NAGYSZABÁSÚ KERÉKPÁRHÁLÓZAT FEJLESZTÉSI PROGRAM KERETÉBEN VALÓSULHAT MEG KERTVÁROS ÉS A BELVÁROS KERÉKPÁROS ÖSSZEKÖTTETÉSE

2016. december 19.

ALÁÍRTÁK A KERTVÁROS-BELVÁROS KERÉKPÁRÚT MEGVALÓSÍTÁSA CÍMŰ TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSÉT.

322 millió forintot nyert Pécs városa Kertváros és Belváros kerékpáros összeköttetésére – közölte Csizi Péter országgyűlési képviselő.

Csizi Péter tájékoztatása szerint a projekt célja, Pécs város déli településrészének kerékpárosbarát fejlesztése, melynek keretében megvalósul a kertvárosi városrész és a Belváros kerékpáros összeköttetése.

A tervezett kerékpárút egyrészt összekapcsolja Kertvárost Belvárossal, másrészt a beruházás révén a az érintetett városrészekből egyaránt megközelíthetővé válik kerékpárral a tüskésréti szabadidő központ, mely számtalan kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget kínál a városlakók számára a szabadidő aktív eltöltésére.

A város déli részének nincs olyan kerékpáros összeköttetése, mely biztonságos elérést biztosítana a Belvárossal, ezért a projekt alapvető célja a Belváros és Kertváros közötti kerékpáros útvonal megvalósításra kerüljön, mintegy 4500 fm hosszúságban. A tervezett kerékpárút a belvároson keresztül csatlakozik a meglévő egyetemi városi kerékpárút hálózathoz, továbbá a szintén TOP-6.4.1-15 keretében megvalósításra kerülő Zsolnay Negyed – Budai vám kerékpárút révén keleti városrész is elérhetővé válik a kertvárosból.

Csizi Péter a részletekkel kapcsolatban kitért arra, hogy a kerékpárút fő nyomvonala az Apáczai Csere János Körtértől indul a Maléter P. út – Málomi út – Táncsics M. u. – Jegenyés u. – Észak Megyer dűlő – Siklósi út (belső út) – Verseny utca érintésével éri el a Belvárost. A Tüskésréti tó elérését szolgáló leágazás a Táncsics Mihály utcától indul és a Szövetség utca – Faiskola u. érintésével éri el az Árpádi árkot. A kerékpárút építése és kijelölése nagyjából 4500 folyóméter.

A projekt a város által 2016 tavaszán indított átfogó kerékpárhálózat fejlesztési program része, mely során a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. összesen 6 db pályázatot nyújtott be a kerékpárhálózat, valamint a közösségi közlekedési rendszer fejlesztése érdekében, mely kapcsán a Kertváros-Belváros kerékpárút megvalósítása című, TOP-6.4.1-15-PC1-2016-0003 kódszámú 322 millió forint támogatásban részesült.

 

A kapcsolódó tervek még ebben az évben elkészülnek és engedélyezésre kerülnek, melyet követően reményei szerint a kivitelezés 2018 őszére el is készülhet. A projekt nem csak az egészséges életmód, valamint a közösségi közlekedés népszerűsödéséhez járul hozzá, hanem az érintetett városrészek fejlődéséhez is.

További híreink

Legfrissebb galériák