FÉLMILLIÁRD FORINTOS CSAPADÉK-CSATORNA FEJLESZTÉST HAJTOTTAK VÉGRE PÉCSETT

2015. október 20.

2015 TAVASZA ÉS ŐSZE KÖZÖTT VALÓSULT MEG A DDOP-5.1.5/B-11-2011-0045 KÓDSZÁMÚ, „PÉCS HELYI ÉS TÉRSÉGI JELENTŐSÉGŰ VÍZVÉDELMI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE” CÍMŰ PÁLYÁZAT KIVITELEZÉSE PÉCS VÁROS CSAPADÉKVÍZ ELVEZETÉSI PROBLÉMÁVAL RENDELKEZŐ PONTJAIN.

Pécs az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a csapadékvíz elvezetési problémák elhárítására, a városlakók tulajdonának védelmére, ennek érdekében a város 2011-ben egy kisebb léptékű csapadékvíz elvezetést fejlesztő projektet hajtott végre, melyet követően a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezetésével megkezdődött a pályázat előkészítése. A nyertes projekt kapcsán a 2014-es esztendőben került sor a kiviteli tervek elkészítésre, melyet követően 2015 tavaszán indult meg a kivitelezés- ismertette Girán János alpolgármester.

Az alpolgármester elmondta: Az 517 millió forintból megvalósult projektnek köszönhetően 15 kilométernyi új, illetve felújított csapadékcsatorna készült el, melynek következtében több, mint 130 hektár nagyságú terület vízvédelme oldódott meg. A 2015. október 8-án az utolsó műszaki átadás-átvétel lezárásával befejezett kivitelezés során a város többek között megoldotta a Pécsi- és az Öreg- Tettyei- és a Nagypostavölgyi- vízfolyás mederkotrását, valamint a mederépítését. Megvalósult a vízelvezető hálózat építése a Kopács-Laskó utcákban, valamint új árok építése Hirden a Zámor utcában. A projekt eredményeképpen a város hordalék szempontjából kritikus pontjain új hordalékfogók épültek, ilyen terület például a Székely Bertalan út, Ady Endre utca, Donátusi és Bálicsi út, valamint sor került az Éger-közben lévő meder kitakarítására és partfallal történő megerősítésére is. A kivitelezésnek köszönhetően megoldódott az Ágoston tér vízelvezetése, a MÁV- és Új - Füzes árkok kitisztítása, valamint a Rigóder utca árokrendezése és a Lepke utca - Donátus köz felszíni vízelvezetésese”.

Az alpolgármester az eredmények összefoglalása után a jövőre utalva kifejtette: Örömteli, hogy a város a projektnek köszönhetően a legkritikusabb pontokon meg tudta oldani a vízelvezetést. A városvezetés célja, hogy az új uniós ciklus terhére is egy legalább ekkora volumenű csapadékvíz elvezető rendszer további korszerűsítését szolgáló projektet valósíthasson meg a lakossági és szakmai igények figyelembevételével.

Girán János zárásként elmondta: a városban jelenleg is több olyan munka van folyamatban, amely a csapadék-csatornahálózat fejlesztésével kapcsolatos. Kovácstelepen például egy több éves útkorszerűsítési és csapadékvíz-elvezetés kiépítési program kezdődött el önkormányzati forrásból. Ennek keretében idén több mint 700 méter útpálya és 1200 méternyi járda készült és készül el 60 millió forint önkormányzati forrás felhasználásával. Az idei évi beavatkozás eredményeként 49 ingatlan út és csapadékvíz problémája rendeződött. A 2016-ban további 44 ingatlan helyzetét rendezik hasonló módon a környéken.

Az alpolgármester a jövőt illetően elmondta, további saját forrásból még év végéig 86 millió forintos munka segítségével javítják a Mecsekszentkúti és a Rózsavölgyi utca, a Benczúr utca, a Középdeindol-hegyhát dűlő csapadékvíz-elvezetését, végrehajtják a Magyarürögi vízfolyás rekonstrukcióját, javítják a Pázmány utca csapadékvíz-elvezetését. Girán János szólt arról is, hogy 2020-ig várhatóan további közel 300 millió forintos fejlesztések várhatóan a csapadékvíz-rendszer területén.

További híreink

Legfrissebb galériák