MEGÚJUL AZ URÁNVÁROSI PIAC ÉS A KÖRNYEZETE

2017. január 24.

ALÁÍRTÁK AZ URÁNVÁROSI PIAC FEJLESZTÉSÉT, VALAMINT A KÖRNYEZETÉNEK RENDEZÉSÉT CÉLZÓ PÁLYÁZATOK TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSÉT.

500 millió forintot költ a város a Hajnóczy utcai piac felújítására és környezetének rendezésére. Dr. Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő közleménye.

„Pécs városa az Európa Kulturális Fővárosa pályázat keretében, majd azt követően is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy ne csak a város emblematikus terei, belvárosi turisztikai attrakciói újuljanak meg, hanem azok a városrészi központok is, melyek különösen fontosak az ott lakók számára, kulturális-közösségi találkozási pontként funkcionálnak a helyben élő pécsiek számára. Ebben a folyamatban megújult Kertváros, Uránváros, Pécs-Kelet központja, melyek azóta is sikeresen szolgálják az ott lakókat. A beruházások befejezésével és a fejlesztésekhez kapcsolódó társadalmi tevékenységek során egyértelműen láthatóvá vált, hogy minden városrészben az ott lakó közösségeknek pontos képük van arról, hogy melyek azok a fejlesztések, amelyek egy-egy városrész számára kulcsfontosságúak.

A közelmúltban befejeződött Uránváros Konzultáció keretében szintén kiemelten fontos fejlesztési szükségletként azonosították a lakosok a piac fejlesztését, környezetének rendezését, illetve a zöldfelületek arányának növelését, így Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata felkérte a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, hogy térképezze fel, hogy milyen forrásokból oldható meg a terület komplex szellemű fejlesztése.

A Városfejlesztési Társaság kollégái a pályázat lehetőségek felkutatását követően az uránvárosi piac fejlesztése érdekében a Támogató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program két felhívásra nyújtottak be pályázatot. A „Helyi gazdaságfejlesztés” tárgyú felhívására nyújtották be, „A pécsi uránvárosi piac fejlesztésé” című, nettó 150 millió forint összköltségvetésű projektjavaslatot, míg a zöldfelület fejlesztése és területrendezés érdekében a „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívásra „Zöldfelületi fejlesztések Uránvárosban a 6-os számú főút közlekedési terhelésének csökkentése és a városrész élhetősége érdekében” című, 311 150 000 Ft költségvetésű pályázatot nyújtották be. A két pályázat kapcsán a Támogatási Szerződés megkötése 2016 decemberében történt meg.

A pécsi uránvárosi piac fejlesztésé” című pályázat keretében a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonában lévő piac felújítása, megújítása történik, melynek fő célja, hogy a helyi gazdaságfejlesztési célokhoz illeszkedve a baranyai kistermelőktől a pécsi fogyasztókhoz (a piac vásárlóihoz) megkönnyítse a friss élelmiszer eljutását a rövid ellátási lánc pécsi végpontjának minőségi fejlesztésével. Ennek megfelelően a projekt keretében megtörténik fejújítása a piac fedett elárusítóhelyének, a kapcsolódó kiszolgáló funkcióknak, valamint azoknak az üzlethelyiségeknek, amelyek önkormányzati tulajdonában vannak és profiljuk illeszkedik a rövid ellátási lánc funkcióhoz. A pályázat keretében megújul a csarnoképület, a közösségi kiszolgáló terület (mosdó, wc), a jogszabályban előírt működéshez szükséges egyéb kiszolgáló területek, a burkolatok, valamint a piacot körbevevő támfal és kerítés (északi és kelet oldalon).

„Zöldfelületi fejlesztések Uránvárosban a 6-os számú főút közlekedési terhelésének csökkentése és a városrész élhetősége érdekében” című pályázat keretében a fejlesztési terület a piac közvetlen szomszédsága jelenti, az akcióterület határát északi oldalról a 6-os számú főút, nyugati irányból az Esztergár Lajos utca, keleti irányból a Gosztonyi utcai kereskedelmi egységek, déli irányból pedig a Hajnóczy úti és Bihari János utcai lakóházak határolják. A fejlesztés a tervek szerint a következő elemeket tartalmazza: a Hajnóczy út – Bihari János utca mentén a 6-os út déli oldalán mintegy 1 km hosszan a teljes zöldfelület-zöldsáv megújítása, különös tekintettel a 6-os út forgalma okozta terhelés csökkentésére, mérséklésére. A Hajnóczy-Bihari utcák déli oldalán a teljes zöldsáv megújítása, illetve a kapcsolódó gyalogos, közlekedési és parkolási felületek fejlesztése. A „tengely” teljes hosszában kerékpárút kiépítése, amely keleti végén kapcsolódik az egyetemvárosi kerékpárúthoz, továbbá a Hajnóczy utca déli oldalán található tömbbelsők komplex zöldterületi-funkcionális fejlesztése, játszótereinek felújítása. A fejlesztés részeként megvalósul a Bihari János utca mentén található zöldfelületek és közlekedési felületek fejlesztése is.

A tervek szerint mindkét projekt 2018 tavaszára készülhet el.

Pécs vezetése bízik benne, hogy a projekt eredményeképpen a piac és környezete visszanyeri egykori népszerűségét, az itt folyó kereskedelem hozzájárul a helyi gazdaságfejlesztéshez, valamint a felújítás révén a városkép is jelentősen javul.”

Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő

További híreink

Legfrissebb galériák