sportbolt, ahol kölcsönzési lehetőségek is lesznek. Kisebb rendezvényekhez, vagy közösségi eseményekhez zárt, bérelhető klubterem is létesül a zónában. Az emeleti szint elsődlegesen pihenést, eső elleni védelmet nyújtó, valamint kisebb rendezvényeket kiszolgáló fedett teraszként működik majd, a tetőszinten egy egyedülálló tetőterasz és skybar biztosítja majd az ideérkezők kényelmét.

Az építészeti fejlesztéseken kívül komplett gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítások valósulnak meg az épületben, sor kerül a régi étterem épületét határoló falszerkezetek hőszigetelésére, a külső és belső nyílászárók cseréjére. A beruházás részeként az épület hangosítással, tűzjelző berendezésekkel, vagyonvédelemmel és térfigyelő rendszerrel lesz ellátva. A pályázati követelményeknek megfelelően természetesen teljes akadálymentesítésre is sor kerül.

A Misina-tetőn a természetet még emberközelibbé teszi, a projekt egyedi elemeként épülő acélszerkezetű „lombkorona-stég”. Az attrakció az épület déli homlokzatához kapcsolódóan teremti meg a lehetőséget, hogy a látogatók egy másik látószögből is megismerhessék a környezetet.

A projekt lehetőséget biztosít az épület környezetének rehabilitációjára is, így a fejlesztés során – a helyi lakosság kérésének eleget téve – megújulnak az épületet körülölelő zöld területek is. A központ közvetlen környezetében a gyermekeknek szabványoknak megfelelő játszótér, a felnőtteknek közterületi fitnesz eszközök kerülnek telepítésre, s új sétaútvonalak is létesülnek. A területet délről tájvédelmi, északról Natura 2000 terület határolja, így a környezeti előírásoknak megfelelően füvesítésre, növénytelepítésre kerül sor. 

A pályázati előírásoknak megfelelően 2 db elektromos töltési lehetőséggel ellátott parkoló is létesül a Misinán, továbbá térfigyelő kamerarendszer javítja majd a közbiztonságot és növeli a terület iránti bizalmat a városlakók és a túrázók körében is. A projekt keretében a területen szelektív hulladékgyűjtők kerülnek elhelyezésre. A kerékpárosok igényeit fedett kerékpár szervizpont, mosó és tároló elégíti ki majd.

Misina tető fejlesztése II. ütem, TOP-6.1.4-15-PC1-2022-00005
Kedvezményezett neve és elérhetősége

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Pályázat benyújtása 2022. november 4.
Támogatási szerződés aláírása 2023. március 13.
Projektkezdés 2023. április 3.
Projektzárás 2023. december 31.
Elszámolható projektköltség 1 200 000 000 Ft
Igényelt támogatás 1 200 000 000 Ft
Megítélt támogatás 1 200 000 000 Ft
Támogatás mértéke 100 %
Szerződött támogatás összege 1 200 000 000 Ft

További híreink

Legfrissebb galériák